Το αβοκάντο, θεωρώ ότι, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και πολύπλευρα υλικά που μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιος στην κουζίνα του, ιδίως αν προτιμά να τρέφεται υγιεινά. Και αυτή η συνταγή για γουακαμόλε είναι η πιο αντιπροσωπευτική του αβοκάντο.
Συνταγές για γουακαμόλε θα συναντήσετε πολλές. Στο Μεξικό όμως το φτιάχνουν σε ένα γουδί από βασάλτη, το molcajete. Έτσι κι εγώ επέλεξα να το φτιάξω στο γρανιτένιο μου γουδί. Άλλωστε, το προτιμώ φτιαγμένο σαν ντιπ, με εμφανή τα κομμάτια του κάθε υλικού, και όχι πολτοποιημένο. Εάν δεν έχετε παρόμοιο γουδί, χρησιμοποιήστε πιρούνι, θα σας εξηγήσω πιο κάτω τις διαφορά στην εκτέλεση της συνταγής.
Το συνόδεψα με τσιπς αραβικής πίτας, τα οποία φτιάχνονται πολύ εύκολα και γρήγορα. Όπως έλεγα και σε ένα φίλο μου προχθές, εάν δεν φας το γουακαμόλε με ένα κιλό tortilla chips, μια χαρά υγιεινό είναι.
Το μυστικό για καλό γουακαμόλε έχει να κάνει με τα υλικά. Είναι μια ωμή παρασκευή, δεν μαγειρεύεται, άρα τα φρέσκα, καλά και ώριμα υλικά είναι το παν. Επίσης, μην το φτιάξετε για να το φάτε την επόμενη μέρα. Τρώγεται φρέσκο και η αλήθεια είναι πως παρόλο που έχει λάιμ, την επόμενη μέρα θα έχει μαυρίσει. Οι Μεξικανοί χρησιμοποιούν καυτερές πιπεριές, τις serrano ή τις jalapeno. Εγώ το έφτιαξα με Tabasco για καθαρά πρακτικούς λόγους. Οι φρέσκες καυτερές πιπεριές δεν είναι ένα υλικό, που το βρίσκουμε εύκολα στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News