Για μια ακόμη χρονιά το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό Annals of Improbable Research («Χρονικά της Απίθανης Ερευνας») απένειμε τα εναλλακτικά βραβεία Ig, γνωστά και ως «Νομπέλ του τρελού επιστήμονα». Πρόκειται για βραβεία που αναδεικνύουν χιουμοριστικές, απρόσμενες ή και άχρηστες ανακαλύψεις, οι οποίες όμως δεν παύουν να προωθούν το πνεύμα της επιστημονικής αναζήτησης. Αυτά που κάνουν τους ανθρώπους πρώτα να γελάσουν και μετά να σκεφτούν, όπως λέει το σκεπτικό των Ig Nobel. Πολλοί από τους βραβευμένους –όσοι τουλάχιστον έχουν χιούμορ– τα έχουν παραλάβει οι ίδιοι. Οι νικητές παίρνουν έναν χάρτινο κύβο και ένα υπερπληθωριστικό χαρτονόμισμα των 10 τρισ. δολαρίων από τη Ζιμπάμπουε.
Μια από τις έρευνες που ξεχώρισαν στον φετινό διαγωνισμό ήταν αυτή στην οποία έγινε προσπάθεια να διαπιστωθεί τι βιώνει και τι γενικότερα συμβαίνει σε ένα ρινόκερο αν βρεθεί κρεμασμένος ανάποδα. Οι ερευνητές από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κορνέλ θέλησαν να δουν τι θα συμβεί αν δέσουν ανάποδα ένα ρινόκερο σε ένα ελικόπτερο και το ζώο κάνει μια βόλτα στον αέρα σε αυτή την θέση για χρονικό διάστημα δέκα λεπτών.
Oπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC το πείραμα πραγματοποιήθηκε στη Ναμίμπια με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος της αφρικανικής χώρας. Οι ερευνητές έδεσαν ανάποδα στο ελικόπτερο συνολικά δώδεκα ρινόκερους και κατά τη διάρκεια της πτήσης γινόταν καταγραφή των ζωτικών τους λειτουργιών για να διαπιστωθεί αν και τι είδους μεταβολές υπήρχαν στον οργανισμό τους. Στο πλαίσιο του πειράματος οι ρινόκεροι πέταξαν με το ελικόπτερο τοποθετημένοι και σε ξαπλωτή θέση. Σύμφωνα με τους ερευνητές όσο οι ρινόκεροι ήταν κρεμασμένοι ανάποδα ο οργανισμός τους (καρδιακή λειτουργία, αναπνευστική λειτουργία κ.α.) λειτουργούσε καλύτερα από ότι στην ξαπλωτή θέση αλλά ακόμη και από την φυσική τους στάση στο έδαφος.
Κατσαρίδες και άλλα… τρελά!
Ο εντομολόγος Τζον Μαλρέναν Τζούνιορ που είναι πρόεδρος της Αμερικανικής Eνωσης Ελέγχου των Κουνουπιών προσπάθησε με τους συνεργάτες του να βρει νέες μεθόδους ελέγχου των κατσαρίδων στα υποβρύχια.
Ο Αλεσάντρο Κορμπέτα, ειδικός σε θέματα δυναμικής των ανθρώπων που κινούνται πεζοί, από το Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία, ερεύνησε το πώς καταφέρνουν οι πεζοί στους δρόμους να μην συγκρούονται μεταξύ τους.
Η Λέιλα Σατάρι ειδικευμένη σε σπάνιους μικροοργανισμούς στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια στην Ισπανία μαζί με τους συνεργάτες της ανέλυσε μασημένες τσίχλες που έχουν πετάξει οι χρήστες τους στα πεζοδρόμια και τις είχαν πατήσει στη συνέχεια οι περαστικοί. Οι ερευνητές ανέλυσαν μασημένες και πατημένες τσίχλες από διάφορες χώρες του κόσμου για να βρουν τα είδη βακτηρίων που είχαν αναπτυχθεί σε αυτές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News