«Η συνάντηση των υπ. Εξωτερικών καταλήγει σε ανοιχτή κόντρα» –Zeit Online. «Η συνάντηση με στόχο τη συμφιλίωση πήρε δραματική τροπή» – Bloomberg. «Σύγκρουση σε συνάντηση συμφιλίωσης» –Bild Online. «Ξεκίνησε με ελπίδες, τελείωσε με οξείες κατηγορίες» – Reuters. «Κλιμάκωση μπροστά στις κάμερες» –Spiegel Online. «Οι συνομιλίες που είχαν σκοπό την ύφεση κατέληξαν σε τσακωμό» –Financial Times. «Εκατέρωθεν κατηγορίες» –Süddeuteusche Zeitung.
Μερικά μόνο από τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ για τα όσα συνέβησαν στην Αγκυρα την Πέμπτη μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η κάλυψη των Μέσων στο διπλωματικό μπρα ντε φερ που έλαβε χώρα μπροστά στις κάμερες και αφού οι δύο άντρες είχαν συνομιλήσει για ώρα κατ’ ιδίαν ήταν μεγάλη και ενδεικτική του ενδιαφέροντος.
Ο γερμανικός Τύπος, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, δεν δίστασε να μιλήσει για «χάος στη συνέντευξη Τύπου» των δύο υπουργών, ενώ το Bloomberg περιέγραψε αναλυτικά όσα διαμείφθηκαν.
Τα πράγματα ξεκίνησαν καλά, ανέφερε το Bloomberg, καθώς ο κ. Δένδιας, στην πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μπροστά στις κάμερες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να συναντηθούν στη Γενεύη αργότερα αυτό το μήνα για διερευνητικές συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου και ότι θα συνεχίσουν να συνομιλούν με στόχο την επίλυση των διαφορών τους. «Αφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο για αμοιβαίες επισκέψεις των προέδρων» σχολίασε το Bloomberg.
«Τότε τα πράγματα πήγαν στραβά», σημείωσε το πρακτορείο ειδήσεων, γράφοντας ότι ο κ. Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας» ενώ, μεταξύ άλλων, επέκρινε τη μετατροπή Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Ενας εμφανώς ταραγμένος Τσαβούσογλου, δεν κρατήθηκε», σχολίασε ο ανταποκριτής το Bloomberg, καταγράφοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος τόνισε: «Εάν έρχεστε εδώ και μας κατηγορείτε ακόμη και αφού συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις για αυτά τα θέματα, τότε πρέπει να δώσω μια απάντηση». «Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση εάν θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε έτσι ή θα συνεχίσουμε να μιλάμε», είπε. «Νομίζω, πρέπει να διατηρήσουμε τον διάλογο».
H γερμανική Die Zeit σημείωσε από την πλευρά της: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τεταμένες εδώ και χρόνια. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες τους οι υπ. Εξωτερικών Δένδιας και Τσαβούσογλου εξαπέλυσαν εκατέρωθεν πυρά για σημαντικά ζητήματα».
Η εφημερίδα Bild παρατήρησε: «Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια ένας έλληνας υπ. Εξωτερικών επισκέπτεται την Τουρκία με αποστολή τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Όμως η συνέντευξη Τύπου κατέληξε σε χάος. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι “πετά ανθρώπους στη θάλασσα”, εννοώντας τους πρόσφυγες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη περνώντας το Αιγαίο. Απαντώντας ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για “Fake News”».
Το Spiegel έγραψε : «Η επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα είχε ως στόχο την επαναπροσέγγιση. Το αρχικά φιλικό κλίμα δεν διήρκεσε για πολύ».
H Frankfurter Rundschau παρατήρησε σε άρθρο με τίτλο «Σύγκρουση υπ. Εξωτερικών μπροστά στις κάμερες» ότι η κοινή συνέντευξη Τύπου κατέληξε σε ανοιχτή σύγκρουση. «Οι δύο χώρες απέχουν ακόμα πολύ από μια προσέγγιση».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημείωσε σε άρθρο της με τίτλο: «Δύσκολη γειτνίαση»:
«Ηταν η πρώτη συνάντηση έλληνα υπ. Εξωτερικών στην Αγκυρα με τον πρόεδρο Ερντογάν από το 2017. Η συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν καταδεικνύει τις τουρκικές προσπάθειες για βελτίωση των διμερών σχέσεων. Μετά όμως οι δύο υπ. Εξωτερικών προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Τσαβούσογλου και Δένδιας λογομάχησαν μπροστά στις κάμερες αναδεικνύοντας τις διαφορές μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών».
Παρά τα όσα συνέβησαν η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι η Τουρκία προτίθεται να διαχειριστεί εφεξής διαφορετικά τα ανοικτά ζητήματα με τις γειτονικές της χώρες: «Από ό,τι όλα δείχνουν η Τουρκία θέλει να ξεχαστούν οι εντάσεις των τελευταίων ετών. Αρχές του 2020 ο πρόεδρος Ερντογάν προκάλεσε μαζική μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο ισχυριζόμενος ότι τα σύνορα προς την Ελλάδα είναι ανοιχτά. Αργότερα η Άγκυρα πραγματοποίησε έρευνες για κοιτάσματα αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο σε χωρικά ύδατα που ανήκουν βάσει διεθνούς δικαίου σε Ελλάδα και Κύπρο. Μετά τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου αποφεύχθηκε μια ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση στο Αιγαίο. Στο μέλλον η Άγκυρα επιδιώκει να επιλύει με διαφορετικό τρόπο τις διαφωνίες με γειτονικές χώρες. Λίγο πριν την άφιξη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε ότι τα θέματα στα οποία υπάρχει διάσταση απόψεων θα συζητόύνται σε κλίμα ειλικρίνειας και ανώτατο επίπεδο. Υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι σε ορισμένα ζητήματα υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος. Έτσι, για παράδειγμα, συνεχίζονται από τις 12 Ιανουαρίου οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές συνομιλίες μετά από πενταετή διακοπή».
Οι Financial Times έγραψαν από την πλευρά τους: «Οι ισχυρισμοί (του έλληνα υπουργού Εξωτερικών) εξόργισαν εμφανώς τον υπουργό Εξωτερικών της Αγκυρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε τον Δένδια ότι βγήκε εκτός κειμένου για ένα “θετικό” μήνυμα στο οποίο είχαν συμφωνήσει κατά τη διάρκεια των κλειστών συνομιλιών και έκανε “εξαιρετικά απαράδεκτες κατηγορίες” ώστε να γίνει αρεστός στην ελληνική κοινή γνώμη όταν βρέθηκε μπροστά στις κάμερες».
Για εφ΄ όλης της ύλης σύγκρουση των δύο υπουργών έκανε λόγο η γαλλική Le Figaro. «Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας διαφώνησαν μπροστά στις κάμερες για τα θαλάσσια σύνορα, τους μετανάστες και τη μεταχείριση των μειονοτήτων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News