414
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στην Μπούτσα, τη Δευτέρα | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ζελένσκι: Στην Μποροντιάνκα η χειρότερη σφαγή

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2022, 10:50
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στην Μπούτσα, τη Δευτέρα
| Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ζελένσκι: Στην Μποροντιάνκα η χειρότερη σφαγή

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2022, 10:50

Χειρότερες θηριωδίες από αυτές που αποκαλύφθηκαν στην Μπούτσα, περιμένουν να βρουν οι Ουκρανοί στη γειτονική πόλη της Μποροντιάνκα, σε απόσταση περίπου 25 χλμ. προς τα δυτικά.

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε πάνω από 7.000 αναφορές για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιφέρεια του Κιέβου.

Η ουκρανή γενική εισαγγελίας Ιρίνα Βενεντικτόβα δήλωσε πως τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η γενική εισαγγελία διενεργεί ήδη έρευνες για εγκλήματα πολέμου στο Ιρπίν, στην Μπούτσα και στο Βόρτσελ, πρόσθεσε.

Το ίδιο δήλωσε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την επίσκεψή του στην Μπούτσα, το απόγευμα της Δευτέρας. «Η Μπούτσα είναι μόνο μία πόλη. Εχουμε πληροφορίες ότι σε άλλες πόλεις και ιδίως στην Μποροντιάνκα, οι νεκροί άμαχοι είναι ακόμα περισσότεροι.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι έχουν σκοτώσει και βασανίσει αμάχους και σε άλλες περιοχές και ότι θα προσπαθήσουν να καλύψουν τα ίχνη τους.

«Θα σκηνοθετήσουν δεκάδες μαρτυρίες, θα μοντάρουν ηχογραφήσεις και βίντεο και θα σκοτώσουν κόσμο με τέτοιο τρόπο ώστε να το κάνουν να φαίνεται ότι τους σκότωσαν άλλοι. Οι κατακτητές τώρα θα προσπαθήσουν να καλύψουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους. Δεν το έκαναν στην Μπούτσα, αλλά θα το κάνουν αλλού», είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι δεσμεύτηκε ότι θα γίνει ταχεία ανεξάρτητη έρευνα και τεκμηρίωση για τις φρικαλεότητες στην πόλη Μπούτσα.

«Μόλις επισκευαστούν οι γέφυρες που ανατίναξαν οι Ρώσοι κατά τη διάρκεια της αποχώρησής τους, οι ειδικοί θα αποκτήσουν πρόσβαση», δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Ο ουκρανός πρόεδρος συνομιλεί με πολίτες στην Μπούτσα

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συμμετέχει στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, διαβεβαίωσε ο υπουργός συμπληρώνοντας ότι διεθνείς ειδικοί θα ενταχθούν προσεχώς στις έρευνες.

Την Τρίτη, ο Ζελένσκι θα μιλήσει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφιερωμένης στην Ουκρανία, την οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν οι σφαγές στην Μπούτσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι τα στοιχεία για τις δολοφονίες αμάχων στην πόλη Μπούτσα είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» και δείχνουν την ανάγκη επιβολής σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι είναι «ξεκάθαρο» πως ο ρωσικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου με θύματα αμάχους στην Ουκρανία.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τις σκηνές στην Μπούτσα, τη σφαγή, τα ξεκάθαρα στοιχεία για σεξουαλικά εγκλήματα, τη στοχοθέτηση αθώων πολιτών. Είναι ξεκάθαρο ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου», είπε η Τρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πολωνία. «Οσον αφορά το ζήτημα της γενοκτονίας, αυτό είναι κάτι για το οποίο θα αποφανθούν τα δικαστήρια», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...