Ο Μάρτιν Σουλτς, ένας πρώην βιβλιοπώλης -εκτός από πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- χωρίς πανεπιστημιακό πτυχίο στο βιογραφικό του, σοσιαλδημοκράτης μέχρι το κόκκαλο, ευρωπαϊστής, ικανός ρήτορας -ή «ένας πολιτικά ορθός λαϊκιστής», όπως το έθεσε η κεντροαριστερή γερμανική Süddeutsche Zeitung- είναι η μεγάλη έκπληξη στην προβλέψιμη Γερμανία. Είναι το «βιάγκρα» που χρειαζόταν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SDP) που αιμορραγούσε την τελευταία δεκαετία, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει στη Washington Post η γερμανίδα δημοσιογράφος Κονστάνς Στέλζενμίλερ.
Και είναι ο πονοκέφαλος της Ανγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος πήρε τον χρόνο της μέχρι να ανακοινώσει ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017. Και δεν έχει αρχίσει ακόμη να φέρεται ως υποψήφια καγκελάριος –προφανώς δεν θέλει να αρχίσει η προεκλογική περίοδος στη χώρα της πριν αφαιρεθεί ένα μεγάλο «αγκάθι» από την επικαιρότητα, το ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά τώρα πια δεν έχει τον χρόνο που θα ήθελε.
Καθώς η δημοτικότητα του αντιπάλου της αυξάνεται σε κάθε δημοσκόπηση, ολοένα περισσότερα στελέχη των δύο κυβερνώντων χριστιανικών κομμάτων (CDU και CSU) πιέζουν την καγκελάριο να αρχίσει άμεσα τον προεκλογικό της αγώνα. «Η άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών δεν συνιστά πλέον πυροτέχνημα», δήλωσε ο βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σέντερ από το CSU, τονίζοντας ότι «δεν αρκεί να λέγεται τι κάναμε καλά στο παρελθόν» και ότι η κυρία Μέρκελ πρέπει να κινητοποιήσει την κομματική βάση. Σύμφωνα με τον βαυαρό Χριστιανοκοινωνιστή το ζητούμενο για τα δύο κόμματα σε αυτόν τον αγώνα είναι «η συναισθηματική φόρτισή της».
Την άμεση έναρξη του προεκλογικού αγώνα από τους Χριστιανοδημοκράτες ζήτησε και ο υπουργός Υγείας και πρώην γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών Χέρμαν Γκρέχε, προτείνοντας μάλιστα πού πρέπει να «χτυπήσουν» τον νέο πρόεδρο του SDP: στις δεσμεύσεις του για αλλαγές στα μέτρα της «Ατζέντας 2010».
Ο κ. Σουλτς άρχισε σταδιακά να στρίβει αριστερά. Στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου στη Λειψία, ο ίδιος επιτέθηκε χωρίς αναστολές κατά της αποκαλούμενης «Ατζέντας 2010», της μεταρρυθμιστικής «βίβλου» του τελευταίου Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς για όλες τις γερμανικές κυβερνήσεις και όχι μόνο για τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο κ. Σουλτς δείχνει ότι θέλει σταδιακά να αποδομήσει την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος που συντάχθηκε και εφαρμόστηκε πριν από 12 χρόνια για να γίνει πιο ανταγωνιστική η γερμανική οικονομία στην αγορά εργασίας – εις βάρος των εργαζομένων, όπως πολλοί υποστηρίζουν.
Ηδη ο κ. Σουλτς έχει ζητήσει να προστατευθούν περισσότερο τα δικαιώματα των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, να τεθούν περιορισμοί στις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης, να αυξηθούν οι συντάξεις, να εφαρμοστούν περισσότερα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους, να θεσπιστούν περισσότερα δικαιώματα συναπόφασης για τα συνδικάτα στις μεγάλες επιχειρήσεις, να καθιερωθεί μέγιστη δυνατή αυτονομία στα ωράρια εργασίας και παράταση στον χρόνο πληρωμής του επιδόματος ανεργίας. Τα εργατικά συνδικάτα καλωσορίζουν τις προαναγγελίες και ενθουσιάζονται με τη στροφή του SDP. Και βέβαια αυτοί που αντιδρούν είναι οι εργοδότες που προειδοποιούν ότι οι προτάσεις του Σουλτς θα πλήξουν την οικονομία.
Κάποιοι μέσα από τους Χριστιανοδημοκράτες λοιπόν επιμένουν στην αποτελεσματικότητα της «Ατζέντας 2010» και θεωρούν ότι αυτή η στροφή του Σουλτς είναι και το αδύνατο σημείο του. «Στη Γερμανία δεν υπάρχει κοινωνική ανισότητα, ενώ μια σύγκριση με άλλες χώρες δείχνει ότι ο κόσμος εδώ ζει πράγματι καλά», επεσήμανε ο κ. Γκρέχε, καταλήγοντας ότι «η υπεράσπιση αυτού του πετυχημένου μοντέλου είναι η ουσία του προεκλογικού μας αγώνα».
Αρκεί αυτό για το CDU για να ανακόψει τον δυναμισμό που επιδεικνύει το SPD χάρη στην παρουσία του Σουλτς; Διότι οι δημοσκοπήσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ. Μόλις σήμερα, 1η Μαρτίου, η Bild, εφημερίδα που πρόσκειται στους Χριστιανοδημοκράτες, δημοσίευσε δημοσκόπηση που φέρνει τους Σοσιαλδημοκράτες πρώτο κόμμα με 32% έναντι 30,5% του συνασπισμού CDU/CSU. Οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύονται κατά δύο μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εφημερίδας. Και τώρα ο Σουλτς δηλώνει: «Ρωτήστε τη Μέρκελ αν θα θέλει να συνεργαστεί στην κυβέρνησή μου ως δεύτερο κόμμα»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News