Υστατη έκκληση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από την έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, την ώρα που στο τραπέζι έχουν πέσει μέτρα αυστηροποίησης των ελέγχων, αλλά και περαιτέρω περιορισμών στις υφιστάμενες εξαιρέσεις μετακίνησης (SMS στο 13033).
«Η Θεσσαλονίκη περνάει δύσκολα και η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, που μετέβη εκτάκτως την Τετάρτη στην πόλη μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, και απευθυνόμενος στους Θεσσαλονικείς τούς παρακάλεσε:
«Μην εξαντλείτε την πόλη και την προστασία όλων, για μετακινήσεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο, κάνω έκκληση για αυτό. Το εμβόλιο έρχεται σε λίγους μήνες. Χρειάζεται να αντέξουμε, πρέπει να αντέξουμε ακόμη λίγους μήνες, χωρίς άλλες απώλειες. Πλησιάζουμε το τέλος αυτού του εφιάλτη. Υπομονή και προσπάθεια για να γυρίσουμε σελίδα όλοι μαζί».
Στις συσκέψεις που είχε με ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ο υπουργός έδωσε οδηγίες για περαιτέρω εντατικοποίηση της εφαρμογής και εποπτείας των μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, εξετάζεται η επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας 21.00 – 5.00, επιβολή πλαφόν στον αριθμό των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων, ακόμα και το κλείσιμο όλων των σχολείων (και των Δημοτικών).
Κοινή διαπίστωση, βάσει των στοιχείων από την εξέταση των λυμάτων στην πόλη, του αριθμού των κρουσμάτων σε καθημερινή βάση, των εισαγωγών στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων και με δεδομένη την εκτόξευση της θετικότητας (ένας στους τρεις που ελέγχονται είναι θετικοί στον ιό, αποτελεί ότι πλέον απειλείται η δημόσια υγεία και όχι μόνο οι αντοχές των νοσοκομείων.
Μόνο στο ΑΧΕΠΑ, που εφημέρευε χθες, οι εισαγωγές ήταν 70, ενώ μέσα σε ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 30 διασωληνώσεις, με τις κλίνες ΜΕΘ να εξαντλούνται.
Η εκτεταμένη διασπορά του ιού στην κοινότητα (θετικότητα 32%) συνεπάγεται πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς, που κυκλοφορούν στην πόλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.
Χαρακτηριστική της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη, η αύξηση των κρουσμάτων κατά 50% εν μέσω τοπικού και γενικού locdown.
«Δεν είναι θέμα περίθαλψης, αλλά κυρίως δημόσιας υγείας. Οι ευπαθείς ομάδες, καρδιοπαθείς, διαβητικοί κ.τ.λ. κινδυνεύουν. Απειλείται η ζωή τους. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι πέρασε μια εβδομάδα που η Θεσσαλονίκη είναι σε lockdown, όμως η θετικότητα δεν μειώνεται», σημείωναν πηγές του υπουργείου Υγείας στο voria.gr.
Στις δηλώσεις του από τη ΓΑΔΘ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε αναφορά και στα κρούσματα που εντοπίστηκαν μεταξύ μελών του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. Οπως είπε, λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των αστυνομικών και τα μέτρα αυτά ενισχύονται, ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν αποσταλεί από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας χιλιάδες τεστ COVID αποκλειστικά για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία θα γίνουν τις επόμενες μέρες.
«Είναι πολύτιμη η υγεία του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., διότι μόνο με υγιές προσωπικό μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι όλες οι αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας είναι πλήρως καλυμμένες με υλικά ώστε να προστατεύεται η υγεία των αστυνομικών. Κάλεσε, δε, όλους τους αστυνομικούς να είναι παρά πολύ προσεκτικοί στην εξωυπηρεσιακή και κοινωνική ζωή τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News