Βενιζέλος: «Θεσμική αντίδραση αν ξαναπάμε προς δημοψήφισμα»
Επισημαίνοντας πως η χώρα πορεύεται σε ένα πλαίσιο «ιστορικής και αξιακής ανωμαλίας» εξαιτίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει αντίδραση θεσμική σε μία ενδεχόμενη προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα, δείχνοντας προς την κατεύθυνση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Υπάρχει ευθύνη των πολιτειακών οργάνων που κατά το Σύνταγμα έχουν αρμοδιότητα στα θέματα αυτά», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσω Προεδρικού Διατάγματος, δεν προκηρύσσεται μόνο με την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η χώρα δεν αντέχει άλλο παιχνίδια με τους Θεσμούς. Αυτό που έχει γίνει στη Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανές, αυτό που έχει γίνει στα μέσα ενημέρωσης είναι επίσης πρωτοφανές. Αν η χώρα βρεθεί ξανά σε τεχνητά διλήμματα ευρωπαϊκής ταυτότητας, ευρώ – δραχμής και λοιπά, θα είναι κωμικοτραγικό. Θα είναι πραγματικά η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας, χωρίς κοινωνικές αναφορές, με επικοινωνιακούς εκβιασμούς τζάμπα μαγκιάς και εκεί πρέπει να υπάρξει απάντηση η οποία είναι κοινωνική, πολιτική, κοινοβουλευτική αλλά και πολιτειακή», συμπλήρωσε.
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα φύγει «ούτε από το πρόγραμμα ούτε από την Τρόικα», αλλά θα παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο, ενώ εστιάζοντας στις αντιδράσεις του Βερολίνου σημείωσε πως η κυβέρνηση έχασε και στο θέμα του χρέους και στην υπόθεση των μέτρων, αποδεικνύοντας πως δεν έχει καμία απολύτως διαπραγματευτική στρατηγική.
«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα δούλεμα, ένα ψιλό γαζί, των εταίρων προς τον κ. Τσίπρα και δυστυχώς προς τη χώρα, διότι είναι βραχυπρόθεσμα δήθεν, μακροπροθέσμου αποδόσεως 40 δισ. το 2060, αλλά ουδείς τολμά να πει ότι επήλθε μείωση του χρέους σε παρούσα αξία. Με δεδομένα 2060 η μείωση του χρέους το 2012 ήταν 1 τρισ. 330 δισ. ευρώ», σχολίασε.
Υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία «συνιστά μία αλλοίωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, μία καταστρατήγηση του Συντάγματος, διότι με την αιτιολογία του κάθε κόμμα, είχε δεχτεί την ρύθμιση αυτή», ενώ κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ορισμένοι τον τοποθετούν στην πλευρά εκείνων των στελεχών που λένε ότι πρέπει να στηριχτεί η ΝΔ μετά τις εκλογές ώστε η χώρα να έχει ισχυρή κυβέρνηση, έδειξε προς την κατεύθυνση του σχηματισμού μίας κυβέρνησης των δημοκρατικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων.
«Είμαι κατεξοχήν αυτός που δεν υποστηρίζει εμμέσως και δεν υποβοηθάει την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη στην στρατηγική τους για αυτοδυναμία. Πιστεύω ότι είναι ανιστόρητο να αναζητηθεί λύση για την χώρα σε μια επάνοδο στην εξουσία της ΝΔ και μάλιστα μιας πανίσχυρης ή αυτοδύναμης ΝΔ. Διότι εδώ υπάρχουν οι ευθύνες μέχρι το 2009 οι οποίες είναι βαρύτατες. Επιπλέον, είναι λάθος να αναζητηθεί μονοκομματική λύση. Πρέπει η λύση να είναι η ευρύτατη συνεργασία, όπως έχουμε πει όλων των δημοκρατικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων», τόνισε.
Στο ίδιο πλαίσιο, επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επανέλθει «στα πραγματικά μικρά του μεγέθη γιατί τα μεγάλα του μεγέθη, που ποτέ δεν ήταν υπερβολικά μεγάλα, ποτέ δεν έφτασε σε αυτοδύναμη πλειοψηφία, είναι επίπλαστα, συγκυριακά και τεχνητά».
Τέλος, ερωτηθείς για τη φημολογία που τον εμφανίζει να φεύγει από το Κίνημα και να πορεύεται προς τη Νέα Δημοκρατία διεμήνυσε ότι «ένας άνθρωπος που έχει τιμηθεί με τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που έχει εκφράσει την παράταξη στις πιο αγωνιώδεις και ιστορικά κρίσιμες στιγμές, δεν μπαίνει σε τέτοιου είδους συζητήσεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News