Την πιθανή αιτία για τον σχηματισμό των εξαιρετικά σπάνιων θρόμβων στο αίμα ατόμων που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca πιστεύουν ότι βρήκαν επιστήμονες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Ειδικοί από τα Πανεπιστήμια του Κάρντιφ στη Βρετανία και της Αριζόνα στις HΠΑ κατάφεραν να δείξουν με εξαιρετική λεπτομέρεια πώς μία πρωτεΐνη στο αίμα έλκεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου.
Οι ειδικοί εκτιμούν, όπως γράφει το BBC, ότι με αυτό το συστατικό ξεκινά μια αλυσιδωτή αντίδραση, στην οποία συμμετέχει και το ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία μπορεί να καταλήγει σε επικίνδυνους για τη ζωή θρόμβους.
Πάντως, σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι το εμβόλιο έχει σώσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ζωές.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υψηλή τεχνολογία ώστε να αναλύσουν λεπτομερώς το εμβόλιο της AstraZeneca, με στόχο να κατανοήσουν αν αυτή η σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια συνδέεται με τον ιικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στο εμβόλιο της λοίμωξης Covid-19.
Σε πρώτη φάση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιικός φορέας, δηλαδή ο αδενοϊός από τον χιμπατζή που χρησιμοποιήθηκε για να μεταφερθεί το γενετικό υλικό του κορονοϊού στα κύτταρα και ο τρόπος με τον οποίο αυτός συνδέεται με τον παράγοντα των αιμοπεταλίων που προκαλούν την πήξη (PF4), μόλις γίνει η έγχυση, μπορεί να ευθύνονται για τους θρόμβους στο αίμα.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι ο ιικός παράγοντας μπορεί να μπει στην κυκλοφορία του αίματος και να προσδεθεί στον PF4, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να νομίζει ότι το σύμπλεγμα είναι εισβολέας.
«Ο ακριβής μηχανισμός που οδηγεί στη δημιουργία θρόμβων είναι ακόμα άγνωστος», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Αμπισεκ Σινγκχαρόι, σε άρθρο του στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances.
«Είναι πολύ σημαντικό να μελετηθεί σε βάθος αυτή η αλληλεπίδραση, καθώς θα κατανοήσουμε καλύτερα πώς το εμβόλιο παράγει την ανοσία και πώς μπορεί να προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η VITT», υπογραμμίζει στο άρθρο του ο καθηγητής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Αλαν Πάρκερ, ειδικός στους αδενοϊούς από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ συμπληρώνει ότι «η VITT εκδηλώνεται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, καθώς χρειάζεται να συμβεί μια αλυσίδα περίπλοκων γεγονότων. Τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν ότι ο PF4 μπορεί να συνδεθεί σε αδενοϊούς, και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποκάλυψη του μηχανισμού πρόκλησης σπάνιων θρόμβων».
Ο επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μπορέσουν να τροποποιήσουν τον αδενοϊό ChAdOx1 για να μειωθεί η αρνητική φόρτιση και έτσι να μειωθούν οι πιθανότητες θρομβωτικής θρομβοπενίας που συμβαίνουν σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News