Αυτό το Πάσχα δεν είναι όπως τα προηγούμενα. Ο κορονοϊός ήρθε για να το αλλάξει και να μας κλείσει μέσα για τα καλά, ακόμα και την ημέρα της γιορτής, που την απολαμβάνουμε στη φύση με μεγάλες παρέες, δοξάζοντας την αναγέννησή της.
Τα έθιμα όμως μπορούμε να τα τηρήσουμε, ειδικά τα γαστρονομικά, μέσα στο σπίτι μας με την οικογένειά μας.
Έθιμα με ρίζες που χάνονται στο βάθος του χρόνου, αναβιώνουν με ένταση κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα, μάλιστα όσα συνδέονται με το τραπέζι μας και τις οικογενειακές παραδόσεις, είναι αυτά που διατηρούνται πιο ζωντανά στη μνήμη μας, έστω και αν οι περισσότεροι αγνοούμε τους συμβολισμούς που κρύβουν.
Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι το αποκορύφωμα της Σαρακοστής και δεν είναι λίγοι αυτοί που συνηθίζουν να νηστεύουν από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Σημειώστε ότι πέρα από τη θρησκευτική της διάσταση, η νηστεία επιδρά θεραπευτικά στο σώμα και στο πνεύμα μας, βοηθάει τον οργανισμό μας να λειτουργεί καλύτερα.
«Η ικανότητα να νηστεύουμε είναι μια εξελικτική προσαρμογή, μιας και ο άνθρωπος, όπως και τα ζώα, κάποιες εποχές του χρόνου έχουν περίσσεια τροφής και κάποιες άλλες έλλειψη», γράφει σε ένα σημείωμά του σχετικά ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι «η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια ευκαιρία για νηστεία και αποχή από το φαγητό».
«Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, η φύση μάς τα δίνει όλα πλούσια και έτσι τρώμε και αποθηκεύουμε τροφή ως λίπος γιατί κάποτε δεν υπήρχαν ψυγεία. Το χειμώνα καταναλώναμε το λίπος, γιατί δεν υπήρχε τροφή και έτσι ζούσαμε», λέει. «Την ιεραρχία αυτή της εξέλιξης, ο σύγχρονος άνθρωπος την χάλασε και τρώει χωρίς σχέση με τις εποχές αφού υπάρχουν τα ψυγεία και άλλοι τεχνολογικοί τρόποι να διατηρήσουμε τις τροφές».
«Να λοιπόν, που έρχεται κάπου-κάπου η νηστεία, όπως τώρα την Μεγάλη Εβδομάδα. Πολλές θρησκείες την επιβάλλουν. Οι άνθρωποι νηστεύουν γιατί έτσι λειτουργεί περισσότερο το συμπαθητικό, που μας κάνει να αυξάνουμε την εγρήγορσή μας και το ενδιαφέρον για πνευματικά πράγματα και για τον συνάνθρωπο. Ενώ η τροφή βοηθάει να υπερισχύσει το παρασυμπαθητικό δηλαδή μας κάνει “εγωιστές” αφού θέλουμε μοναξιά για να χωνέψουμε και άραγμα», εξηγεί ο κύριος καθηγητής και προτείνει μια δίαιτα με πολλά υγρά, δηλαδή τσάι και νερό, λίγη τροφή, αρκετά λαχανικά και σαλάτες.
«Καθόλου κρέας καθόλου γαλακτοκομικά. Για 6 ημέρες, τα αλλάζουμε όλα. Όταν πεινάμε πίνουμε τσάι με λίγο μέλι, ένα με δύο λίτρα τη μέρα. Μην φοβάστε, θα χάσετε 3-4 κιλά αυτές τις ημέρες. Και θα αναζητάτε και τους άλλους, τους φίλους, τους συγγενείς, τον σύντροφό σας. Ελαφρύ περπάτημα 40-45 λεπτά θα σας ξεκουράζει. Θα με θυμηθείτε το Μεγάλο Σάββατο το απόγευμα όταν ζυγιστείτε», λέει.
Επισημαίνει ακόμα ότι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στο τραπέζι της Ανάστασης, πρέπει να φάμε λίγο, το ίδιο και την Κυριακή του Πάσχα, γιατί το πέρασμα από τη νηστεία στο κανονικό φαγητό δεν πρέπει να γίνεται απότομα.
Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τις συνταγές εδώ
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News