Ξέρουμε την Ευρώπη με όρους οικονομίας ή, ακόμη χειρότερα, με ποσοστά ανεργίας. Αμέσως το μάτι τραβάει μία οριζόντια γραμμή και τη χωρίζει στα δύο. Υπάρχουν βέβαια και οι γεωγραφικοί χάρτες, οι δημογραφικοί, οι πολιτικοί και οι ιστορικοί. Τελευταία διαμορφώνεται και μία Ευρώπη με βάση τον αριθμό προσφύγων που δέχεται η κάθε χώρα (αναγκαστικά ή οικειοθελώς) ή με βάση τον αριθμό συνοριοφυλάκων που τοποθετεί στα σύνορά της. Να και ένας κόκκινος χάρτης της Ευρώπης πιο παιχνιδιάρικος. Ποια ονόματα αγαπούν οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου;
Αγαπούν το όνομα «Σοφία». Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύσε ο Independent, από το Wikiwand, αυτό το όνομα έχει παρεισφρήσει σε διάφορες κουλτούρες και κυριαρχεί στην ανατολική Ευρώπη. Βέβαια πέρα από την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Λετονία, οι Σοφίες κατέχουν την πρωτιά και στην Ιταλία. Πάντως, σύμφωνα με τα στατιστικά -που συγκεντρώνονται σε βάθος χρόνου- η δυτική Ευρώπη προτιμά το «Εμα». Ας σημειωθεί ότι στη Βρετανία έχουν τη δική τους παραλλαγή: «Εμιλι». Η Ελλάδα βρίσκεται πάντα κάπου ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή και έχει τη δική της ξεχωριστή δεκάδα. Φυσικά αναδεικνύει όπως πάντα τις «Μαρίες». Υστερα ακολουθει το όνομα «Ελένη», «Κατερίνα», «Βασιλική», (παντού υπάρχει μία) «Σοφία», «Αγγελική», «Γεωργία», «Δήμητρα», «Κωνσταντίνα», «Παρασκευή».
Στα ανδρικά ονόματα, στην ανατολική Ευρώπη το πιο δημοφιλές φαίνεται να είναι το «Μάξιμος». Θα το συναντήσετε στη Λευκορωσία, τη Μολδαβία και την Εσθονία ως Maxim ή ως Maksim αναλόγως. Οποιος ζήσει σε κάποια χώρα της κεντρικής Ευρώπης, χωρίς αμφιβολία, θα γνωρίσει έναν Τζέικομπ (ή Γιάκομπ αν ανέβει πιο ψηλά, στη Φινλανδία, παρότι εκεί πρωτιά έχει το όνομα «Βένλα») και αν επισκεφθεί χώρες όπως τη Δανία, το Βέλγιο και τη Μάλτα, θα πέσει σίγουρα στο όνομα «Λούκας». Στις σκανδιναβικές χώρες ο νικητής είναι ο «Γουίλιαμ».
Το πιο κοινό ανδρικό όνομα στην Ελλάδα είναι το… «Γιάννης»; Ναι «σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει», αλλά τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, προτιμάμε το «Γιώργος». Σύμφωνα με τη σχετική λίστα, το «Γιάννης» έρχεται δεύτερο, ενώ ακουλουθούν το «Κωνσταντίνος», το «Δημήτρης», το «Νικόλαος», το «Παναγιώτης», το «Βασίλης», το «Χρήστος», το «Αθανάσιος» και το «Μιχάλης»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News