Ας υποθέσουμε ότι ένας αστεροειδής απειλεί τη Γη. Τι κάνουμε; Το Χόλιγουντ έριξε την ιδέα χρόνια πριν, το 1998, και μάλιστα εις διπλούν, με το «Αρμαγεδδών» και το «Ολέθρια σύγκρουση». Το επερχόμενο Millennium, βλέπετε, είχε κάνει τα εσχατολογικά σενάρια το πιο hot staff της εποχής. Πώς μπορούσε να αδιαφορήσει η βιομηχανία του θεάματος;
Η NASA, λοιπόν, έβαλε μπρος τους υπολογιστές και οι επιστήμονές της σχεδίασαν μια διαστημική συσκευή που θα μιμηθεί τον ρόλο των καμικάζι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια αποστολή αυτοκτονίας (για την καημένη συσκευή), που στόχο θα έχει την αποτροπή της σύγκρουσης ενός αστεροειδούς με τη Γη.
Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου και αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση μιας παρόμοιας απειλής στο μέλλον. Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά. Από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής της μέχρι και σήμερα, η Γη αποτελεί πόλο έλξης κάθε λογής διαστημικών βράχων που περιπλανιούνται στο Διάστημα.
Σε καθημερινή βάση πέφτουν στον πλανήτη μας μικρότερα ή μεγαλύτερα θραύσματα αστεροειδών και κομητών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει καταστραφεί στην ατμόσφαιρα. Ομως κατά καιρούς, μεγάλου μεγέθους διαστημικά σώματα περνούν την πλανητική μας ασπίδα και πέφτουν στην επιφάνεια, τις περισσότερες φορές στους ωκεανούς, αλλά και ορισμένες φορές στη στεριά, προκαλώντας ζημιές και καταστροφές ανάλογα με το μέγεθός τους.
Πριν από 66 εκατομμύρια έτη, ένα τεράστιος αστεροειδής έπεσε στη Γη, εξαφανίζοντας περίπου το 80% της ζωής, με πρώτους και καλύτερους τους δεινόσαυρους.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε τεχνολογίες και συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης αστεροειδών και κομητών που η τροχιακή τους κίνηση τους καθιστά δυνητική απειλή για τον πλανήτη μας. Θα γνωρίζουμε λοιπόν αν κάποιος από αυτούς… λοξοδρομήσει και πάρει πορεία σύγκρουσης με τη Γη. Θα πρέπει μέχρι τότε, όμως, να έχουμε αναπτύξει και κάποιους μηχανισμούς άμυνας. Τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες ιδέες και αυτές που μοιάζουν περισσότερο υλοποιήσιμες βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας για να διαπιστωθούν τα συν και τα πλην τους.
Μια από αυτές τις ιδέες θεωρήθηκε η πιο πολλά υποσχόμενη και η NASA αποφάσισε να προχωρήσει στην οργάνωση μιας αποστολής για να διαπιστωθεί αν πράγματι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός τέτοιου διαστημικού κινδύνου.
Ο καμικάζι
Αν όλα πάνε καλά, την Τετάρτη, περίπου στις 08:20 ώρα Ελλάδας, το σκάφος της αποστολής DART (Double Asteroid Redirection Test) θα εκτοξευτεί από τη βάση Βάντερμπεργκ στην Καλιφόρνια πάνω σε έναν πύραυλο Falcon 9 της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ. Η εκτόξευση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη NASA στο Διαδίκτυο.
Το σκάφος θα «κυνηγήσει» τον δορυφόρο Δίδυμο και αναμένεται να φτάσει σε αυτόν το φθινόπωρο του 2022. Όταν φτάσει στον αστεροειδή, το σκάφος θα συντριβεί σε ένα μικρό δορυφόρο του αστεροειδούς, τον Δίμορφο. Στόχος της αποστολής δεν είναι η καταστροφή του δορυφόρου, αλλά η ελαφρά αλλοίωση της τροχιάς του.
Η διαστημοσυσκευή θα μεταφέρει μαζί της έναν μίνι δορυφόρο, τον LICIACube, που θα απελευθερώσει πριν πραγματοποιήσει τη βουτιά θανάτου. Ο δορυφόρος θα καταγράψει από κοντά το συμβάν και θα μεταδώσει τα δεδομένα στη Γη, ενώ παράλληλα οι επιστήμονες θα έχουν στρέψει και διάφορα τηλεσκόπια στην περιοχή όπου θα γίνει η πρόσκρουση, για να καταγράψουν εικόνες και στοιχεία από ό,τι συμβεί.
Θα ακολουθήσει μια δεύτερη αποστολή, αυτή την φορά της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, που θα στείλει δορυφόρους στον Δίδυμο και τον Δίμορφο για να μελετήσει τις επιπτώσεις της πρόσκρουσης. Η αποστολή αυτή ήταν αρχικά αποφασισμένο να ακολουθεί κατά πόδας την αποστολή DART, αλλά τελικά θα εκτοξευθεί το 2024.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News