Κόπρανα, μύξες, μούχλα, δισεκατομμύρια μικρόβια και βακτήρια εντοπίζονται σε χαρτονομίσματα και κέρματα, σε όλες τις επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Μάλιστα είναι τόσο υψηλές οι συγκεντρώσεις των παθογόνων μικροοργανισμών, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και σοβαρές λοιμώξεις.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όσο περισσότερα χρόνια παραμένει ένα νόμισμα στην κυκλοφορία και δεν αποσύρεται, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ενέχει. Κι αυτό διότι τα περισσότερα από τα παθογόνα έχουν την ιδιότητα να επιβιώνουν ακόμη και για μήνες πάνω στα χρήματα και επιπλέον να πολλαπλασιάζονται και να δημιουργούν αποικίες.
Δυστυχώς, τα χαρτονομίσματα δεν μπορούν να μπουν στο πλυντήριο, ούτε βέβαια και υπάρχει πρόβλεψη. Εκτός από τα νέα πλαστικού τύπου χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στη Βρετανία τον Οκτώβριο του 2016.
Βακτήρια όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις που απειλούν ακόμη και την ίδια τη ζωή, μπορούν να επιβιώσουν πάνω στα χρήματα. Τα πιο συχνά βακτήρια που έχουν εντοπίσει σε αναλύσεις οι επιστήμονες είναι το Ε. coli, το οποίο μπορεί να προκαλέσει από νεφρική ανεπάρκεια έως θάνατο και η ψευδομονάδα η αεριογόνος που προκαλεί ουρολογικές και πνευμονικές μολύνσεις.
Το πρόβλημα που δημιουργεί η διακίνηση χρημάτων στη δημόσια υγεία καθώς και οι αμφιλεγόμενες προτάσεις που έχουν γίνει από διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για αποκλειστική χρήση πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος, περιγράφονται στο καινούργιο βιβλίο του οικονομολόγου Κένεθ Ρόγκοφ με τίτλο «Η κατάρα των μετρητών».
Στο βιβλίο του συνιστά την αποκλειστική χρήση του πλαστικού χρήματος που βασίζεται σε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες και αναφέρει το παράδειγμα της Σουηδίας, όπου σε αρκετές περιοχές της χώρας έχουν διακοπεί οι συναλλαγές με μετρητό.
Προς το παρόν και μέχρι όλα τα λειτουργήσουν προς όφελος της οικονομίας και της δημόσιας υγείας, οι γιατροί συνιστούν να πλένουμε καλά τα χέρια μας όταν πρόκειται είτε να τα βάλουμε απευθείας στο στόμα, τα μάτια ή τη μύτη, ή στις περιπτώσεις που πρόκειται να πιάσουμε τροφή για να την καταναλώσουμε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News