Τις βασικές πτυχές του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ.
Στην τηλεδιάσκεψη, εκ μέρους του υπουργείου και του ΕΦΚΑ, συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής.
Στη τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις τομές που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του ΕΦΚΑ, «τομές που εκσυγχρονίζουν τον Οργανισμό, τον καθιστούν πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό και τον βοηθούν να πάψει να είναι ο πρωταθλητής σε παράπονα και καταγγελίες πολιτών στον Συνήγορο του Πολίτη», όπως ανέφερε. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως ο ρόλος των υπαλλήλων σε αυτήν την προσπάθεια είναι κομβικός, και αυτό το αναγνωρίζει το νομοσχέδιο, «μιας και προβλέπει μια σειρά από δράσεις που βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινότητά σας. Από την κινητροδότηση όσων πιάνουν τους στόχους μέχρι τη δημιουργία ενός ευέλικτου συστήματος προμηθειών, για να μην απαιτούνται μήνες για την προμήθεια ενός κλιματιστικού ή ενός εκτυπωτή. Το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ υπηρετεί τόσο τους πολίτες όσο και τους υπαλλήλους του Οργανισμού», τόνισε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται προβλέψεις, όπως:
- Η δυνατότητα πρόσληψης γενικών διευθυντών και διευθυντών με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
- Ο προσδιορισμός συστήματος επιβράβευσης παραγωγικότητας σε όλον τον ΕΦΚΑ, που δίνει επιπλέον κίνητρα στους υπαλλήλους, για να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους.
- Η αντιμετώπιση, πιο συστηματικά, των καταγγελιών που αφορούν στον ΕΦΚΑ, μέσω της σύστασης αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών, με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου). Σήμερα, έχουν συσσωρευτεί πάνω από 1.200 καταγγελίες πολιτών που περιμένουν να εξεταστούν.
- Η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ, έχουν αυτήν τη στιγμή μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα δύο έτη.
- Η διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου συστήματος προμηθειών, ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα, όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά, κ.λπ.).
- Η προώθηση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού, που θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και η δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα.
«Οι περισσότερες δράσεις, σε συνδυασμό με την προσπάθεια που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής των υπαλλήλων, με την εγκατάσταση 3.000 νέων υπολογιστών και την προμήθεια 2.000 ακόμα εντός του 2022, συμβάλλουν στη βελτίωση, όχι μόνο της συνολικής λειτουργίας του Οργανισμού, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας και της εργασίας των χιλιάδων υπαλλήλων του» σημειώνεται.
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε: «Ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκού επιπέδου Οργανισμό, επενδύοντας στην ακινησία. Οφείλουμε να διορθώσουμε τις παθογένειες, να απαλείψουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, να θεσμοθετήσουμε αποτελεσματικές διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου για τις εκατοντάδες καταγγελίες των πολιτών. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ και παράλληλα να φέρουμε τεχνογνωσία με νέα στελέχη σε θέσεις διευθυντών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να λύσουμε γρηγορότερα και οριστικά τα χρόνια προβλήματα του παρατηρούνται.
Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ είναι το ισχυρό μας όπλο στο να αφήσουμε πίσω μας αυτές τις παθογένειες και, αν συνδυαστεί με τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στο ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων και της εξυπηρέτησης του πολίτη με το 1555, τότε μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι ο ΕΦΚΑ έχει τη δυνατότητα να αφήσει πίσω του όσα τον καθιστούν τον πιο προβληματικό τομέα της δημόσιας διοίκησης και να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες τόσο των πολιτών όσο και των υπαλλήλων του».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News