Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή οι Βούλγαροι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, μέσα σε ένα σκηνικό κόπωσης από την εκτεταμένη διαφθορά, την ακρίβεια στην ενέργεια και τον υψηλό αριθμό θανάτων από την πανδημία του κορονοϊού.
Ο 58χρονος απερχόμενος πρόεδρος Ρουμέν Ράντεφ, υπέρμαχος της αλλαγής στη χώρα που έχει στόχο να καθαρίσει την εικόνα αυτής με την μεγαλύτερη διαφθορά στην ΕΕ, θεωρείται ο επικρατέστερος υποψήφιος μετά την εξασφάλιση του 49,5% στον πρώτο γύρο των προεδρικών που διεξήχθη στις 14 Νοεμβρίου.
Αντίπαλός του είναι ο 58χρονος πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας Αναστάς Γκερτζίκοφ, ο οποίος εξασφάλισε 22,8% των ψήφων στον πρώτο γύρο την περασμένη εβδομάδα και υποστηρίζεται από το Gerb, το συντηρητικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο.
Ο ρόλος του προέδρου, που έχει θητεία πέντε ετών, είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, αλλά έρχεται στο προσκήνιο σε περιόδους πολιτικής κρίσης, όταν ο αρχηγός του κράτους μπορεί να διορίζει προσωρινές κυβερνήσεις. Η προεδρία προσφέρει επίσης βήμα για την άσκηση επιρροής στην κοινή γνώμη.
Ο Ράντεφ έγινε δημοφιλής για την ανοιχτή υποστήριξή του προς τις μαζικές διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς και της κυβέρνησης του Μπορίσοφ το 2020, όπως επίσης και επειδή διόρισε προσωρινές κυβερνήσεις που έφεραν στο φως καταγγελλόμενες ως σκοτεινές δημόσιες συμβάσεις προμηθειών της τελευταίας κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού. Ο Μπορίσοφ αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία.
Ένα νέο κόμμα κατά της διαφθοράς, το «Ας συνεχίσουμε την Αλλαγή» (PP), που συστάθηκε από δύο επιχειρηματίες που έχουν σπουδάσει στο Χάρβαρντ, τους οποίους ο Ράντεφ διόρισε προσωρινούς υπουργούς τον Μάιο, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ράντεφ υποστηρίζεται από τους πολιτικούς αντιπάλους του Μπορίσοφ, το PP, τους Σοσιαλιστές και το κόμμα κατά της ελίτ ITN, τα οποία, μαζί με άλλη μία παράταξη κατά της διαφθοράς, έχουν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, ο Γκερτζίκοφ, έγκριτος καθηγητής Αρχαίας και Μεσαιωνικής Λογοτεχνίας, κατηγορεί τον Ράντεφ ότι στρέφει τους Βούλγαρους τον έναν εναντίον του άλλου και έχει δεσμευτεί να ενώσει το έθνος, το οποίο πλήττεται από υψηλά ποσοστά θανάτων από την Covid-19, μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, και την αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Ο Γκερτζίκοφ είναι ισχυρός υποστηρικτής των δυτικών συμμαχιών της Βουλγαρίας (μέλος του ΝΑΤΟ πλέον), έχει κάνει εκστρατεία για τη βελτίωση των επιχειρηματικών ευκαιριών και υποστηρίζει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην βελτίωση του κράτους δικαίου.
Ο Ράντεφ, ο οποίος έκανε εκστρατεία το 2016 για την άρση των δυτικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη Ρωσία, δηλώνει ότι η Βουλγαρία πρέπει να διατηρεί ρεαλιστικούς δεσμούς με τη Μόσχα και δεν θα πρέπει να την θεωρεί εχθρό, κυρίως λόγω των στενών ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών.
Τα σχόλιά του ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία προσήρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, «είναι σήμερα ρωσική», προκάλεσαν διαμαρτυρίες από το Κίεβο.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 20:00, οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls.
Ο νικητής θα αναλάβει καθήκοντα στις 22 Ιανουαρίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News