466
Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζο Μπάιντεν όταν συναντήθηκαν στη Γλασκώβη, στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα | EPA/ROBERT PERRY

Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διπλωματία, είπαν Μπάιντεν και Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 10:06
Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζο Μπάιντεν όταν συναντήθηκαν στη Γλασκώβη, στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα
|EPA/ROBERT PERRY

Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διπλωματία, είπαν Μπάιντεν και Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2022, 10:06

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπόρις Τζόνσον συμφώνησαν ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες να υποχωρήσει η Ρωσία, κατά την 40λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, το βράδυ της Δευτέρας.

Εκρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως υπάρχει ακόμη ένα κρίσιμο περιθώριο για τη διπλωματία και μια πιθανότητα να κάνει η Ρωσία ένα βήμα πίσω από τις απειλές της απέναντι στην Ουκρανία και να αποφευχθεί η καταστροφή.

Οι δύο ηγέτες ενημέρωσαν ο ένας τον άλλον για τις πρόσφατες επαφές που είχαν με τους ομολόγους τους άλλων χωρών. Επανέλαβαν επίσης ότι μια εισβολή στην Ουκρανία «θα προκαλούσε μια παρατεταμένη κρίση για τη Ρωσία, με σημαντικές ζημίες τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον κόσμο».

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι είναι αναγκαίο η Δύση να παραμείνει ενωμένη «απέναντι στις ρωσικές απειλές», κυρίως μέσω της επιβολής σημαντικών κυρώσεων «στην περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσικής επιθετικότητας».

Είναι εξάλλου αναγκαίο για τις ευρωπαϊκές χώρες «να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, ένα μέτρο που, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, θα έπληττε στην καρδιά τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας».

Νωρίτερα ο Τζόνσον είχε δηλώσει ότι είναι πιθανή μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «εντός 48 ωρών» και κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να απομακρυνθεί από την άκρη του «γκρεμού».

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι του στη βορειοδυτική Αγγλία για να επιστρέψει στο Λονδίνο και σχεδιάζει να προεδρεύσει την Τρίτη στη διυπουργική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων, αφού ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Πεντάγωνο: Ενισχύθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις

Η Ρωσία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων.

Ο Πούτιν «έχει άφθονες δυνατότητες στη διάθεσή του», είπε ο Κίρμπι στο CNN.

«Συνεχίζει να στέλνει επιπλέον δυνάμεις κατά μήκος αυτών των συνόρων με την Ουκρανία, όπως και μέσα στο Σαββατοκύριακο και έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 (στρατιώτες)».

«Δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών», συνέχισε ο εκπρόσωπος. «Αυτές οι δυνατότητες περιλαμβάνουν από άρματα μάχης έως μονάδες πεζικού, ειδικές δυνάμεις, κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη και αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν έχει όλες τις δυνατότητες να εξαπολύσει «ανά πάσα στιγμή» μια «πολύ συμβατική μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία» ή ακόμη και μια μικρότερης κλίμακας επίθεση για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.

Γερμανία: Να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της η Ρωσία

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία «να αποσύρει τα στρατεύματά της» από τα σύνορα με την Ουκρανία, εκτιμώντας ότι «η καταστάση μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή», την ώρα που ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς αναμένεται στη Μόσχα.

«Πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες διαλόγου για να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση. Η ευθύνη μιας αποκλιμάκωσης βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ρωσίας και εναπόκειται στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της», δήλωσε η Μπέρμποκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...