Αν έχει μαγειρευτεί σωστά, χωρίς πολύ βράσιμο και με φρούτα καλλιεργημένα χωρίς φυτοφάρμακα, η σπιτική μαρμελάδα φράουλα είναι ένα πραγματικό θαύμα. Την φτιάχνω από τώρα σε ποσότητες που θα κρατήσουν, υποτίθεται, όλο τον χειμώνα αλλά είναι η πρώτη μαρμελάδα που τελειώνει πριν καλά-καλά εκπνεύσει το φθινόπωρο.
Η βανίλια τής πάει πολύ, όπως και το πιπέρι, αλλά στο σπίτι μας την αγαπάμε σκέτη, χωρίς κανένα άλλο άρωμα να σκεπάζει το δικό της. Διαλέγω φράουλες πάρα πολύ φρέσκες, της ημέρας αν είναι δυνατόν, εντελώς υγιείς, χωρίς στίγματα και αλλοιώσεις (γιατί θα την πικρίσουν).
Πρέπει να είναι σφιχτές, μάλλον άγουρες αλλά όχι εντελώς (τα αγουρωπά φρούτα έχουν περισσότερη πηκτίνη, που χάνεται καθώς ωριμάζουν), προσθέτω, όμως, και μερικές πιο ώριμες για να δώσουν γλύκα, βάθος και πολυπλοκότητα στο χρώμα, το άρωμα και τη γεύση της μαρμελάδας.
Σημείωσε ότι οι καλύτερες μαρμελάδες γίνονται σε μικρές ποσότητες που δεν πρέπει να ξεπερνούν το 1-1½ κιλό φρούτου κάθε φορά.
Δείτε τη συνταγή εδώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News