Η αντιπρόεδρος Ανταγωνισμού και αρμόδια για την προσαρμογή της Ευρώπης στην Ψηφιακή Εποχή Μαργκρέτε Βεστάγκερ επισήμανε τον κίνδυνο «κατακερματισμού», όπως είπε, της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μετά την άρση των σχετικών απαγορεύσεων για τις κρατικές ενισχύσεις και την ισχύ της νέας νομικής βάσης που επέβαλε η «έκτακτη ανάγκη» του κορονοϊού.
Βέβαια, αυτή νέα νομική βάση της ΕΕ περί κρατικών επιδοτήσεων προσφέρει στην Κομισιόν τη δυνατότητα έγκρισης πολλών περισσοτέρων σε σχέση με την προ πανδημίας κανονικότητα.
Η συνέντευξη της δανέζας πολιτικού δόθηκε προς ορισμένες ευρωπαϊκές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, μεταξύ των οποίων και η ιταλική Corriere della Sera.
«Υπάρχει κίνδυνος κατακερματισμού της ενιαίας αγοράς. Η νέα νομική βάση έκτακτης ανάγκης μάς επιτρέπει να εγκρίνουμε πολύ περισσότερες κρατικές ενισχύσεις από ό,τι σε μια κανονική κατάσταση, ωστόσο δεν μπορούμε να εγκρίνουμε κρατικές ενισχύσεις που δεν είναι αναλογικές. Κανένα κράτος δεν μπορεί να ‘υπερενισχύσει’». Και τούτο διότι «υπάρχουν κράτη-μέλη της ΕΕ τα οποία δεν έχουν τον δημοσιονομικό χώρο για να κάνουν το ίδιο» (δηλαδή να «υπερενισχύσουν»).
Η αντιπρόεδρος είπε ότι η Κομισιόν εργάζεται εντατικά «πάνω στο μέσο ανάκαμψης που συνδέεται με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ώστε να υπάρξει ταχύτερη και ισχυρότερη πανευρωπαϊκή ανάκαμψη». Ετσι, ένας από τους τρέχοντες στόχους είναι και ο προαναφερθείς «περιορισμός του κατακερματισμού της ενιαίας αγοράς». Ως προς τα κεφάλαια του «μέσου ανάκαμψης», η Βεστάγκερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι προς το παρόν εξελίσσεται «μακροοικονομική αξιολόγηση».
Να σημειωθεί ότι η απόφαση για χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, όπως και η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, είναι από τις πρώτες αλλαγές που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έκτακτο σκοπό, δηλαδή για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση.
Για τις ανακεφαλαιοποιήσεις που θα απαιτηθούν στις ευρωπαϊκές εταιρείες, η Βεστάγκερ είπε ότι το σημαντικό είναι να υπάρχει «πανευρωπαϊκή προσέγγιση», με στόχο τη διατήρηση του ανταγωνισμού. Τα γενικά μέτρα σε κάθε χώρα-μέλος «αφορούν τους εθνικούς νομοθέτες», η Κομισιόν θα ασχοληθεί με το εξής: «Εφ’ όσον δοθεί βοήθεια, εμείς θα διασφαλίσουμε ότι θα γίνει με παρόμοιο τρόπο σε όλες τις χώρες και ότι δεν θα επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα περισσότερο από ό,τι είναι απαραίτητο».
Το κινεζικό «γιουρούσι»
Η Κομισιόν δεν βλέπει απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία αποκλειστικώς και μόνο από τα κινεζικά κρατικά κεφάλαια που προορίζονται για την εξαγορά ευρωπαϊκών εταιριών: «Δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά μόνο το κινεζικό κρατικό χρήμα. Αν η ανάκαμψή μας είναι βραδεία σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου, τότε μπορεί να υπάρξει κίνδυνος εξαγοράς κάποιων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Είμαστε προσεκτικοί, επίσης τα κράτη-μέλη μπορούν να ελέγξουν ξένες επενδύσεις. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο αθέμιτου ανταγωνισμού».
Τα apps παρακολούθησης
Στο επίμαχο θέμα του σεβασμού της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων κατά την προσπάθεια ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού, ένα ζήτημα το οποίο εμπίπτει απολύτως στην «ψηφιακή» αρμοδιότητα της Βεστάγκερ, η αντιπρόεδρος είπε ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι ότι «ναι μεν θέλουμε να νικήσουμε την ίωση του κορονοϊού, ωστόσο θέλουμε και να διαφυλάξουμε το απόρρητό μας». Κατόπιν αυτού, «οι εφαρμογές», τα σχετικά apps, «πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News