Ο μεταλλαγμένος Wolverine του X-Men… δεν μένει πια εδώ, που λέει και το κλισέ. Ο Χιου Τζάκμαν αφήνει πίσω του το ρόλο του υπερ-ήρωα για να μπει ξανά στο πετσί ενός «κανονικού» ανθρώπου με σάρκα και οστά: του γερουσιαστή Γκάρι Χαρτ που ακριβώς πριν 30 χρόνια, έχασε το χρίσμα των Δημοκρατικών για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ, λόγω ενός σκανδάλου που συντάραξε συθέμελα το αμερικανικό πολιτικό οικοδόμημα.
Ήταν 1988, όταν ο –παντρεμένος κι οικογενειάρχης- γερουσιαστής του Κολοράντο ενεπλάκη σε σκάνδαλο στο οποίο πρωταγωνιστούσε μαζί με μια 29χρονη, την Ντονα Ράις. Δύο φωτογραφίες του Χαρτ που δημοσιεύτηκαν στην «Miami Herald» και τον έδειχναν να εξέρχεται από το σπίτι του έχοντας στο πλευρό του την Ράις του «έκοψαν τα φτερά» για την προεδρία των ΗΠΑ καθώς πολλά μπορούσε τότε να ανεχτεί το εκλογικό σώμα της χώρας, αλλά όχι μια εξωσυζυγική σχέση.
Αυτό το σκάνδαλο είναι και το κεντρικό θέμα της ταινίας «The front runner» του σκηνοθέτη Τζέισον Ράιτμαν.
«Για έναν ηθοποιό κάθε μεταμόρφωση είναι δυνατή», λέει στην ιταλική εφημερίδα ο –σε λίγες ημέρες 50χρονος- Τζάκμαν.
«Όταν κάποιος μου προσφέρει ένα σενάριο, συνήθως κάνω τρεις ερωτήσεις: Ποιος είναι ο στόχος του, ποιος είναι ο σκηνοθέτης και ποιο είναι, αντίστοιχα, το όραμά του. Κι όταν αποφασίζω να υποδυθώ κάποιον, αυτό είναι μια πολύ σημαντική δουλειά για μένα –τόσο, όσο και η ίδια η πολιτική, αν θέλετε», τονίζει.
Όπως παραδέχεται ο ίδιος, ο Χαρτ υπήρξε, μακράν, ο πιο αινιγματικός από τους χαρακτήρες που έχει κατά καιρούς υποδυθεί. «Τον γνώρισα προσωπικά, με κάλεσε και στο σπίτι του. Αλλά έπρεπε να μελετήσω όλες του τις μικρές κι αδιόρατες κινήσεις, το πώς έπιανε το μικρόφωνο πριν μιλήσει, τις παύσεις που έκανε ανάμεσα στην ομιλία του. Ο Χαρτ έμοιαζε να είναι διαρκώς σε μια κατάσταση ζεν. Κι είναι ένας άντρας με ευφυΐα ανώτερη του φυσιολογικού», προσθέτει, αποκαλύπτοντας πως είναι «όπως κι ο πατέρας μου, ένας άνθρωπος πολύ μετρημένος».
Παράλληλα τον χαρακτηρίζει «τζέντλεμαν», «έναν πραγματικό κύριο», που όπως λέει, «δεν μπορούσα να βρω τί ήταν αυτό που ένωνε την περίπτωση του με τις περιπτώσεις άλλων σεξουαλικών σκανδάλων, όπως του Μπιλ Κλίντον ή του Έλιοτ Σπίτζερ».
«Να φοβόμαστε τους οπισθοδρομικούς πολιτικούς όπως ο Τραμπ»
Όσον αφορά στην άποψη του τέως γερουσιαστή για τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Τζάκμαν είναι αποκαλυπτικός: «Πιστεύει ότι η Αμερική δεν έχει πλέον δημοκρατία. Και πιστεύει πως είναι επίκαιρη όσο ποτέ η ατάκα του Κένεντι «Μη ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η πατρίδα για σας, αλλά τι μπορείτε να κάνετε εσείς για την πατρίδα»», λέει.
Θεωρεί δε, ως το σημαντικότερο μάθημα που του δίδαξε ο Χαρτ κάτι που του σχεδίασε σε ένα χαρτί: «Έκανε ένα διάγραμμα μπροστά μου προσπαθώντας να μου περιγράψει την πολιτική: Έχουμε την αριστερά, το κέντρο και την δεξιά. «Τώρα ξέχνα τα πάντα», μου είπε. «Γιατί το μόνο που έχει σημασία είναι ό,τι βρίσκεται πάνω και κάτω από όλα αυτά, που είναι το μέλλον και το παρελθόν»», επισημαίνει ο Τζάκμαν.
«Στη συνέχεια με ρώτησε: πες μου έναν Ρεμπουμπλικάνο πρόεδρο. Και του απαντάω «Λίνκολν». Κι εκείνος βάζει τον Λίνκολν στα δεξιά του διαγράμματος, αλλά με τα μάτια του στραμμένα προς τα πάνω, προς το μέλλον, γιατί ο Λίνκολν αγωνίστηκε να καταργήσει την δουλεία. Ο Κένεντι, πάλι, μπήκε στα αριστερά, κοιτάζοντας κι αυτός προς τα εμπρός, προς το μέλλον», τονίζει με νόημα ο Τζάκμαν.
«Οι σημερινοί πολιτικοί κινούνται κυρίως στο κέντρο, σημειώνει ο Χαρτ, κι εμείς «πρέπει να φοβόμαστε μόνο αυτούς που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο παρελθόν, που επιδιώκουν τον απομονωτισμό και την ξενοφοβία. Γιατί την εμπιστοσύνη μας την αξίζουν μόνο εκείνοι με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», είπε.
Πόσοι όμως τέτοιοι άνθρωποι πέρασαν από την διεθνή πολιτική σκηνή;
«Ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε ο μεγαλύτερος φουτουριστής πολιτικός», σημειώνει ο Τζάκμαν που σε λίγες ώρες θα μιλήσει στο Global Citizen, ένα κίνημα κοινωνικής δράσης που λαμβάνει χώρα ετησίως στη Νέα Υόρκη.
«Είμαι περήφανος που θα είμαι εκεί για να συζητήσουμε για ζητήματα όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, και οι κοινωνικές ανισότητες ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Πρέπει να καταλάβουμε πως πλέον ο κόσμος μας είναι αλληλοσυνδεδεμένος, όχι μόνο μέσω του Διαδικτύου, αλλά και στην οικονομία, το περιβάλλον και τα κοινωνικά ζητήματα. Και να αναγνωρίσουμε πως ό,τι συμβαίνει στην Αιθιοπία, επηρεάζει το κλίμα στην Αμερική», καταλήγει ο αυστραλός ηθοποιός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News