160
| Βαγγελιώ Κασσαπάκη

Φασόλια μαυρομάτικα με μάραθα

Bostanistas Bostanistas 8 Φεβρουαρίου 2016, 11:59

Φασόλια μαυρομάτικα με μάραθα

Bostanistas Bostanistas 8 Φεβρουαρίου 2016, 11:59

Τα μαυρομάτικα φασολάκια είναι ένα από τα πιο πολύτιμα όσπρια από την άποψη της διατροφικής αξίας. Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης και μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες, δηλαδή άριστος συνδυασμός θρεπτικών συστατικών ακόμη κι αν φαγωθούν μόνα τους. Με δεδομένο όμως ότι συνδυάζονται τέλεια με πάρα πολλά άλλα υλικά, σπάνια τα μαγειρεύουμε σκέτα. Επιπλέον δεν είναι απαραίτητο να τα βάλουμε στο νερό αποβραδίς γιατί μαγειρεύονται πιο γρήγορα από τα άλλα είδη φασολιών.

Η παραδοσιακή κρητική συνταγή τα θέλει μαγειρεμένα με μάραθα. Τελευταία τα μαγειρεύουμε και με άλλα αρωματικά (μυρώνια, καυκαλίθρες και άλλα αγριόχορτα ή με μαϊντανό ή με άνηθο ή με πιπεριές ) αλλά ο παλιός, κλασικός συνδυασμός είναι με μάραθα. Η προσθήκη ντομάτας είναι προαιρετική αφού είναι πολύ νόστιμα και με σκέτο λεμόνι ή αλευρολέμονο, ντελμπιέ που λέμε στην Κρήτη (όπως ταρεβύθια). Δεν είναι τυχαίο που συνδυάζουμε μόνο αυτή την ποικιλία των φασολιών με μάραθα. Δοκιμάστε τα και θα διαπιστώσετε πόσο πολύ δένουν οι γεύσεις των υλικών.

Δείτε το πλήρες κείμενο εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...