Για μια πραγματικά ευρωπαΐκή ατζέντα που υπηρετεί την αγορά, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία και για ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην απελευθέρωση και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ έκανε λόγο την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μετά το Υπουργικό περιέγραψε τις δράσεις και τις διατάξεις που περιέχονται στο νέο νομοσχέδιο για την εταιρεία.
Οι δράσεις στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της εταιρείας και ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ρυθμίσεις για την κινητικότητα των εργαζομένων, διάταξη για εθελουσία έξοδο αλλά και κατάργηση του προνομιακού τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιουχους της εταιρείας.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο (θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και προβλέπεται να ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος Νοεμβρίου) περιλαμβάνονται 10 μέτρα για τον πλήρη μετασχηματισμό της ΔΕΗ:
1. Καταργείται η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ και γίνονται πιο ευέλικτες οι διαδικασίες προσλήψεων αφού το ΑΣΕΠ θα κάνει μόνο έλεγχο νομιμότητας.
2. Καταργείται η μονιμότητα γενικών διευθυντών και διευθυντών που θα υπογράφουν 3ετείς συμβάσεις και θα επιλέγονται με ανοιχτές διαδικασίες πρόσκλησης που θα απευθύνονται στο προσωπικό της ΔΕΗ αλλά και εκτός εταιρείας.
3. Εισάγονται κίνητρα για προσέλκυση στελεχών από την αγορά.
4 .Ενισχύεται η μεσαία βαθμίδα στελεχών αφού σε ποσοστό 20% θα μπορούν να προέρχονται από την ελεύθερη αγορά.
5. Τίθενται προϋποθέσεις για εθελούσια έξοδο κατά το πρότυπο της εθελούσιας του 2012 στον ΟΤΕ χωρίς επιβάρυνση για το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.
6. Διευκολύνεται η εσωτερική κινητικότητα των υπαλλήλων ώστε να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των θυγατρικών.
7. Επιτρέπονται μετακινήσεις στο δημόσιο ρύθμιση που αφορά εργαζόμενους που θα πρέπει να μετακινηθούν λόγω απολιγνιτοποίησης.
8. Θεσμοθετείται ευέλικτο σχέδιο για τις προμήθειες και η διασφάλιση της νομιμότητας θα γίνεται με τον προσυμβατικό έλεγχο του ελεγκτικού συνεδρίου αλλά και από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας και ελέγχου προμηθειών.
9. Ενισχύεται η εταιρική διακυβέρνηση της ΔΕΗ: μεταξύ άλλων για να λειτουργεί ως σύγχρονη εταιρεία εισάγεται επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων και επιτροπή ελέγχου και εποπτείας προμηθειών.
10. Καταργείται το προνομιακό τιμολόγιο για εργαζομένους και συνταξιούχους της ΔΕΗ.
«Μένουμε σε αυτό που είπαμε τον Αύγουστο: ενώ υπάρχει έκπτωση 75% που καταλαμβάνει όχι μόνο το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων αλλά και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ, καταργείται πλήρως για τα ρυθμιζόμενα και θα υπάρχει έκπτωση 30% για εργαζομένους στο ανταγωνιστικό σκέλος. Η ΔΕΗ με τα μέτρα που πήραμε το καλοκαίρι έβγαλε τη μύτη από το νερό ωστόσο δεν έχει λύσει ακόμη τα προβλήματά της», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Τι προβλέπεται για ΔΕΠΑ-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Με το εν λόγω νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται η ΔΕΗ, απελευθερώνεται περαιτέρω η αγορά ενέργειας, προχωρά η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και ενισχύονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Συγκεκριμένα:
Εκσυγχρονίζεται η ΔΕΗ, με ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και ταυτόχρονη απελευθέρωση της εταιρείας από εμπόδια στην αποτελεσματική της λειτουργία με στόχο τη μείωση του κόστους και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της. Προβλέπεται νέα διαδικασία πρόσληψης των εργαζομένων αορίστου χρόνου με εκ των υστέρων έλεγχο νομιμότητας από τον ΑΣΕΠ. Επιπλέον, ενισχύεται η ευελιξία στις προμήθειες, με σεβασμό στη διαφάνεια, ενώ περιγράφεται το πλαίσιο για την κινητικότητα και αξιοποίηση του προσωπικού, καθώς και για την προσέλκυση στελεχών από την αγορά.
Προβλέπεται ταχεία υλοποίηση του Target Model και επιφυλάσσονται σχετικές κυρώσεις προς τους αρμόδιους φορείς (ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ) από τη ΡΑΕ, ώστε η χώρα να μεταβεί στο νέο μοντέλο αγοράς ενέργειας, και εναρμονίζονται οι διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας με τον Κανονισμό REMIT για τη διαφάνεια στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας.
Προωθείται ο αποτελεσματικός εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ, προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις η ΔΕΠΑ προβαίνει σε μερική διάσπαση των κλάδων υποδομών, διεθνών έργων και εμπορίας και ιδρύονται δύο νέες εταιρείες, η ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Α.Ε και η ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ Α.Ε., ενώ η παλαιά εταιρεία παραμένει ως ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε.
Δίνεται η δυνατότητα απευθείας συμμετοχής των σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς λειτουργική ενίσχυση, προωθείται η υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων με ισχύ μεγαλύτερη των 250 MW, επιταχύνεται η αδειοδοτική διαδικασία για την απεμπλοκή μεγάλου αριθμού επενδυτικών προτάσεων για υβριδικούς σταθμούς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά και εισάγεται νέο πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση.
Σε ερώτηση, εξάλλου, για τα δημοσιεύματα που αφορούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη, ο κ. Χατζηδάκης παρέπεμψε στις δηλώσεις (εδώ) του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμιση, ο οποίος τόνισε νωρίτερα ότι οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων είναι «ένα πολύ αισιόδοξο αλλά και ακραίο σενάριο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News