«Tόκα το!» «Κόλλα το!» Αυτές είναι οι δύο βασικές φράσεις που προηγούνται της κλασικής χειραψίας. Είναι περισσότερο και από χαρούμενες, είναι ενθουσιώδεις. Επειδή ανοίγει η καρδιά του ανθρώπου όταν δίνει το χέρι του σε έναν άλλον άνθρωπο για να τον χαιρετήσει. Αλήθεια, τι χάσαμε με την πανδημία! Τα καφενεία, τα εστιατόρια και όλα τα υπόλοιπα έπονται. Προηγείται η πρώτη ανθρώπινη επαφή, αυτή η ελάχιστη και συγχρόνως μεγάλη που συντελείται μεταξύ φίλων, γνωστών, συναδέλφων και συνεργατών, κάθε ημέρα, παντού στον κόσμο.
Το θέμα της χειραψίας ύστερα από ενάμιση χρόνο πανδημίας έθιξε με ένα ενδιαφέρον κείμενό του ο αρθρογράφος του Axios Μπράιαν Γουόλς. Είπε και αυτός τον καημό του για το οικουμενικό πολιτισμικό φαινόμενο που μας στέρησε ο κορονοϊός. Η αρρώστια αυτή καθαυτήν και ο φόβος για μια αρρώστια που μπορεί να εξελιχθεί σε προσωπικό μαρτύριο, ακόμη και σε οικογενειακή τραγωδία, μας στέρησε τη χαρά να απλώνουμε το χέρι μας στον φίλο μας. Πρόκειται αναμφίβολα για υποχώρηση του Πολιτισμού.
Ωστόσο, με τα ποσοστά των εμβολιασμένων να αυξάνονται παγκοσμίως, σύντομα θα ξεθαρρέψουμε πάλι και θα απλώσουμε το χέρι μας για χειραψία. Σύντομα, θα μας το απλώσουν και οι άλλοι το χέρι. Τι πρέπει να κάνουμε; Ο Γουόλς επισήμανε ότι οι χειραψίες πάντα, και προ κορονοϊού δηλαδή, ευθύνονταν για την εξάπλωση κάποιων ασθενειών. Και θύμισε ότι ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, έκανε μία δήλωση τον περασμένο Απρίλιο κατά της χειραψίας. Είπε ότι μάλλον δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτή, ποτέ.
Κοινωνική ανάγκη
Ομως υπάρχει αντίλογος στον Φάουτσι: «Είναι δύσκολο να αντικατασταθεί η χειραψία. Η σωματική επαφή και η οπτική επαφή ενεργοποιούν την οξυτοκίνη, την ορμόνη που φέρνει κοντά στους ανθρώπους. Η χειραψία είναι από τον σχεδιασμό της ένας καλός τρόπος να αρχίσεις να αλληλεπιδράς με κάποιον που δεν γνωρίζεις» είπε ο Τζο Κόχαν, συγγραφέας του βιβλίου «Η δύναμη των αγνώστων». Και υπάρχει και η αμιγώς κοινωνική ανάγκη που γέννησε τη συνήθεια.
Ετσι, ο Γουόλς μετέφερε την τελευταία άποψη των ειδικών, οι οποίοι λένε ότι αν δύο εμβολιασμένοι δώσουν χειραψία, τότε οι πιθανότητες να μολυνθούν από τον κορονοϊό είναι ελάχιστες. Βέβαια, δεν μπορείς να ξέρεις αν κάποιος άγνωστος που σου τείνει το χέρι είναι εμβολιασμένος, εξάλλου κυκλοφορεί και η κοινή γρίπη. Οποιος φοβάται, μπορεί να περιοριστεί στον χαιρετισμό με τον αγκώνα ή στην «καλημέρα» χωρίς καμία σωματική επαφή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News