626
Στρατιωτικός χαιρετισμός από τον «RoboCop» του Ντουμπάι | Facebook/ Government of Dubai Media Office

Ανέλαβε υπηρεσία στο Ντουμπάι ο πρώτος «RoboCop»!

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2017, 15:04
Στρατιωτικός χαιρετισμός από τον «RoboCop» του Ντουμπάι
|Facebook/ Government of Dubai Media Office

Ανέλαβε υπηρεσία στο Ντουμπάι ο πρώτος «RoboCop»!

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2017, 15:04

Φτάσαμε στο «δυστοπικό» μέλλον που προμήνυε το «RoboCop», από το 1987. Τώρα υπάρχει ένας αστυνομικός-ρομπότ. Μάλιστα αυτή την εβδομάδα ανέλαβε (δοκιμαστική) υπηρεσία στους δρόμους του Ντουμπάι! Και το καλύτερο: δεν έχει τα ανθρώπινα στοιχεία και τη μνήμη που κουβαλούσε μαζί του ο «Αλεξ Μέρφι» στην ταινία του Πολ Βερχόβεν.

Είναι από πάνω μέχρι κάτω μία μηχανή -και συγκεκριμένα ένα ειδικά τροποποιημένο ανδροειδές REEM που σχεδιάστηκε από την εταιρεία PAL Robotics στην Ισπανία. Διαθέτει, προς το παρόν τουλάχιστον, αποκλειστικά και μόνο ιδιότητες που του έχουν αποδώσει οι δημιουργοί του.

2017-05-22T104929Z_726504899_RC1E4BC4E100_RTRMADP_3_EMIRATES-TECHNOLOGY
Μία επισκέπτρια πειραματίζεται με την οθόνη αφής του ρομποτικού αστυνομικού στο Συνέδριο Πληροφοριών Ασφαλείας του Κόλπου που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι στις 22 Μαΐου (REUTERS/Stringer)

Το Dubai Police Robot -δυστυχώς δεν το ονόμασαν RoboCop- ζυγίζει 100 κιλά και έχει ύψος περίπου 1,70 μέτρα. Εχει δύο χέρια, μία οθόνη αφής στο «στήθος» του και κινείται με τροχούς. Η αποστολή του είναι πολυδιάστατη. Βρίσκεται σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης -εμπορικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς- για να εξυπηρετεί περαστικούς, να απαντά σε ερωτήσεις (σε εννέα γλώσσες), να επιβάλει ή να εξοφλεί πρόστιμα.

Παράλληλα -και σημαντικότερα- είναι ο πιο έξυπνος οδηγός της αστυνομίας του Ντουμπάι. Μέσα από ενσωματωμένη κάμερα, μεταδίδει ζωντανή εικόνα στο κέντρο ελέγχου. Με τις δυνατότητες που παρέχει η έξυπνη τεχνολογία σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει αναγνώριση προσώπων και να εντοπίζει δράστες ή ύποπτους. Εχει ακόμη και ανιχνευτή συναισθημάτων! Μπορεί να αναγνωρίσει και να ταυτοποιήσει τη γλώσσα του σώματος να αναγνωρίσει αν κάποιος είναι χαρούμενος, λυπημένος ή οργισμένος, μελετώντας τις εκφράσεις του προσώπου του, από απόσταση 1,5 μέτρων.

Με άλλα λόγια, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, το Dubai Police Robot, θα εξυπηρετεί τους πολίτες και παράλληλα θα ενημερώνει την Αστυνομία για την κατάσταση στους δρόμους και για πιθανά εγκλήματα. Αλλά δεν θα τα αντιμετωπίζει μόνο του. Δεν θα πυροβολεί, δεν θα αρχίζει ανθρωποκυνηγητό, δεν θα κάνει συλλήψεις.

2017-05-22T105213Z_1663802557_RC1604D69510_RTRMADP_3_EMIRATES-TECHNOLOGY
Εχει οθόνη αφής, δύο χέρια, τροχούς αντί για πόδια, ακόμη και πηλήκιο! (REUTERS/Stringer)

Παρ’ όλα αυτά οι δημιουργοί του ελπίζουν ότι τελικά θα τελειοποιήσουν ένα ανδροειδές που θα μπορεί να εργάζεται ως ένας κανονικός -ανθρώπινος- αστυνομικός! Ακόμη, από τεχνολογικής άποψης έχουν δρόμο, χρειάζεται μεγαλύτερη επιδεξιότητα στην ανάπτυξη του προγράμματος. «Περιμένουμε ακόμα μέχρι οι κατασκευαστές να φτάσουν σε αυτό το σημείο. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά μαζί τους, και τους παρείχαμε όλες τις απαιτήσεις συστήματος» τόνισε μιλώντας στο CNN ο ταξίαρχος Χαλίντ Νασέρ Αλ Ραζούκι, γενικός διευθυντής του Τμήματος Εξυπνων Υπηρεσιών της αστυνομίας του Ντουμπάι και υπεύθυνος του προγράμματος.

«Με στόχο να βοηθά και να εξυπηρετεί ανθρώπους στα εμπορικά κέντρα ή στους δρόμους, το Dubai Police Robot είναι η τελευταία έξυπνη προσθήκη στο δυναμικό μας. Εχει σχεδιαστεί για να μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε το έγκλημα, να κρατάμε την πόλη ασφαλή και να βελτιώνουμε τα επίπεδα ευτυχίας», σχολίασε ο Αλ Ραζούκι. Η αστυνομία του εμιράτου επιδιώκει μέχρι το 2030 το 25% της δύναμής της να αποτελείται από ρομπότ.

rob
Σέλφι με το νέο αστέρι της αστυνομίας του Ντουμπάι (Facebook/ Government of Dubai Media Office)

Προκύπτουν πολλά ηθικά και πρακτικά ερωτήματα. Πρώτον, τι θα απογίνει το 25% των ανθρώπων – αστυνομικών που θα αντικατασταθούν από ρομπότ; Τι θα απογίνει με τους μελλοντικούς αστυνομικούς; Ο Αλ Ραζούκι υποστήριξε ότι με το νέο πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα χαθούν (ανθρώπινες) θέσεις εργασίας, καθώς το προσωπικό θα μετατεθεί σε διαφορετικά πόστα και θα επικεντρωθεί σε άλλες δραστηριότητες…

Δεύτερον: τι θα συμβεί σε περίπτωση που ένα λάθος ή σφάλμα του συστήματος («glitch» για όσους θυμούνται τη συγκεκριμένη σκηνή στην ταινία) οδηγήσει σε έναν θάνατο αθώου πολίτη; Ποιος θα ευθύνεται; Ο υπεύθυνος του προγράμματος ένταξης ρομπότ στο δυναμικό της αστυνομίας τόνισε ότι για αυτόν τον λόγο, ακόμη και η τελειοποιημένη έκδοση του «ρομποτικού» αστυνομικού δεν θα έχει άδεια να πυροβολεί. Σας καλύπτει;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...