625
| Shutterstock

Ένα τηλεφώνημα – αντίδοτο στη μοναξιά του «παππού» και της «γιαγιάς»

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 13:25
|Shutterstock

Ένα τηλεφώνημα – αντίδοτο στη μοναξιά του «παππού» και της «γιαγιάς»

Protagon Team Protagon Team 13 Δεκεμβρίου 2021, 13:25

Είμαστε εξωστρεφής λαός. Μας αρέσουν οι κοινωνικές επαφές, οι παρέες, οι συναναστροφές με άλλους ανθρώπους. Όλα αυτά που στερηθήκαμε για ένα μεγάλο διάστημα την περίοδο των lock down και την αξία τους επανεκτιμήσαμε. Υπάρχουν, ωστόσο, συνάνθρωποί μας που παραμένουν απομονωμένοι ακόμη και σήμερα. Που μένουν μόνοι τους, χωρίς τη δυνατότητα κοινωνικών επαφών, ή που ακόμη και αν έχουν σχέσεις και επαφές με τρίτους, αισθάνονται έντονα τη μοναξιά.

Συνολικά 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (ποσοστό 7% επί του συνολικού πληθυσμού) αισθάνονται συχνά μοναξιά, σύμφωνα με στοιχεία του 2019 – προ πανδημίας δηλαδή. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο, καθώς η μοναξιά «χτυπάει» 1 στους 10 ενήλικες. Και αυτό δεν είναι καλό. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η μοναξιά αυξάνει τη θνησιμότητα κατά 26%, η κοινωνική απομόνωση κατά 29%, ενώ το να κατοικεί κάποιος μόνος αυξάνει τη θνησιμότητα κατά 32%. Μάλιστα, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να συγκριθούν ή ξεπερνούν την επίδραση που έχει στον οργανισμό μας το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η μόλυνση του αέρα. Επιπλέον, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχουν συσχετιστεί με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες, κίνδυνο άνοιας αυξημένο κατά 60%, καθώς επίσης και αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και μεγαλύτερη διάρκεια  νοσηλείας.

Όπως είναι φυσικό, οι επιπτώσεις της μοναξιάς αυξάνονται μαζί με την ηλικία του ατόμου. Και αυτό είναι ένα κατ’ εξοχήν πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, μετά την Ιταλία, με τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων άνω των 65 ετών (ποσοστό 22,3% το 2020, κατ’ εκτίμηση 2.386.200 άτομα Τρίτης Ηλικίας), ενώ το ποσοστό των ατόμων άνω των 80 ετών συνιστά το 7,2% του συνολικού πληθυσμού. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι περισσότερα από 730.000 άτομα Τρίτης Ηλικία ζουν μόνα τους στην Ελλάδα. . Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έτος 2019, το 6,4% των ατόμων 65-74 ετών και το 5,9% των ατόμων άνω των 75 ετών έπασχαν από κατάθλιψη.

Κατά την περίοδο της καραντίνας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων, οι ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) στην Ελλάδα παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό επιδείνωσης των επιπέδων του στρες, το οποίο έφτασε στο 96%. Όσον αφορά τη μοναξιά, οι ηλικιωμένοι παρουσίασαν το υψηλότερο ποσοστό επιδείνωσης (96%). Για τα άτομα αυτά η κυριότερη πηγή χαράς κατά τη διάρκεια της καραντίνας ήταν οι κοινωνικές συναναστροφές με οικογένεια και φίλους, και ακολουθούσαν οι διαδικτυακές συναναστροφές, η ενασχόληση με χόμπι και τα κατοικίδια. Αυτά αντιστάθμιζαν τις αρνητικές επιδράσεις της πανδημίας και απομάκρυναν το αίσθημα μοναξιάς.

Με αυτά τα δεδομένα, και ανταποκρινόμενη σε μια πραγματική ανάγκη της κοινωνίας μας, η NN Hellas καλύπτει την υποστήριξη της Τηλεφωνικής Γραμμής για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία (210 6101300). Η μεγαλύτερη ασφαλιστική Ζωής στη χώρα μας, συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Prolepsis στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλία σε κάθε Ηλικία, που έχει στόχο την καταπολέμηση της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης στην Τρίτη Ηλικία. Παράλληλα, η ΝΝ Hellas καλύπτει την εκπαίδευση και εποπτεία των εθελοντών, που διασυνδέονται με ηλικιωμένους με στόχο την ανάπτυξη δεσμών «φιλίας». Μάλιστα, εθελοντές – στελέχη της εταιρείας επικοινωνούν τηλεφωνικά με μοναχικούς ηλικιωμένους σε εβδομαδιαία βάση, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα εταιρικού εθελοντισμού. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της ΚΕΔΕ.

Με οδηγό τις αξίες της «Νοιαζόμαστε, Είμαστε Ξεκάθαροι, Δεσμευόμαστε», η ΝΝ Hellas μας στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα: Είναι σημαντικό να ενδιαφερόμαστε για τους συνανθρώπους μας. Ειδικά για εκείνους της Τρίτης Ηλικίας, που έχουν ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη για μια κουβέντα, ένα χαμόγελο, λίγα λεπτά συντροφιάς. «Αύριο», άλλωστε, θα είμαστε στη θέση τους. Και θα περιμένουμε με λαχτάρα εκείνο το τηλεφώνημα, που θα μας κάνει να ξεχάσουμε, για λίγο έστω, τη μοναξιά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...