217
Πασπαλίζουμε τα κριτσίνια με σουσάμι, παπαρουνόσπορο, μυρωδικά ή πολέντα | Mon bakes/Flickr

Τα ιταλικά: κριτσίνια από το Τορίνο

Μαρίνα Μαυρομάτη 19 Ιανουαρίου 2018, 10:30
Πασπαλίζουμε τα κριτσίνια με σουσάμι, παπαρουνόσπορο, μυρωδικά ή πολέντα
|Mon bakes/Flickr

Τα ιταλικά: κριτσίνια από το Τορίνο

Μαρίνα Μαυρομάτη 19 Ιανουαρίου 2018, 10:30

Ελαφριά, τραγανά, υπέροχα να τα απολαύσετε όλες τις ώρες της ημέρας και σίγουρα δεν θα μπορέσετε να αρκεστείτε μόνο σε ένα! Τα ιταλικά κριτσίνια, σίγουρα τα έχετε συναντήσει σε ιταλικά εστιατόρια και στη χώρα μας, συσκευασμένα μέσα σε περίεργες μακρουλές χάρτινες συσκευασίες.

Αποτελούν ακόμη ένα από τα πιο δημοφιλή παρασκευάσματα της ιταλικής κουζίνας και είναι γνωστά διεθνώς. Λεπτά, μακριά και τραγανά, όλοι τα μασουλάνε αμήχανα, περιμένοντας να έρθει η παραγγελία!

Παρασκευάζονται ουσιαστικά από ζύμη ψωμιού, περιέχουν ελάχιστη ζάχαρη (σε αντίθεση με τα ελληνικά που περιέχουν αρκετή) και ελάχιστα λιπαρά. Υπάρχει ειδική τεχνική που ακολουθείται για να πάρουν το σχήμα τους, ονομάζεται stiratura (τράβηγμα – τέντωμα) και θα την περιγράψουμε στη συνέχεια.

Το τορινέζικο κριτσίνι είναι μακρύ, πολύ μακρύ, απο 40 έως και 80 εκατοστά! Οι παλιοί φουρνάρηδες τα έφτιαχναν μακριά όσο ήταν το άνοιγμα των χεριών τους και μετά τα έκοβαν στο μήκος του ανοίγματος του φούρνου τους!

Εκτός από τα κλασικά σκέτα κριτσίνια, θα συναντήσετε και τα πιο σύγχρονα εμπλουτισμένα με σουσάμι ή αρωματισμένα με κύμινο, ρίγανη κ.ά.

Όσο για τη συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα, δεν θα μπορούσα να διαλέξω άλλη από την κλασική των αδελφών Σίμιλι (sorelle Simili) που στη γειτονική Ιταλία δικαίως θεωρούνται άφθαστες στα αρτοπαρασκευάσματα! Αν σας αρέσουν τα κριτσίνια, μη διστάσετε να καταπιαστείτε και να τα ετοιμάσετε μόνοι σας.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο τη συνταγή εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...