Σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κλήθηκε να απαντήσει στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τις εξετάσεις απόκτησης του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π) και τη δήλωσή του στη ΔΕΘ ότι οι εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας είναι τόσο δύσκολες που ούτε ο ίδιος θα τις περνούσε.
«Αν το λέει ο ίδιος, συμφωνώ με τον κ. Τσίπρα, όχι προς τις εξετάσεις, και θα σας πω γιατί. Το 72% των αιτούντων πολιτογράφησης αλλοδαπών, πέρασε τις εξετάσεις. Αν ο κ. Τσίπρας δεν θα τις πέρναγε, αυτό μας λέει κάτι για το επίπεδο του κ. Τσίπρα, όχι για το επίπεδο των εξετάσεων και τη δυσκολία τους», ήταν το σκωπτικό σχόλιο που επεφύλαξε ο κ. Βορίδης για όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της ΔΕΘ.
Οπως σημείωσε ο υπουργός, την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «επί 4,5 χρόνια δεν απαντούσαν σε 34 χιλιάδες αιτήσεις για πολιτογράφηση. Διότι είχε διαμορφωθεί μια διαδικασία απολύτως αδιάφανη και απολύτως υποκειμενική, η οποία γεννούσε διαφθορά».
«Δεν λέω ότι το έκαναν επίτηδες, λέω ότι διαμόρφωσαν το πλαίσιο και εκεί επίορκοι υπάλληλοι που σήμερα κατηγορούνται, βρήκαν αυτό το πλαίσιο και εκεί δημιούργησαν “τρύπες”, από τις οποίες η ιθαγένεια χορηγείτο με κριτήρια απολύτως διεφθαρμένα ή υποκειμενικά. Δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ πήγαιναν σε μια επιτροπή για πολιτογράφηση και πέρναγαν όλοι και πήγαιναν σε άλλη επιτροπή και δεν πέρναγε κανένας. Πώς γινόταν αυτό και σε μια επιτροπή όλοι ήταν καλοί και στην άλλη επιτροπή δεν πέρναγε κανένας;» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης.
Σήμερα αντιθέτως, υπογράμμισε, το υπουργείο εξέδωσε Κώδικα Δεοντολογίας για τους υπαλλήλους της Γραμματείας Ιθαγένειας και πλέον «έχουμε πια ένα μπούσουλα που λέει στους υπαλλήλους πώς πρέπει να φέρονται, με ποιο τρόπο εξετάζονται οι αιτήσεις και ποιες είναι οι συνθήκες ακεραιότητας και διαφάνειας».
Οπως εξήγησε, ο Κώδικας Δεοντολογίας δεν είναι από μόνος του κυρωτικός, δεν έχει συνέπειες. Όμως, «για τον έντιμο, ακέραιο και σοβαρό υπάλληλο είναι μια καθοδήγηση. Αλλά και για τον μη έντιμο είναι ένα κείμενο που όταν το παραβεί διαμορφώνει προϋποθέσεις της υπαλληλικής παράβασης, άρα μπορεί να ελεγχθεί».
Για τον χρόνο των εκλογών, τέλος, ο κ. Βορίδης παρέπεμψε εκ νέου στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της, ενώ σε ερώτημα για τον αριθμό των ομογενών που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, απάντησε πως είναι «λιγότεροι από χίλιοι», αποδίδοντάς το σε τρεις λόγους:
«Πρώτος λόγος είναι ότι ο νόμος είναι πολύ περιοριστικός. Έχει περιορισμούς που αποκλείουν μεγάλο κομμάτι των ομογενών. Δεύτερος λόγος ότι δεν βλέπουν κοντά εκλογές δεν σπεύδουν, το αφήνουν να αποφασίσουν. Και τρίτος λόγος ότι δεν έχει “τρέξει” η ενημερωτική εκστρατεία, ακόμα, επομένως αυτή η συζήτηση έχει μείνει περισσότερο ανάμεσα στους όντες ενεργούς στα ομογενειακά».
«Αρα», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών, «πρέπει να τρέξει η εκστρατεία. Οκτώβριο Νοέμβριο υπολογίζουμε και επομένως θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των εγγραφών και όταν πια πλησιάζουμε στις εκλογές, οπότε θα επιλέξουν αν θα επιστρέψουν για να ψηφίσουν ή θα μείνουν εκεί».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News