395
Η Τερέζα Σνέλινγκ που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας, αγκαλιάζει την κόρη της έπειτα από τη διενέρεια rapid test. Το προσωπικό και οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας θα είναι η πρώτη ομάδα στην οποία θα χορηγηθεί το εμβόλιο |  REUTERS/Kevin Coombs

Βρετανία: Οι ηλικιωμένοι πρώτοι στη σειρά για εμβολιασμό

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 20:37
Η Τερέζα Σνέλινγκ που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας, αγκαλιάζει την κόρη της έπειτα από τη διενέρεια rapid test. Το προσωπικό και οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας θα είναι η πρώτη ομάδα στην οποία θα χορηγηθεί το εμβόλιο
| REUTERS/Kevin Coombs

Βρετανία: Οι ηλικιωμένοι πρώτοι στη σειρά για εμβολιασμό

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 20:37

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα δοθούν κατά προτεραιότητα στους Βρετανούς ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν, ωστόσο επιχειρησιακά, πρακτικά ζητήματα μπορεί να επηρεάσουν το ποιος θα το πάρει πρώτος. Αυτό δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ, πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης στη Βρετανία, ο οποίος αποκάλυψε τη σειρά προτεραιότητας.

Πρώτοι θα εμβολιαστούν το προσωπικό και οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας, θα ακολουθήσουν αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 80 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν οι ηλικίες: άνω των 75, άνω των 70, άνω των 65, όλοι όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα από 16 έως 64 ετών, οι υπόλοιποι άνω των 60, άνω των 55 και άνω των 50. Ετσι θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του εμβολιασμού. Οι δύο ομάδες που δεν θα εμβολιαστούν είναι οι έγκυες και τα περισσότερα παιδιά κάτω των 16 ετών.

«Η ηλικία είναι με διαφορά ο μόνος πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά τον κίνδυνο από την COVID-19», δήλωσε ο καθηγητής Γουέι Σεν Λιμ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει επιχειρησιακή ευελιξία όσον αφορά το πού μπορεί να διανεμηθεί πρώτα το εμβόλιο.

Διεθνή πρότυπα

Οσον αφορά τυχόν ερωτήματα για την ταχύτητα της έγκρισης, οι αρμόδιοι τονίζουν ότι δεν έγιναν εκπτώσεις στη διαδικασία. Η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας αξιολόγησε το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech βάσει των διεθνών προτύπων και εντός των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου, δήλωσε η επικεφαλής της αρχής, την Τετάρτη. «Ο τρόπος με τον οποίο εργάστηκε η MHRA είναι ισοδύναμος με όλα τα διεθνή πρότυπα», σημείωσε η Τζουν Ρέιν.

Ερωτηθείσα για το αν η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση επηρέασε την ταχύτητα με την οποία εγκρίθηκε το εμβόλιο, η Ρέιν σημείωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή χρησιμοποίησε τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία εφαρμόζεται ως το τέλος του έτους που λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.

«Μπορέσαμε να δώσουμε έγκριση για την παροχή του εμβολίου αυτού χρησιμοποιώντας διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ισχύει ως (την 1η Ιανουαρίου). Η απόφαση μας βασίζεται απολύτως στη διαθεσιμότητα των δεδομένων κατά την διάρκεια της κυλιόμενης επισκόπησής μας, στην αυστηρή αξιολόγηση καθώς και στις ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις που έχουμε λάβει», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της MHRA και χαρακτήρισε την  αξιολόγηση που έγινε ως «εμπεριστατωμένη και αυστηρή».

«Ξεχωριστές ομάδες εργάζονταν παράλληλα για να παραδώσουν την πιο αυστηρή επισκόπηση αυτού του εμβολίου. Δεν έγιναν εκπτώσεις», τόνισε η Τζουν Ρέιν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...