595
Το PSA είναι ένας δείκτης συνυπολογισμού για την εκδήλωση καρκίνου του προστάτη και όχι ένας δείκτης που σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος έχει εκδηλώσει τη νόσο ή βρίσκεται σε κίνδυνο | shutterstock

Νέα δραστική ουσία δίνει ελπίδες για τον καρκίνο του προστάτη

Το PSA είναι ένας δείκτης συνυπολογισμού για την εκδήλωση καρκίνου του προστάτη και όχι ένας δείκτης που σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος έχει εκδηλώσει τη νόσο ή βρίσκεται σε κίνδυνο
|shutterstock

Νέα δραστική ουσία δίνει ελπίδες για τον καρκίνο του προστάτη

Με αργά και σταθερά βήματα φαίνεται να πλησιάζουν στην επίλυση ενός από τους πιο δύσκολους γρίφους οι επιστήμονες. Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι από τις πιο συχνές μορφές της νόσου, όμως ακόμη ούτε οι θεραπείες, ούτε και οι προληπτικές εξετάσεις δεν ικανοποιούν γιατρούς και ασθενείς. Μία νέα ανακάλυψη για την αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και νέες οδηγίες για την πρόληψη έφεραν χαμόγελα αισιοδοξίας.

Σε νέα κλινική μελέτη που φάνηκε ότι μπορεί να αυξηθεί ο χρόνος ζωής ανδρών με προχωρημένο και υψηλού κινδύνου καρκίνου του προστάτη έως 37%, συνδυάζοντας δύο θεραπείες που ήδη έχουν εγκριθεί. Τα νέα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίοι οι γιατροί αντιμετωπίζουν τη νόσο, αναφέρουν ειδικοί.

«Πρόκειται για τα πιο ισχυρά αποτελέσματα που έχω δει από κλινικές μελέτες για τον καρκίνο του προστάτη. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις χρόνου επιβίωσης που έχω τη χαρά να βιώσω σε όλη μου την καριέρα», τόνισε ο Νίκολας Τζέιμς, υπεύθυνος της μελέτης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

Για να επιτύχουν το τόσο θετικό αποτέλεσμα οι ερευνητές συνδύασαν τη βασική ορμονική θεραπεία που χορηγείται σήμερα σε άτομα με καρκίνο του προστάτη με τη δραστική ουσία αμπιρατερόνη. Και τα δύο φάρμακα κυκλοφορούν και στην Ελλάδα, ενώ η μελέτη «Stampede» έγινε σε Βρετανία και Ελβετία.

«Η αμπιρατερόνη όχι μόνο επιμηκύνει τη ζωή, αλλά μειώνει την πιθανότητα υποτροπής έως 70% και την πιθανότητα επιπλοκών στα οστά κατά 50%» λέει ο Νίκολας Τζέιμς.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.000 ασθενείς. Κάποιοι από αυτούς έλαβαν μόνο ορμονοθεραπεία, ενώ κάποιοι άλλοι συνδυασμό ορμονών και αμπιρατερόνης. Οι δεύτεροι εμφάνισαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

«Αισθάνθηκα να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια μου. Οι γιατροί μου εξήγησαν ότι η εγχείρηση δεν θα είχε αποτέλεσμα, διότι ο καρκίνος είχε κάνει μεταστάσεις», λέει ο 59χρονος Άλφρεντ Σάμιουελ ο οποίος διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη το 2012. «Συμμετείχα στη μελέτη και έλαβα αμπιρατερόνη τέσσερις φορές την ημέρα και έκανα μία ένεση ορμόνης κάθε οκτώ εβδομάδες. Τους πρώτους έξι μήνες φάνηκε ότι η θεραπεία έχει δράση. Συνεχίζω ακόμη να βρίσκομαι στην κλινική μελέτη και ο καρκίνος μου είναι καλά διαχειρίσιμος», λέει ο ίδιος.

Ανακοινώθηκαν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες 

Την ίδια στιγμή οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες που ανακοινώθηκαν πριν από δύο ημέρες στις ΗΠΑ, ανατρέπουν τη μέχρι σήμερα γενική σύσταση του 2012, η οποία αναφέρει «να μην πραγματοποιείται προσυμπτωματικός έλεγχος ρουτίνας για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου σε οποιαδήποτε ηλικία».

Προσυμπτωματικός έλεγχος σημαίνει ότι οι εξετάσεις για την ανίχνευση μιας νόσου γίνονται πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της. Έτσι, ο έλεγχος του καρκίνου του προστάτη αποσκοπεί στην ανίχνευση της νόσου σε αρχικά στάδια, όταν η θεραπεία μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Τα βασικότερα «εργαλεία» για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη είναι η ορθοσκοπική ή δακτυλική εξέταση του προστάτη και η εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Η δακτυλική εξέταση και η εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου δεν μπορούν να ανιχνεύσουν την ύπαρξη του καρκίνου, μπορούν μόνο να υποδείξουν την ανάγκη περαιτέρω εξετάσεων.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, «όλοι οι άνδρες ηλικίας 55-69 ετών έχουν το δικαίωμα να συναποφασίσουν με τον γιατρό τους, σχετικά με το αν θα προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη ή όχι».

Ένας στους επτά Έλληνες θα διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της ζωής του με καρκίνο του προστάτη. Η ιατρική επιστήμη έχει καταφέρει σήμερα να ελαττώσει τους θανάτους από τη νόσο κατά 40%, όμως ο συγκεκριμένος καρκίνος παραμένει ο συχνότερος στους άνδρες. Ο προληπτικός έλεγχος στον ουρολόγο με τη δακτυλική εξέταση, η μέτρηση του PSA στο αίμα, οι ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις (πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη), τα ειδικά γενετικά τεστ και άλλες εξετάσεις, είναι δυνατό να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...