Ιταλία, Βοσνία, Φινλανδία, Αρμενία, Λιχτενστάιν. Αυτοί θα είναι οι αντίπαλοι της Ελλάδας στο δρόμο για το Euro 2020. Ας πούμε ότι η Αρμενία και το Λιχτενστάιν είναι «του χεριού μας». Η Φινλανδία είναι; Μάλλον όχι, εάν κρίνουμε από το συναπάντημά μας στο Nations League. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, για να προκριθούμε ξανά σε τελική φάση μιας σπουδαίας διοργάνωσης, για πρώτη φορά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας (2014), θα πρέπει να προσπεράσουμε στην τελική βαθμολογία του ομίλου μας και την Ιταλία ή τη Βοσνία. Μια από τις δυο. Εύκολο είναι;
Εύκολη κλήρωση για την Εθνική μας δεν υπάρχει, πλέον. Η ομάδα που το 2004 αναρριχήθηκε στην κορυφή της Ευρώπης και το 2014 έφτασε ένα πέναλτι μακριά από τους «8» του Μουντιάλ, πάτωσε στα προκριματικά του Euro 2016, δεν κατάφερε να φτάσει ούτε στη Ρωσία (2018), έχασε σε φιλικά παιχνίδια (που μετράνε για την κατάταξη της χώρας από τη FIFA και την UEFA) από το Λουξεμβούργο, τη Λευκορωσία και τη Σαουδική Αραβία, και ολοκλήρωσε μια αυτοκαταστροφική τετραετία στο πρόσφατο Nations League: με ήττες από την Εσθονία, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία. Αυτή η «ελεύθερη πτώση» την έφερε στη 33η θέση του ranking της UEFA – και στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας, στη σημερινή (Κυριακή) κλήρωση του Δουβλίνου.
Το γνωρίζαμε, λοιπόν, εκ των προτέρων, ότι στον προκριματικό μας όμιλο για το Euro 2020 θα συναντούσαμε τρεις ομάδες ισχυρότερες από τη δική μας, και μια ή δυο ασθενέστερες. Στην αντίστοιχη κλήρωση για το προηγούμενο Euro η Εθνική μας βρισκόταν στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας (και πάλι, δεν προκρίθηκε). Τώρα που επέστρεψε στο τέταρτο (για πρώτη φορά μετά το 1986), ο δρόμος προς την τελική φάση ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ή ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου στένεψε ακόμη περισσότερο.
Κρίμα! Με λίγο περισσότερη προσπάθεια θα μπορούσαμε, τουλάχιστον, να έχουμε τερματίσει πρώτοι στον όμιλό μας στο Nations League. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη κι αν στο τέλος δεν κερδίζαμε το «εισιτήριο της δεύτερης ευκαιρίας» για το Euro, στη σημερινή κλήρωση θα είμασταν στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας. Και αντί για τη… ζόρικη Φινλανδία, θα είχαμε έναν (θεωρητικά) ασθενέστερο αντίπαλο. Ενα πρόβλημα λιγότερο. Αλλά, ούτε αυτό δεν κατορθώσαμε.
Οφείλουμε να ομολογήσουμε, πάντως, ότι η Τύχη δεν μας έχει εγκαταλείψει. Το «άστρο» που είχαμε επί Ρεχάγκελ και Σάντος, ποτέ δεν έσβησε εντελώς. Θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στη θέση της Εσθονίας, που έχει να παλέψει με Ολλανδία, Γερμανία και Βόρειο Ιρλανδία. Ή της Ρουμανίας (με Ισπανία και Σουηδία). Μπορούσαμε, βεβαίως, και καλύτερα. Εάν την κλήρωση την είχε κάνει ο «Θεός της Ελλάδας», ο όμιλός μας θα ήταν Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Γιβραλτάρ και Σαν Μαρίνο. Αλλά, ας μην είμαστε πλεονέκτες. Ας κοιτάξουμε να φτιάξουμε ομάδα.
Από την κλήρωση προέκυψαν δέκα όμιλοι: πέντε των έξι ομάδων και πέντε των πέντε. Η πρώτη και η δεύτερη κάθε ομίλου, θα προκριθούν στην τελική φάση. Οι υπόλοιπες τέσσερις φιναλίστ του Euro θα προκύψουν από το δεύτερο και τελευταίο μέρος του Nations League. Μια από αυτές θα είναι η Γεωργία, η Λευκορωσία, το Κόσοβο, ή η ΠΓΔΜ, που δεν θα είχε καμία τύχη στους προκριματικούς. Αν κάποια από τις ομάδες που πρόκειται να αγωνιστούν στο φινάλε του Nations League εξασφαλίσει την πρόκρισή της μέσω των προκριματικών του Euro, θα αντικατασταθεί (στο Nations League) από την αμέσως επόμενη της κατηγορίας της.
Οι προκριματικοί αγώνες του Euro 2020 θα αρχίσουν τον Μάρτιο του 2019 και θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του ιδίου έτους. Οι (διπλές) αγωνιστικές είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο (2019). Θα λάβουν μέρος όλες οι χώρες (55), αφού αυτή τη φορά δεν θα υπάρχει μόνο μια οικοδέσποινα, ώστε να περάσει απευθείας στην τελική φάση. Η διοργάνωση θα μοιραστεί σε δώδεκα πόλεις, δώδεκα ευρωπαϊκών χωρών: Λονδίνο, Αμστερνταμ, Μπακού, Μπιλμπάο, Βουκουρέστι, Βουδαπέστη, Κοπεγχάγη, Γλασκώβη, Μόναχο, Ρώμη και Αγία Πετρούπολη. Οι προημιτελικοί (3-4 Ιουλίου) θα γίνουν στην Αγία Πετρούπολη, το Μόναχο, το Μπακού και τη Ρώμη. Οι ημιτελικοί (7-8 Ιουλίου) και ο τελικός (12 Ιουλίου), στο Λονδίνο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News