Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη επεισόδιο ανάμεσα στα δεκάδες που έχουν σημειωθεί από την 1η Απριλίου στην εξεγερμένη κατά του Νικολάς Μαδούρο Βενεζουέλα. Ενας πιλότος των ειδικών δυνάμεων της χώρας, απεγνωσμένος από την κατάσταση, αποφάσισε να εμπνεύσει τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις και να επιτεθεί με ελικόπτερο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Η πτήση του πάνω από τα κυβερνητικά κτίρια και η ρίψη χειροβομβίδων και πυροβολισμών καταγράφηκαν σε βίντεο.
Αυτό σημαίνει ότι ο Οσκαρ Πέρεθ, ο φερόμενος ως πιλότος του ελικοπτέρου, είναι τώρα είναι ο μεγαλύτερος καταζητούμενος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Ή μήπως ο ήρωάς της; Μήπως η φιγουρατζίδικη επίθεση, που δεν οδήγησε σε κανέναν τραυματισμό ή ζημιά, ήταν ένα σκηνοθετημένο «σόου»;
Πολλοί άρχισαν να υποστηρίζουν ότι η επίθεση δεν ήταν ενέργεια «πατριωτών» που ήθελαν να «τιμωρήσουν την κυβέρνηση», όπως τόνισε ο Πέρεθ σε μήνυμά του, αλλά ότι ήταν τέχνασμα της ίδιας της κυβέρνησης! Εικάζουν ότι μία στημένη επίθεση στα κυβερνητικά κτίρια της πρωτεύουσας ήταν μία απόπειρα της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει την προσοχή και τη δημόσια συζήτηση από τους πραγματικούς λόγους που έχουν οδηγήσει τους οργισμένους πολίτες στους δρόμους, σε λεηλασίες, σε βίαια επεισόδια, τους τελευταίους τρεις μήνες.
Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η επίθεση σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες έπειτα από μία από τις χειρότερες λεηλασίες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο Μαρακέι, όπου καταστράφηκαν πάνω από 60 καταστήματα. Και «έτυχε» την ημέρα της επίθεσης να εγκρίνει το ανώτατο δικαστήριο δύο πολύ προκλητικά διατάγματα: την αφαίρεση εξουσιών από τη γενική εισαγγελέα Λουίζα Ορτέγκα, μία σφοδρή πολέμια της κυβέρνησης, και τη μεταβίβασή τους στον συνήγορο του πολίτη, τον αφοσιωμένο στον Μαδούρο, Ταρέκ Ουίλιαμ Σάαμπ.
Υπήρχε και τρίτο επεισόδιο το οποίο επικάλυψε η επίθεση με το ελικόπτερο. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, μία ομάδα βουλευτών κρατούνταν από ένοπλους στρατιωτικούς του Μαδούρο, παρά τη θέλησή τους, μέσα στη Βουλή.
Τα πρόσωπα της αντιπολίτευσης δεν βιάζονταν να εξαγάγουν συμπεράσματα για το επεισόδιο της Τρίτης. «Μοιάζει με ταινία. Κάποιοι λένε ότι είναι στημένο, κάποιοι ότι είναι πραγματικό. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι η κυβέρνηση σαπίζει, ενώ η χώρα αγωνίζεται για αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Χούλιο Μπόργκες, ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Το πρόβλημα είναι ότι ο δράστης της επίθεσης ταιριάζει τόσο στο προφίλ του επαναστάτη όσο και στο προφίλ του προβοκάτορα. Εισχώρησε στο αστυνομικό σώμα πριν από 15 χρόνια. Είναι διαπιστευμένος πιλότος ελικοπτέρου, έμπειρος καταδύτης και αλεξιπτωτιστής. Παράλληλα όμως έχει διατηρήσει την αγάπη του για την υποκριτική και συγκεκριμένα το σινεμά και τις ταινίες δράσης, στο βιογραφικό του δηλώνει περήφανα ότι έχει παίξει σε ταινία δράσης («Suspended Death»).
«Είμαι και πατέρας, σύντροφος, ηθοποιός, είμαι ένας άνθρωπος που βγαίνει χωρίς να ξέρει αν θα επιστρέψει, γιατί ο θάνατος είναι απλώς μέρος της εξέλιξης», είχε πει ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Ο υπουργός Πληροφοριών, Ερνέστο Βιγιέγκας, τόνισε ότι οι Αρχές αναζητούν τον δράστη και ότι το ελικόπτερό του βρέθηκε σε μία απομακρυσμένη ακτή της Καραϊβικής την Τετάρτη. «Ζητάμε τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη για να βρούμε τον φανατισμένο τρομοκράτη», ανέφερε η ανακοίνωσή του. Ποιος ξέρει, μπορεί την ώρα που την έγραφε να χτύπαγε ελαφρά στην πλάτη τον «φανατισμένο τρομοκράτη».
Οι ίδιοι οι κάτοικοι της χώρας δεν ξέρουν ποιο από τα δύο σενάρια επιθυμούν. Οπως παρατήρησε χρήστης του Twitter: «Αν το επεισόδιο είναι φάρσα, τότε αυτό σημαίνει ότι το καθεστώς είναι σε απόγνωση, αν ήταν απόπειρα πραξικοπήματος και κανένας δεν το υπερασπίστηκε, τότε αυτό είναι ακόμη χειρότερο».
Πάνω από 70 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη χώρα τους τελευταίους μήνες. Και χιλιάδες ακόμη έχουν τραυματιστεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News