1014
Η μεγαλύτερη ελπίδα της ελληνικής αποστολής για ένα μετάλλιο στο Λονδίνο, Κατερίνα Στεφανίδη | Angelos Zymaras / AZSPORTSIMAGES / SOOC

Υπερθέαμα στον στίβο: Τα ρεκόρ, η Κατερίνα και… η λακκούβα

Sportscaster Sportscaster 4 Αυγούστου 2017, 13:48
Η μεγαλύτερη ελπίδα της ελληνικής αποστολής για ένα μετάλλιο στο Λονδίνο, Κατερίνα Στεφανίδη
|Angelos Zymaras / AZSPORTSIMAGES / SOOC

Υπερθέαμα στον στίβο: Τα ρεκόρ, η Κατερίνα και… η λακκούβα

Sportscaster Sportscaster 4 Αυγούστου 2017, 13:48

Ο ντόρος γίνεται στο Παρίσι με τον Νεϊμάρ, τον βραζιλιάνο σούπερ-σταρ που γκρέμισε τα τείχη των μετεγγραφών στο ποδόσφαιρο. Η καρδιά του αθλητισμού, όμως, χτυπά -από σήμερα- στο Λονδίνο. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου (4-13 Αυγούστου) είναι κάτι σαν μίνι Ολυμπιακοί Αγώνες, αποκλειστικώς για τα πιο δημοφιλή τους αθλήματα. Οι κορυφαίοι των δρόμων, των αλμάτων και των ρίψεων υπόσχονται ένα δεκαήμερο υπερθέαμα που είναι, ήδη, sold-out.

Το πρώτο ρεκόρ των αγώνων έχει να κάνει με την προσέλευση των θεατών. Οι Αγγλοι είχαν διαθέσει, μέχρι το τέλος Ιουλίου, 660.000 εισιτήρια. Το καταπληκτικό είναι, ότι «ξεπούλησαν» και τα πρωινά αγωνίσματα. Για πρώτη φορά στην ιστορία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων, οι προκριματικοί θα διεξαχθούν σε κατάμεστο στάδιο, μπροστά σε περισσότερους από 60.000 φιλάθλους. Ακόμη κι αν δεν πουληθούν τα υπόλοιπα 40.000 εισιτήρια -που αποκλείεται-, η εφετινή διοργάνωση έχει, ήδη, συντρίψει το προηγούμενο ρεκόρ (του Βερολίνου, το 2009) των 417.156 εισιτηρίων. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και με την τηλεθέαση, εάν κρίνει κανείς από την παγκόσμια ζήτηση της εικόνας των αγώνων. Στην Ευρώπη, μόνον έξι χώρες δεν θα τους μεταδώσουν: η Κύπρος, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

2017-08-03T173440Z_1384694653_RC1DFFD0CB60_RTRMADP_3_ATHLETICS-WORLD-PREVIEW
Στο Λονδίνο τα πάντα είναι έτοιμα (Reuters)

Το δεύτερο ρεκόρ αφορά τα έπαθλα των νικητών, τα οποία -στο σύνολο- ανέρχονται σε 7.344.000 δολάρια. Τα 60.000 δολάρια που θα αντιστοιχούν σε κάθε χρυσό μετάλλιο δεν είναι ούτε το… μεροκάματο του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν (82.000 ευρώ), όμως στον στίβο -σε παγκόσμιο πρωτάθλημα- δεν έχουν ξαναδοθεί. Κάθε αργυρό μετάλλιο θα επιβραβευθεί με 30.000 δολάρια, και κάθε χάλκινο με 20.000. Μικρότερα ποσά θα κερδίσουν όλοι οι αθλητές και όλες οι αθλήτριες που θα φτάσουν στον τελικό του αγωνίσματός τους. Στις σκυταλοδρομίες, κάθε νικήτρια ομάδα θα εισπράξει 80.000 δολάρια, η δεύτερη 40.000 και η τρίτη 20.000. Στους άντρες, για κάθε παγκόσμιο ρεκόρ -σε οποιοδήποτε από τα 15 αγωνίσματα της διοργάνωσης- ιαπωνική εταιρία ηλεκτρονικών θα προσφέρει 100.000 δολάρια. Στις γυναίκες, το ίδιο ποσό θα δοθεί από την αυτοκινητοβιομηχανία που είναι μεγάλος χορηγός των αγώνων.

Στο Λονδίνο θα κάνει το ντεμπούτο της η Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου (Athletics Integrity Unit), ένας νέος οργανισμός που έρχεται να αντικαταστήσει την Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ της IAAF (διεθνής ομοσπονδία στίβου). Στόχος της είναι να διώξει την καχυποψία του κοινού και των αθλητών για «κατασκευασμένες» επιδόσεις. Στη διάρκεια των αγώνων θα συγκεντρώσει και θα ελέγξει 1.200 δείγματα αίματος και ούρων, ενώ θα διερευνήσει τα «περίεργα» στοιχήματα που μπορεί να αφορούν τα αθλήματα.

Ο ρωσικός στίβος παραμένει σε «καραντίνα». Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, οι ρώσοι αθλητές δεν θα συμμετάσχουν ούτε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου, εξαιτίας του γνωστού σκανδάλου ντόπινγκ και διαφθοράς. Εάν κάποιος αθλητής από τη Ρωσία ήθελε να λάβει μέρος, έπρεπε να υποβάλει σχετική αίτηση, να πάρει ειδική άδεια (εφόσον μπορούσε να αποδείξει ότι δεν έχει συνεργαστεί με τους προπονητές ή τους γιατρούς που ενέχονται σε υποθέσεις ντόπινγκ), και να αγωνιστεί υπό «ουδέτερη» σημαία.

09_19_20170307154220_img_9828_sooc1488894616(1)
Η ιπτάμενη Κατερίνα Στεφανίδη (SOOC)

Η Ελλάδα έχει στείλει στο Λονδίνο εννέα αθλητές και 12 αθλήτριες – την πιο πολυάριθμη αποστολή των τελευταίων ετών, μετά τη διοργάνωση του Βερολίνου (2009). Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του Ρίο, Κατερίνα Στεφανίδη, είναι η ρεαλιστική ελπίδα μας για μετάλλιο. Αήττητη και στους επτά αγώνες στους οποίους έλαβε μέρος στη διάρκεια του 2017, η ελληνίδα πρωταθλήτρια του επί κοντώ κατέχει και την καλύτερη επίδοση της σεζόν, με 4,85 μέτρα (στη Ρώμη, τον Ιούνιο), ενώ ξεπέρασε τα 4,80 σε τρεις -ακόμη- περιπτώσεις. Η πιο πρόσφατη ήταν στο Diamond League που φιλοξενήθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο του Λονδίνου. Με βάση τις εφετινές επιδόσεις, που αποτυπώνουν το μομέντουμ ενός αθλητή, η Κατερίνα βρίσκεται στην παγκόσμια κορυφή του αθλήματός της.

Αλλά, και καμία άλλη αθλήτρια του επί κοντώ δεν είναι τόσο συνεπής, στα ραντεβού με τις επιτυχίες, όσο εκείνη. Μετά το πρώτο της χρυσό στο Μαρακές, ως 15χρονη, η παγκόσμια πρωταθλήτρια U18 του 2005 κατακτά μετάλλια σε κάθε ηλικιακή ομάδα, εδώ και 12 χρόνια, τόσο στον ανοιχτό όσο και στον κλειστό στίβο. Από τις άλλες πέντε διεκδικήτριες που έχουν περάσει τα 4,80 μέτρα στον ανοιχτό στίβο εφέτος, δύο έχουν κατακτήσει στο παρελθόν παγκόσμιο τίτλο, κι άλλες δύο ανέβηκαν στο βάθρο πέρυσι στο Ρίο. Την Κατερίνα θα τη δούμε απόψε (Παρασκευή) στους προκριματικούς. Το όριο πρόκρισης για τον τελικό (Κυριακή βράδυ) είναι τα 4,60 μέτρα, ύψος από το οποίο -συνήθως- αρχίζει τα άλματά της.

09_19_20170307154220_img_9828_sooc1488894616
Ο Κώστας Φιλιππίδης δεν θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου (SOOC)

Τον άλλο παγκόσμιας κλάσης αθλητή μας, τον Κώστα Φιλιππίδη, τον… χάσαμε στην περίφημη λακκούβα του ΟΑΚΑ. Αυτή για την οποία διεκδικεί από τη διοίκηση του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας αποζημίωση ύψους 538.000 ευρώ. Στο Λονδίνο συζητείται εντόνως η απουσία του – κι όχι με τα πιο κολακευτικά για την Ελλάδα σχόλια. Σε τόσο υψηλό επίπεδο πρωταθλητισμού είναι σπάνιο -αν όχι πρωτοφανές- ένας αθλητής να τραυματίζεται σοβαρά εξαιτίας μιας κακοτεχνίας (ή πλημμελούς συντήρησης) στο προπονητήριό του. Ο Κώστας στάθηκε άτυχος. Επεσε θύμα της παρακμής του ελληνικού αθλητισμού, την οποία συχνά «καμουφλάρουν» οι υπερβατικές επιδόσεις των αθλητών μας. Κρίμα. Με 5,85 μέτρα, ο κορυφαίος επικοντιστής μας είχε την έκτη καλύτερη εφετινή επίδοση στον Κόσμο, και δεν απείχε πολύ από τα μετάλλια.

Ενα τέταρτο πριν από την προσπάθεια της Στεφανίδη, ο 19χρονος άλτης του μήκους, Μίλτος Τεντόγλου, θα ανοίξει (στις 21:30) την αυλαία των ελληνικών συμμετοχών στο Λονδίνο. Εχει εφετινό ρεκόρ 8,30 μέτρα (την έβδομη καλύτερη εφετινή επίδοση), και σε τέσσερις αγώνες έκανε άλμα πάνω από τα 8,05 μέτρα που είναι το όριο πρόκρισης στον τελικό (θα διεξαχθεί το βράδυ του Σαββάτου). Ο έλληνας πρωταθλητής αγωνίζεται ενδέκατος, στο δεύτερο γκρουπ.

Σειρά θα πάρει, το πρωί του Σαββάτου, η Βούλα Παπαχρήστου στον προκριματικό του τριπλούν, η οποία θα έχει να αντιμετωπίσει μία (σπουδαία) αντίπαλο λιγότερη. Η Νο 4 στην παγκόσμια κατάταξη της IAAF στο αγώνισμα, Νούμπια Σοάρες, με 14.56 εφέτος, δεν ακολούθησε την αποστολή της Βραζιλίας στη βρετανική πρωτεύουσα, αφού τραυματίστηκε στον αστράγαλο στο Diamond League του Μονακό.

Ελληνικά μετάλλια, μην περιμένετε πολλά. Στο προηγούμενο Παγκόσμιο, το 2015 στο Πεκίνο, είχαμε κατακτήσει μόλις ένα -χάλκινο- με τη Νικόλ Κυριακοπούλου στο επί κοντώ. Για πρώτη φορά μετά το 2007. Ηταν το 21ο μας, που μας ανέβασε στην 32η θέση του πίνακα με την κατάταξη των χωρών. Απλώς, απολαύστε το θέαμα. Εκτός από τους «δικούς μας», απόψε ξεχωρίζουν ο τελικός των δέκα χιλιομέτρων, με τον Βρετανό Μο Φάρα να τρέχει κόντρα σε… όλη την Αφρική (23:20), και το πρώτο (προκριματικό) κατοστάρι του τεράστιου Γιουσέιν Μπολτ, λίγο μετά τις 21:00.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...