Ασφαλώς θα το έχετε προσέξει… Αφήστε τα βιβλία. Ανοίξτε την τηλεόραση. Οι εκπομπές μαγειρικής – οι ελληνικές. Κάθε κανάλι έχει δυο, τρεις, τέσσερις. Παλιές, καινούργιες. Κάθε εκπομπή έχει κι από έναν μάγειρα – που είναι διάσημος και «πουλάει» είτε επειδή συμμετείχε σε κάποιον διαγωνισμό μαγειρικής είτε επειδή είναι καταξιωμένος μπλόγκερ.
Οι επαγγελματίες μάγειρες που έχουν επιχειρήσεις την έχουν κόψει πια την τηλεόραση, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών… Οι οποίοι τους οδήγησαν στα δικαστήρια με τα κανάλια που τους άφησαν απλήρωτους.
Ολοι αυτοί οι νέοι μάγειρες, λοιπόν, που απέμειναν σήμερα στην τηλεόραση, μαζί με τους καταξιωμένους μπλόγκερ, δείχνουν στους θεατές τις συνταγές τους. Αλλά έχετε προσέξει τι δείχνουν;
- Συνταγές με υλικά εντελώς αταίριαστα, σε δήθεν ευφάνταστους συνδυασμούς, που ταράζουν το στομάχι με την πρώτη μπουκιά.
- Συνταγές ανισόρροπες, με υπερβολές στους υδατάνθρακες, στη χρήση λίπους, στην πρωτεΐνη… που απλώς κάνουν κακό στην υγεία. Δηλαδή σε οδηγούν στο ζάχαρο, σου ανεβάζουν τη χοληστερίνη κ.ο.κ.
- Συνταγές που προσπαθούν να βολέψουν όλους τους χορηγούς της εκπομπής, ακόμα κι αν είναι αταίριαστοι μεταξύ τους με αποτελέσματα που απλώς δεν θέλεις να δοκιμάσεις… (Κοτόπουλο τσιγαρισμένο σε αγελαδινό βούτυρο, και μετά ψημένο στον φούρνο με προσούτο, τυρί σε φέτες και τυρί κρέμα… Και για το ξεκάρφωμα μερικά λαχανικά, ραντισμένα με κρέμα βαλσαμικού-μύρτιλο ανάμεσα στο κοτόπουλο, το προσούτο, το τυρί σε φέτες και το τυρί κρέμα. Αυτή η συνταγή παρουσιάστηκε πρόσφατα σε τέτοια εκπομπή).
Το φαγητό πουλάει, το ξέρουμε πια, το έχουμε εμπεδώσει. Το φαγητό στις μέρες μας διεθνώς έχει αντικαταστήσει για νέους και γέρους το «ταξίδι», το άνοιγμα οριζόντων που κάποτε πρόσφεραν η μουσική, το σινεμά και η λογοτεχνία. Τώρα όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί από τις νέες τηλεπικοινωνίες και το φαγητό – σήμερα «ταξιδεύεις» κυρίως βολτάροντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρωτίστως τρώγοντας.
Τρώγοντας σε εστιατόρια και μαγειρεύοντας στο σπίτι σου. Νιώθεις λίγο πιο κοντά στην Αμερική όταν ξέρεις να φτιάχνεις τη δική σου κέτσαπ. Νιώθεις λίγο πιο στην Πόλη όταν φτιάχνεις το δικό σου κιουνεφέ. Νιώθεις λίγο πιο κοντά στο Μεξικό όταν φτιάχνεις το δικό σου τσίλι κον κάρνε. Όλα αυτά είναι καινούργια και έχουν ενδιαφέρον – ειδικά αν είσαι λιχούδης.
Όμως όλα έχουν ένα μέτρο στη ζωή και το φαγητό, ειδικά το φαγητό, το μέτρο το απαιτεί. Για λόγους υγείας πρωτίστως. Το φαγητό πέρα από απόλαυση, πέρα από ταξίδι, πέρα από δημιουργικό πειραματισμό, προσφέρει και το βασικό καύσιμο του οργανισμού για να λειτουργήσει σωστά.
Αυτό προφανώς δεν απασχολεί τους καταξιωμένους μπλόγκερ που στοιβάζουν τον έναν υδατάνθρακα πάνω στον άλλο για να δημιουργήσουν έναν λιμπιστικό ουρανοξύστη από ντόνατς που θα φέρει κλικ στο μπλογκ τους και θα κάνει τόφαλο όποιον τον φτιάξει και τον φάει.
Ούτε τις τηλεοπτικές εκπομπές απασχολεί, που μαζεύουν τους χορηγούς με την υπόσχεση της έμμεσης διαφήμισης και που μετά τους κάνουν αχταρμά για να τους βολέψουν όλους μαζί μέσα σε μία συνταγή. Τι τους νοιάζει τους παρουσιαστές αν οι συνταγές τους είναι χάλια; Εκείνοι με τη διαφήμιση (άμεση και έμμεση) κοκορεύονται ότι θα εξασφαλίσουν άλλη μία σεζόν εργασίας.
Στο μεταξύ αν βγείτε μια βόλτα στο μετρό, στα σπίτια των φίλων σας, στους δρόμους των πόλεων, θα δείτε πολλούς υπέρβαρους ανθρώπους. Μικρούς και μεγάλους. Θα δείτε και πολλά υπέρβαρα παιδιά. Τις παλιότερες δεκαετίες, τα παιδιά χοντραίναμε επειδή οι γονείς είχαν κατοχικό σύνδρομο. Την τελευταία δεκαετία τα παιδιά χοντραίνουν επειδή οι γονείς πειραματίζονται με τη μαγειρική στο σπίτι ακολουθώντας συνταγές που δίνουν διάφοροι σκιτζήδες αλλά και επαγγελματίες, οι οποίοι υποχρεούνται, βάσει συμβολαίων να παρουσιάζουν δημιουργικά τους χορηγούς σε κάθε συνταγή τους.
Η Γκουίνεθ Πάλτροου δεν ανήκει στην κατηγορία των επαγγελματιών που έχουν μπερδευτεί με τους χορηγούς. Ανήκει μάλλον στην κατηγορία των σκιτζήδων.
Μετά το Οσκαρ, μετά τον γάμο, μετά την τεκνοποίηση, μετά από αρκετές κακές επιλογές σεναρίων, το’ριξε στη μαγειρική. Αρχικά με βιβλία συνταγών. Δικής της έμπνευσης και άλλων, που της αρέσουν, που τις προτείνει για όλη την οικογένεια, που τις παρουσιάζει ως υγιεινές. Μετά και με ένα ολιστικό σάιτ, το Goop στο οποίο πέρα από συνταγές μαγειρικής, προτείνει και συνταγές ομορφιάς και ευεξίας κτλ.
Ένα από τα βιβλία λοιπόν της Γκουίνεθ Πάλτροου χρησιμοποιήθηκε στην πρόσφατη έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ η οποία πραγματοποιήθηκε με σκοπό να ελέγξει κατά πόσο τα βιβλία μαγειρικής που κυκλοφορούν κατά κόρον σε όλο τον κόσμο πράγματι προάγουν έναν καλύτερο τρόπο διατροφής για τους αναγνώστες τους. Η έρευνα μόλις δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Food Journal.
Οι πανεπιστημιακοί ερευνητές μελέτησαν 29 τίτλους. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν πολλά βιβλία μαγειρικής διασημοτήτων. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το «It’s All Good» (2013) της Γκουίνεθ Πάλτροου. Σε αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλές επικίνδυνες συμβουλές για νέους και δίχως εμπειρία ερασιτέχνες μάγειρες. Για παράδειγμα η ηθοποιός προτείνει να πλένουμε το κοτόπουλο προτού το μαγειρέψουμε – πράγμα ανεπίτρεπτο κατά τους διατροφολόγους, διότι με το νερό εν δυνάμει μεταφέρονται τα βακτηρίδια Campylobacter στην επιφάνεια του κρέατος και αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής δηλητηρίασης.
Άλλο πρόβλημα είναι η μη αναφορά τελικής θερμοκρασίας στην οποία πρέπει να φτάσει το κρέας του κοτόπουλου κατά το μαγείρεμα, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος λοιμώξεων είτε από σαλμονέλα είτε από βακτηρίδια Campylobacter. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούν συνήθως εντερίτιδα, το νοσολογικό φάσμα της οποίας ποικίλλει από υδαρή, μη αιμορραγική, μη φλεγμονώδη διάρροια σε σοβαρή φλεγμονώδη διάρροια με κοιλιακό άλγος και πυρετό.
Ο τρόπος για να καταστραφούν αυτά τα μικρόβια στο κρέας πουλερικών είναι αυτό να ξεπεράσει, κατά το ψήσιμο, τους 740C. Το «It’s All Good» της Γκουίνεθ Πάλτροου περιέχει πολλές συνταγές με τέτοιο κρέας, όπως είναι το ταντούρι με κεμπάπ γαλοπούλας, τα κεφτεδάκια γαλοπούλας, τα μπέργκερ από κοτόπουλο σε ταϊλανδέζικο στιλ… Καμιά δεν μιλάει για θερμόμετρο και για μέτρηση τελικής θερμοκρασίας του κρέατος.
Ανάλογα λάθη και παραλείψεις που μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για την υγεία, εντόπισαν οι ερευνητές και σε άλλο βιβλίο μαγειρικής της αμερικανίδας ηθοποιού, με τίτλο «My Father’s Daughter» (2011), παρότι αυτό δεν το περιλαμβάνουν επισήμως στην έρευνα. «Στις συνταγές δίνονται η θερμοκρασία του φούρνου και ο χρόνος ψησίματος αλλά όχι η τελική θερμοκρασία που πρέπει να φτάσει το ίδιο το κρέας προτού καταναλωθεί. Αυτή η θερμοκρασία πρέπει να είναι ξεκάθαρα πάνω από 740C» επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Μπεν Τσάπμαν.
Αλλά δεν είναι μόνο η Γκουίνεθ Πάλτροου που έχει πέσει σε τέτοια ατοπήματα… Η έρευνα έδειξε πως από τις 1.497 συνταγές που μελετήθηκαν στα 29 βιβλία μαγειρικής διαφόρων συγγραφέων, κυρίως διασημοτήτων και όχι σεφ, μόνο οι 89 έδιναν ασφαλείς οδηγίες στους αναγνώστες τους. Επίσης 34 συνταγές περιείχαν τιπς τα οποία κρίθηκαν επικίνδυνα.
Εκπρόσωπος Τύπου πάντως της Γκουίνεθ Πάλτροου σε δήλωσή του παραδέχθηκε πως οι συνταγές της δεν αναφέρουν μεν την τελική θερμοκρασία ωστόσο δίνουν αρκετό χρόνο ψησίματος ώστε τελικά να φτάσει το κρέας στον επιθυμητό βαθμό ασφαλείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News