Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στη Βόρεια Μακεδονία μετά το φρικτό δυστύχημα με το τουριστικό λεωφορείο στη Βουλγαρία, που στοίχισε τη ζωή σε 46 άτομα.
Τα περισσότερα θύματα ήταν πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, που επέστρεφαν στα Σκόπια, από την εκδρομή τους στην Κωνσταντινούπολη.
Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, καθώς πρόκειται για μία από τις χειρότερες τραγωδίες στη σύντομη ιστορία της.
Οπως ανέφερε το BBC, έχουν σημειωθεί και άλλα πολύνεκρα δυστυχήματα στη χώρα: 15 άτομα σκοτώθηκαν πριν δύο χρόνια σε δυστύχημα με λεωφορείο έξω από τα Σκόπια, 14 άτομα κάηκαν σε νοσοκομείο στο Τέτοβο, τον Σεπτέμβριο, ενώ το 1993 σημειώθηκαν δύο αεροπορικά δυστυχήματα.
Τα ξημερώματα της Τρίτης, η χώρα συγκλονίστηκε από την είδηση του θανάτου των 46 ανθρώπων στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο λεωφορείο. Οι συγγενείς των επιβατών προσπαθούσαν να μάθουν αν οι δικοί τους άνθρωποι ήταν ανάμεσα στους επτά επιζώντες.
Το λεωφορείο ανήκε στο ταξιδιωτικό πρακτορείο Besa Trans και έκανε τη διαδρομή Σκόπια-Κωνσταντινούπολη κάθε Σαββατοκύριακο, μία ολιγοήμερη εκδρομή, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Το πρακτορείο την Τρίτη ήταν κλειστό και αστυνομικοί βρίσκονταν έξω από τα γραφεία του.
Με ανάρτησή της στα social media, η εταιρεία δήλωσε ότι «δεν μπορέσαμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις γιατί είμαστε σοκαρισμένοι» και πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.
Ο Μπεκίμ Χαλίτι ήταν ένας από τους συγγενείς επιβατών, που έσπευσε στο πρακτορείο για να μάθει πληροφορίες. Στο λεωφορείο βρίσκονταν η σύζυγός του και η αδελφή του. «Δεν απαντούν στα τηλέφωνά τους. Δεν ξέρουμε αν είναι ζωντανές. Ούτε στο υπουργείο Εξωτερικών μάς είπαν κάτι».
Ο Ξελάλ Μπάκιου προσπαθούσε να βρει πληροφορίες για τον ξάδελφό του. «Παίρνω τηλέφωνο το πρακτορείο εδώ και 3-4 ώρες. Δεν έχω καμία πληροφορία».
Ενα δημοτικό σχολείο σε προάστιο των Σκοπίων έχασε πέντε μαθητές του στο δυστύχημα, όλοι από την ίδια οικογένεια, 10 μέλη της οποίας κάηκαν στο λεωφορείο.
Ο Αντναν Ζασαρόφσκι άκουσε συγκινημένος την 16χρονη κόρη του που του τηλεφώνησε για να του πει ότι κατάφερε να βγει από το λεωφορείο και βρισκόταν σε νοσοκομείο της Σόφιας. «Εχει μόνο εγκαύματα στα χέρια αλλά είναι καλά. Δεν είπε πολλά, έκλαιγε και είναι σε κατάσταση σοκ», είπε στο BBC.
Ενα ζευγάρι αρραβωνιασμένων, η Μεντίνα Λιούτβι και ο Λουλζίμ Σουλεϊμάνι, ήταν δύο ακόμα από τους επιζώντες, καθώς κατάφεραν να βγουν από ένα παράθυρο στο πίσω μέρος του λεωφορείου.
Η τραγωδία είναι μία δοκιμασία για την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, που αντιμετωπίζει μεγάλη πολιτική κρίση τις τελευταίες εβδομάδες.
Η προβληματική διαχείριση της προηγούμενης τραγωδίας με τους 14 νεκρούς σε πυρκαγιά σε νοσοκομείο, τον Σεπτέμβριο, είχε προκαλέσει την οργή των ψηφοφόρων, η οποία έπαιξε ρόλο στην ήττα των υποψηφίων του Ζόραν Ζάεφ στις δημοτικές εκλογές και κατέληξε στην πρόταση μομφής εναντίον του.
Αυτή τη φορά, ο Ζάεφ μετέβη αμέσως στη Βουλγαρία, επισκέφθηκε το σημείο του δυστυχήματος και τους επιζώντες στο νοσοκομείο, ενώ παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βούλγαρο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Στέφαν Γιάνεφ.
Πώς έγινε το δυστύχημα
Η τραγωδία σημειώθηκε την Τρίτη, γύρω στις 02:00 το πρωί σε αυτοκινητόδρομο, σε απόσταση 40 χλμ. νότια της Σόφιας.
Το όχημα αποτελούσε τμήμα μιας αυτοκινητοπομπής τεσσάρων τουριστικών λεωφορείων, που μετέφεραν τουρίστες οι οποίοι επέστρεφαν από ένα Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη και 12 από τους οποίους ήταν ανήλικοι.
Κατευθυνόταν μέσα στη νύχτα προς τα Σκόπια, όταν προσέκρουσε στο προστατευτικό κιγκλίδωμα σ’ έναν δρόμο ολισθηρό εξαιτίας της βροχής.
«Τα λάστιχα έσκασαν και εκδηλώθηκε φωτιά», αφηγείται ο Λουλζίμ Σουλεϊμάνι, ένας από τους επτά επιζήσαντες, από το δωμάτιο νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται στη Σόφια.
«Υπήρχε πολύς καπνός, οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν εμετό, να ουρλιάζουν, σαν σε ταινία φρίκης», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι Klan Macedonia.
«Πήρα το σφυρί του λεωφορείου και έσπασα το τζάμι, πήρα μαζί μου τη μνηστή μου και άλλους πέντε ανθρώπους», λέει ο 26χρονος άνδρας, ο οποίος κατάγεται από τη Σερβία.
Η μνηστή του, η 25χρονη Μεντίνα Λιούτβι, κοιμόταν, όπως και οι περισσότεροι επιβάτες, και θυμάται θολά τα γεγονότα.
«Δεν ξέρω πώς βγήκα. Οταν είδα το τζάμι ανοιχτό πίσω από το κεφάλι μου, πήδηξα. Ακουσα παιδιά να κλαίνε», αφηγήθηκε.
Οι διασωθέντες, οι οποίοι νοσηλεύονται με κατάγματα και εγκαύματα, υποφέρουν από «τεράστιο στρες», εξήγησε στους δημοσιογράφους η Μάγια Αργκίροβα, υπεύθυνη του κέντρου εγκαυμάτων στο οποίο νοσηλεύονται.
Ο βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «σκηνή φρίκης», περιγράφοντας «πτώματα το ένα πάνω στο άλλο και απανθρακωμένα».
Ερευνα διεξάγεται για να προσδιοριστούν τα αίτια του δυστυχήματος, αν πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα ή για ανθρώπινο λάθος.
«Σήμερα είναι ημέρα πένθους κατά την οποία τιμάμε ταπεινά τη μνήμη των θυμάτων», δήλωσε ο Γιάνεφ κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, πριν τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.
Μπροστά από την πρεσβεία της Βόρειας Μακεδονίας στη Σόφια, πολίτες έχουν αφήσει λουλούδια, κεριά και λούτρινα ζωάκια.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν απηύθυνε μέσω του Twitter τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων.
Στην Ευρώπη, πρέπει κανείς να ανατρέξει στο 2010 για να βρει ένα άλλο τόσο τραγικό δυστύχημα: 45 άνθρωποι είχαν χάσει τότε τη ζωή τους στην Ουκρανία, στη σύγκρουση αμαξοστοιχίας με λεωφορείο σε ισόπεδη διάβαση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News