257
Νοτιοκορεάτης επιστήμονας δείχνει πού έγινε η έκτη πυρηνική δοκιμή, σε σημείο πολύ κοντά στις προηγούμενες | EPA/JEON HEON-KYUN

Βόρεια Κορέα: «Πάνω από 200 νεκροί» σε δυστύχημα στο σημείο των πυρηνικών δοκιμών

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2017, 15:47
Νοτιοκορεάτης επιστήμονας δείχνει πού έγινε η έκτη πυρηνική δοκιμή, σε σημείο πολύ κοντά στις προηγούμενες
|EPA/JEON HEON-KYUN

Βόρεια Κορέα: «Πάνω από 200 νεκροί» σε δυστύχημα στο σημείο των πυρηνικών δοκιμών

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2017, 15:47

Η κατάρρευση μιας σήραγγας στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας μετά τη δοκιμή βόμβας τον Σεπτέμβριο είναι πιθανόν να προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 200 ανθρώπων, ανέφερε το ιαπωνικό κανάλι Asahi TV.

Περίπου 100 εργάτες στο βουνό Πουντζίε-ρι παγιδεύτηκαν μετά την μερική κατάρρευσή της σήραγγας, η οποία σημειώθηκε περίπου στις 10 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε η ίδια πηγή.

Μια δεύτερη κατάρρευση, που συνέβη κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης, ενδέχεται να έχει προκαλέσει ακόμη περισσότερα θύματα, με τον απολογισμό να ξεπερνάει τους 200 νεκρούς.

Το δίκτυο επικαλείται ανώνυμες πηγές με γνώση της κατάστασης, ενώ το Reuters αναμετέδωσε την πληροφορία χωρίς να είναι σε θέση να την επιβεβαιώσει.

Προ ημερών επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι η περιοχή όπου έγιναν οι δοκιμές είχε καταπονηθεί από τις αλλεπάλληλες πυρηνικές εκρήξεις – και ειδικά από την τελευταία που ήταν η ισχυρότερη και πιθανόν οφειλόταν σε βόμβα υδρογόνου.

Η έκτη και μεγαλύτερη έκρηξη της 3ης Σεπτεμβρίου έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή και το Πουντζίε-ρι δεν θα μπορεί για πολύ καιρό ακόμη να χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό.

Η δοκιμή προκάλεσε σεισμική δόνηση έξι βαθμών Ρίχτερ, ενώ μόλις οκτώ λεπτά αργότερα, ένας σεισμός 4,6 βαθμών ήταν μια πρώτη ένδειξη ότι το όρος Μαντάπ ήταν ασταθές. Λίγες ημέρες αργότερα καταγράφηκαν και άλλοι μικροί σεισμοί στην περιοχή.

Επιστήμονες διευκρίνιζαν ότι οι δορυφορικές φωτογραφίες (γιατί προφανώς δεν μπορούν να επισκεφτούν το σημείο) δείχνουν ότι η περιοχή πάσχει από το «σύνδρομο του κουρασμένου βουνού». Φαίνονται σημεία με κατολισθήσεις και χαλαρά εδάφη που δείχνουν ότι στο εσωτερικό του Μαντάπ ήταν πιθανή η κατάρρευση στοών και υπόγειων κοιλωμάτων.

Σε περίπτωση όμως που συνεχιστούν τα φαινόμενα, γίνεται πλέον πιθανή η διαρροή ραδιενέργειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...