639
Η τελική απόφαση για την παραπομπή ή μη του Νίκου Παππά θα ληφθεί απο την Ολομέλεια | INTIMEnews

Προανακριτική: Εισήγηση για παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2021, 12:05
Η τελική απόφαση για την παραπομπή ή μη του Νίκου Παππά θα ληφθεί απο την Ολομέλεια
|INTIMEnews

Προανακριτική: Εισήγηση για παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2021, 12:05

Την παραπομπή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα, Νίκου Παππά, στο Ειδικό Δικαστήριο εισηγείται η προανακριτική επιτροπή της Βουλής στο πόρισμα που κατατέθηκε στην Ολομέλεια.

Με την εισήγησή της η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ζητείται η παραπομπή Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι στην πρόταση της πλειοψηφίας δεν περιλαμβάνεται το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, καθώς από την έρευνα της προανακριτικής δεν προέκυψαν ουσιαστικές αποδείξεις τέλεσης του συγκεκριμένου κακουργήματος.

Σημειώνεται ότι τα  αδικήματα για τα οποία αρχικά παραπέμφθηκε ο Νίκος Παππάς στην Προανακριτική και διερευνήθηκαν ήταν το κακούργημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση  και το πλημμέλλημα παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με το 136 σελίδων πόρισμα της πλειοψηφίας, τα στοιχεία της έρευνας που στοιχειοθετούν την τέλεση του εν λόγω αδικήματος είναι μεταξύ άλλων: τα SMS Νίκου Παππά – Χρήστου Καλογρίτσα πριν το διαγωνισμό, τα e-mail Καλογρίτσα – CCC με τις αναφορές σε «White House» και «White Porscha»,  η μαρτυρία του κ. Καλογρίτσα ότι λειτούργησε ως «μπροστινός» του κ. Παππά για τη δημιουργία του «ΣΥΡΙΖΑ Channel» και η κατάθεση του «μεσάζοντα» Κυριάκου Τόμπρα για συνάντηση Καλογρίτσα – Χούρι (CCC) – Παππά στο Μέγαρο Μαξίμου πριν το διαγωνισμό.

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, η ΝΔ προτείνει να διαβιβαστεί το πόρισμα και τα πρακτικά της Επιτροπής στην Εισαγγελία αναφορικά με τη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento, καθώς και με άλλες καταγγελλόμενες πράξεις για χρηματισμούς μέσων και δημοσιογράφων, προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη.

Επιπλέον ζητείται το πόρισμα να διαβιβαστεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προκειμένου «να προβούν στους απαιτούμενους ελέγχους αναφορικώς με τη χρηματοδότηση της εφημερίδας Documento και τη μεταβίβαση τελικά στο σύνολο της στον κ. Βαξεβάνη με εντολή του κ. Παππά».

Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Τσίπρας: Ανθρακες ο θησαυρός

«Ανθρακες ο θησαυρός» σχολίασε για το πόρισμα της Προανακριτικής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter.

H κυβέρνηση προσέκρουσε με φόρα στην αλήθεια, έσπασε τα μούτρα της και ανέκρουσε πρύμναν. Η βασική κατηγορία περί δήθεν δωροληψίας για το Νίκο Παππά αποσύρεται υπό το φόβο ότι θα τους εξέθετε βαρύτατα η ίδια η δικαιοσύνη. Πήγαν για μαλλί, βγαίνουν κουρεμένοι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Για μέρα δικαίωσης, μίλησε ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, καθώς όπως επεσήμανε, «μέσα σε μόλις 2,5 μήνες και για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, η πλειοψηφία μιας προανακριτικής επιτροπής, οι ίδιοι οι κατήγοροι ανακαλούν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου».

«Ηρθαν προφανώς σε σφοδρή σύγκρουση με τα γεγονότα και την πραγματικότητα και έκαναν όπισθεν ολοταχώς», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρώην υπουργός.

Παραδίδοντας το πόρισμα στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής, Σταύρος Κελέτσης, δήλωσε:

«Σε εκτέλεση της, από 20 Μαρτίου 2021, απόφασης της Ολομέλειας, σας παραδίδουμε το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε για τη διενέργεια Προκαταρτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που πιθανά έχουν διαπραχθεί από τον πρώην υπουργό κ. Νικόλαο Παππά. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι στηρίξατε τις εργασίες της Επιτροπής, μας δώσατε την παράταση την οποία χρειαστήκαμε προκειμένου να ολοκληρώσουμε το έργο μας.

»Από την πλευρά μας, τόσο το Προεδρείο αλλά και όλη η Επιτροπή, κάναμε ευσυνείδητα το καθήκον μας, τηρήσαμε απόλυτα ως Προεδρείο τον Κανονισμό της Βουλής, διότι πιστεύω ότι έχουμε μια τεράστια ευθύνη οι βουλευτές να σεβόμαστε τον Κανονισμό πρώτα απ’ όλα και, φυσικά, στην συγκεκριμένη περίπτωση, και την Ποινική Δικονομία και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διότι όπως ξέρετε αυτή η Επιτροπή είναι μια ιδιόρρυθμη -sui generis- Επιτροπή, η οποία κάνει ένα έργο το οποίο είναι κατ’ εξαίρεση σε σχέση με το Κοινοβουλευτικό έργο που επιτελούν οι Επιτροπές της Βουλής. Σας το παραδίδουμε προκειμένου από εκεί και πέρα να καθορίσετε εσείς την πορεία της υποθέσεως με βάση τον Κανονισμό.»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...