720
| CreativeProtagon

Antiwork, η κοινότητα των απαυδισμένων εργαζόμενων στο Reddit

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2021, 16:37
|CreativeProtagon

Antiwork, η κοινότητα των απαυδισμένων εργαζόμενων στο Reddit

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2021, 16:37

Κάποτε υπήρχαν τα συνδικάτα (τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται, αν και η βαρύτητά τους είναι ολοένα πιο περιορισμένη) σήμερα υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η εξίσωση στην οποία προβαίνει ο Αλεσάντρο Τρότσινο της Corriere della Sera είναι σίγουρα απλουστευτική, το αναγνωρίζει, άλλωστε, και ο ίδιος. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι στις ΗΠΑ τόπος συνάντησης και αλληλοβοήθειας και έμπνευσης όλων όσοι έχουν απαυδήσει με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται αλλά και τον κόσμο της εργασίας γενικότερα είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης (με την ευρύτερη έννοια του όρου).

Για το Reddit ο λόγος, έναν ιστότοπο ανάρτησης πάσης φύσεως περιεχομένων, που παρέχει στους εγγεγραμμένους χρήστες του τη δυνατότητα όχι μόνο να αναρτούν links, κείμενα, εικόνες, βίντεο κ.ά. για οποιοδήποτε θέμα επιθυμούν, αλλά και να σχολιάζουν τις όποιες αναρτήσεις και, κυρίως, να τις αξιολογούν, είτε θετικά (upvote) είτε αρνητικά (downvote), καθορίζοντας, έτσι, το πόσο δημοφιλείς θα καταστούν, τελικά, στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινότητας του Reddit.

Χάριν ευκολίας, οι όποιες αναρτήσεις κατατάσσονται σε κατηγορίες που δημιουργούνται από τους ίδιους τους χρήστες και αποκαλούνται «κοινότητες» ή «subreddits» και μπορούν να αφορούν κυριολεκτικά οτιδήποτε, από την τρέχουσα επικαιρότητα, την τεχνολογία, τις τέχνες, την επιχειρηματικότητα και την υγεία, έως τις ανθρώπινες σχέσεις, τη μαγειρική και τα κατοικίδια ζώα.

Antiwork

Πρόσφατα άρχισε να αποκτά δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες μέλη μια κοινότητα ονόματι Antiwork, «ένα subreddit για όσους θέλουν το τέλος της εργασίας, είναι περίεργοι για το τέλος της εργασίας, θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο μια ζωή χωρίς εργασία, θέλουν περισσότερες πληροφορίες για αντι-εργασιακές ιδέες και χρειάζονται προσωπική βοήθεια για τις δικές τους δουλειές και τους αγώνες που σχετίζονται με την εργασία», όπως αναφέρεται στην ταυτότητα της κοινότητας στο Reddit.

Ο δημοσιογράφος της Corriere κάνει λόγο για «ένα είδος αναρχικού και αριστερίστικου δικτύου, το οποίο η Goldman Sachs παρακολουθεί ανήσυχη. Οχι μόνον επειδή ενθαρρύνει την καταγγελία περιστατικών εκφοβισμού και εξευτελισμού, αλλά και επειδή προωθεί ένα γενικότερο μήνυμα: “Ανεργία για όλους, όχι μόνο για τους πλούσιους”».

Η κοινότητα Antiwork «ιδρύθηκε» το 2010 και έως πριν από την πανδημία είχε περίπου 100.000 μέλη, ενώ σήμερα ο «πληθυσμός» της ξεπερνάει το 1,3 εκατομμύρια, με την κοινότητα να λειτουργεί πλέον ως βαλβίδα εκτόνωσης της δυσαρέσκειας και της οργής σημαντικής μερίδας της αμερικανικής εργατικής τάξης.

Η εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των μελών της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία, η οποία ώθησε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να επαναξιολογήσουν τα επαγγέλματά τους και την εργασία γενικότερα, με πολλούς από αυτούς να αποφασίζουν, τελικά, να εξέλθουν επ’ αόριστον από τον κόσμο της εργασίας.

4,4 εκατ. παραιτήσεις!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο από τις δουλειές τους παραιτήθηκαν 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι, 150.000 περισσότεροι σε σχέση με τον Αύγουστο και 1.130.000 περισσότεροι σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οσον αφορά αυτούς που συνεχίζουν να εργάζονται, ολοένα περισσότεροι προβαίνουν σε καταγγελίες για καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, για ληστρικές συμβάσεις. Το Antiwork βρίθει σχετικών προσωπικών μαρτυριών, τις οποίες αναδεικνύει με στόχο την αποκατάσταση των όποιων αδικιών, καθώς η αλληλεγγύη αποτελεί ένα από τα θεμέλια της κοινότητας. Ιδεολογικά, ωστόσο, δεν τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης του κόσμου της εργασίας, τάσσεται εν γένει κατά της εργασίας.

Η Ντορίν Φορντ, εκ των ιδρυτικών μελών του Antiwork και μία από τις κύριες επόπτριες της κοινότητας τα τελευταία επτά χρόνια, σήμερα είναι τριάντα χρόνων και εργάζεται ως dogsitter (φροντιστής σκύλων) στη Βοστώνη. «Είναι πολύ καλύτερη για την ψυχική υγεία μου μια εργασία αυτού του τύπου. Οποιος ανήκει στο Antiwork δεν θέλει μόνο να βελτιώσει τις δικές του συνθήκες εργασίας, επιθυμεί να αλλάξει εκ βάθρων το σύστημα, ούτως ώστε οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται λιγότερο ή και καθόλου», εξήγησε, μιλώντας στο Slate.

Ψυχολογική υποστήριξη

Ωστόσο, πρακτικά η κοινότητα πρωτίστως προσφέρει μια μορφή ψυχολογικής υποστήριξης. «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο στην κοινότητα είναι να βλέπω ανθρώπους να λένε “αυτό το subreddit πραγματικά με βοήθησε, με βοήθησε να καταλάβω ότι δεν είμαι τρελός (και παράτησα τη δουλειά μου)”», συμπλήρωσε.

«Η εργασιακή κουλτούρα αλλάζει ταχέως και δραματικά», σημείωσε από την πλευρά του ο Ντέβον Λι, κοινωνικός ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Laziness Does Not Exist» (Η τεμπελιά δεν υπάρχει), εξηγώντας πώς «η μανία με την εργασία και την παραγωγικότητα στις ΗΠΑ ανάγεται στους Πουριτανούς και ανά τους αιώνες συνέβαλε στη δικαιολόγηση της αποικιοκρατίας, της δουλείας και της περικοπής των κοινωνικών παροχών για τους ασθενέστερους. Ωστόσο, το βίωμα μιας πανδημίας που καταγράφεται μία φορά κάθε αιώνα, αποκάλυψε την κενότητα του εν λόγω συστήματος πεποιθήσεων και πολλοί άνθρωποι δοκιμάζουν νέους τρόπους ύπαρξης στον κόσμο που δεν επικεντρώνονται στην εργασία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...