588
Ο,τι άφησε πίσω της η καταστροφή στην κεντριική Εύβοια | Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Χωρίς ενεργά μέτωπα, αλλά πάντα επικίνδυνη η πυρκαγιά στην Εύβοια

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2019, 08:05
Ο,τι άφησε πίσω της η καταστροφή στην κεντριική Εύβοια
|Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Χωρίς ενεργά μέτωπα, αλλά πάντα επικίνδυνη η πυρκαγιά στην Εύβοια

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2019, 08:05

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την πορεία της πυρκαγιάς στην κεντρική Εύβοια. Καθώς είμαστε πλέον στην τέταρτη ημέρα δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει περάσει ο κίνδυνος για τις αναζωπυρώσεις.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής μιλούν για πάνω από 25.000 στρέμματα (τα 10.000 ήταν συμπαγές πευκοδάσος) που έχουν γίνει στάχτη. Η εκτίμηση της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΕ την Τετάρτη ήταν 22.680 στρέμματα.

Μέσα στη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, με τη βοήθεια των χαμηλής έντασης ανέμων, οι πυροσβέστες μπόρεσαν να οριοθετήσουν τη φωτιά μέσα στη χαράδρα πριν το χωριό Πλατανιά και το ξημέρωμα της σημερινής ημέρας δίνει μια πολύ καλύτερη εικόνα, καθώς δεν υπάρχει αυτή την ώρα ενεργό μέτωπο.

Πάντως, για την πλήρη κατάσβεση θα χρειαστούν αρκετές ημέρες, καθώς η φωτιά δεν ελέγχεται ακόμα, ενώ υπάρχουν άκαυτα σημεία που με την αλλαγή του καιρού μπορεί να δώσουν νέες αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα, τα χωματουργικά μηχανήματα μέσα στη νύχτα προσπαθούσαν να διαμορφώσουν σημεία με ζώνες πυρασφάλειας, έτσι ώστε να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα αναζωπύρωσης ή επέκτασης, αλλά και κάθε κίνδυνο για τα χωριά.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι οι εναέριες ρίψεις νερού από 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, ενώ από την πλευρά της ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος καταβάλλεται προσπάθεια να ανανεωθεί το καταπονημένο για πολλές ώρες προσωπικό των επίγειων δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αν και επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι από την πλευρά της πυροσβεστικής σε σχέση με την έναρξη της φωτιάς, οι αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος της πυροσβεστικής που βρίσκονται από την πρώτη ώρα στην περιοχή έχουν συλλέξει δεκάδες καταθέσεις και ερευνούν κάθε λεπτομέρεια.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η πυρκαγιά ξέσπασε σε τρία σημεία με μικρή διαφορά χρόνου σε μια απόσταση 1500 περίπου μέτρων από το χωριό Μακρυμάλλη. Τόσο οι τοπικές αρχές όσο και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν βεβαία την πεποίθηση ότι ξεκίνησε από ανθρώπινα χέρια.

Το αισιόδοξο είναι ότι, παρά την πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί, η μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς τελικά οι φλόγες από την αναζωπύρωση στο χωριό Πλατανιά, δεν προξένησαν ζημιά στο καταφύγιο άγριας ζωής στην Aγριλίτσα, ούτε και στο δάσος του δικτύου Natura 2000.

Οπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι φλόγες έφτασαν στα όρια του καταφυγίου στην Αγριλίτσα, αλλά οι πυροσβέστες ανέκοψαν την πορεία τους, ενώ έφτασαν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων και από την προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως κέντρο προστασίας της ορνιθοπανίδας.

Οι δυνάμεις επί του πεδίου

Στην πυρκαγιά, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο, παραμένουν όλες οι δυνάμεις και συγκεκριμένα, 382 πυροσβέστες, με 98 πυροσβεστικά οχήματα, 22 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, από την 1η, 2η, 6η, 7η & 8η ΕΜΑΚ, καθώς και από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, το ΜΕΤΠΕ, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση συμμετείχαν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης περιοδικά 10 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν στην αεροπυρόσβεση δύο αεροσκάφη από Ιταλία και ένα από Ισπανία, μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν ακόμα: 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Ο συντονισμός της πυρκαγιάς γίνεται περιοδικά με 3 συντονιστικά ελικόπτερα: 2 ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος και ένα της Ελληνικής Αστυνομίας. Την πυρκαγιά συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Ματθαιόπουλος καθώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...