Μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές που –αν κρίνουμε από τις ως τώρα αναλύσεις και μετρήσεις- θα καταδείξουν ένα μετρήσιμο ρεύμα υπέρ ευρωσκεπτικιστικών ή και ακροδεξιών κομμάτων, χιλιάδες πολίτες σε πάνω από δέκα χώρες κατέβηκαν στους δρόμους κατά των εθνικιστικών κομμάτων.
Διαδηλώσεις έγιναν στη Βρετανία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στη Σουηδία, στην Αυστρία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ολλανδία και στη Δανία.
Ισχυρή ήταν η παρουσία των διαδηλωτών σε επτά πόλεις στη Γερμανία όπου περίπου 100 οργανώσεις πολιτών, αλλά και κόμματα, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.
Το σύνθημα ήταν «Μία Ευρώπη για όλους: Η φωνή σου κατά του εθνικισμού».
Οι οργανωτές δεν έμειναν στη διαμαρτυρία. Υποστηρίζουν το ευρωπαϊκό όραμα, στέκονται όμως κριτικά σε αυτό, ζητώντας αλλαγές στη δομή του.
Μιλώντας στο Euronews ο πολιτικός επιστήμονας Χάγιο Φούνκε επισήμανε την κινητικότητα στον χώρο της Ακροδεξιάς που φιλοδοξεί να σχηματίσει τη δική της ομάδα στη νέα Ευρωβουλή. Κόμματα όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία, η Λέγκα του ιταλού Ματέο Σαλβίνι, το αυστριακό FPO έχουν κοινή γραμμή, αλλά πλέον υπάρχει και κοινό μέτωπο απέναντί τους.
Οι πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις συνέπεσαν με την μεγάλη σύναξη της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς στο Μιλάνο. Με οικοδεσπότη τον Ματέο Σαλβίνι –το Μιλάνο είναι εξάλλου η έδρα του– πολιτικοί από 11 χώρες εκπροσωπήθηκαν σε μια επίδειξη δύναμης της Ακροδεξιάς.
Πάντως, ο όρος «Ακροδεξιά» δεν αρέσει στον Σαλβίνι. Ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης μιλά για «πολιτική της κοινής λογικής» και αντιστρέφει την κατηγορία περί «ακραίων» που την απευθύνει σε αυτούς που «εδώ και 20 χρόνια κυβερνούν την Ευρώπη».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News