396
Θερμός εναγκαλισμός ανάμεσα στον Μουν και τον Κιμ, περισσότερο τυπικές οι σύζυγοι | Pyeongyang Press Corps/Pool via REUTERS

Βόρεια Κορέα: Συνάντηση κορυφής Κιμ και Μουν για την άρση του αδιεξόδου με τα πυρηνικά

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2018, 08:10
Θερμός εναγκαλισμός ανάμεσα στον Μουν και τον Κιμ, περισσότερο τυπικές οι σύζυγοι
|Pyeongyang Press Corps/Pool via REUTERS

Βόρεια Κορέα: Συνάντηση κορυφής Κιμ και Μουν για την άρση του αδιεξόδου με τα πυρηνικά

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2018, 08:10

Πριν από ένα χρόνο είμαστε σχεδόν στα πρόθυρα του πολέμου στην κορεατική χερσόνησο με εμπρηστικές δηλώσεις, κυρίως από τη Βόρεια Κορέα για τη Νότια Κορέα αλλά και τις ΗΠΑ, όπως και βαλλιστικές και πυρηνικές δοκιμές.

Σήμερα όμως, ήδη μετράμε την τρίτη μέσα σε πέντε μήνες συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών.

Την Τρίτη ο Κιμ Γιονγκ-ουν υποδέχτηκε στην Πιονγκγιάνγκ τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, με σκοπό να αναθερμανθούν οι συνομιλίες — που φέρονται να έχουν περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο — ανάμεσα στην βορειοκορεάτικη και την αμερικανική κυβέρνηση για την αποπυρηνικοποίηση.

Ο Μουν, οι γονείς του οποίου είχαν εγκαταλείψει τη Βόρεια Κορέα για τη Νότια την περίοδο του Πολέμου της Κορέας (1950-53), άρχισε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην απομονωμένη χώρα. Ακολουθεί έτσι τα βήματα δύο προκατόχων του: του Κιμ Ντάε-τζουνγκ, που είχε ταξιδέψει στην Πιονγκγιάνγκ το 2000, και του Ρο Μου-χιούν, του μέντορά του, που είχε επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα το 2007.

Ο Κιμ υποδέχθηκε προσωπικά τον Μουν στο αεροδρόμιο, τον αγκάλιασε χαμογελαστός, και οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μερικές φράσεις πριν βαδίσουν πάνω στο κόκκινο χαλί συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, επευφημούμενοι από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Για το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap η υποδοχή του Κιμ στο αεροδρόμιο ήταν μάλλον «έκπληξη».

Εκατοντάδες άνθρωποι με σημαίες της Βόρειας Κορέας καθώς και άλλες που συμβολίζουν την επανένωση των δύο χωρών, εικονίζοντας τη χερσόνησο ενωμένη.

Η σπάνια επίσκεψη του Μουν αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της θεαματικής αναθέρμανσης των σχέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χερσόνησο από τα τέλη του Απριλίου και την πρώτη σύνοδο κορυφής, στο χωριό Πανμουντζόμ, συνάντηση γεμάτη συμβολισμό.

Ο Μουν πιστώνεται πως διαδραμάτισε κρίσιμο διαπραγματευτικό ρόλο στη διαδικασία που οδήγησε στην πραγματοποίηση της ιστορικής συνόδου κορυφής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Ο Κιμ δεσμεύθηκε τόσο ενώπιον του Μουν όσο και προς τον Τραμπ ότι θα εργαστεί για την «αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου». Η φράση αυτή όμως είναι ανοικτή σε ερμηνείες. Η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον διαπραγματεύονται έκτοτε για το πώς η δέσμευση αυτή θα υλοποιηθεί.

Η Ουάσινγκτον απαιτεί «οριστική και απολύτως επαληθεύσιμη» αποπυρηνικοποίηση από την Πιονγκγιάνγκ, ενώ η βορειοκορεατική ηγεσία θέλει μια επίσημη διακήρυξη από την αμερικανική κυβέρνηση που θα σηματοδοτεί το επίσημο τέλος του Πολέμου της Κορέας, αλλά και εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Ο Μουν, ο οποίος χαρακτηρίζεται από αρκετούς αναλυτές «περιστέρι» όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, θα αποπειραθεί να πείσει τον Κιμ να λάβει απτά μέτρα προς τον πυρηνικό αφοπλισμό της χώρας του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...