185
Ο βασιλιάς της Ισπανίας στο διάγγελμά του | Casa de SM El Rey/Francisco Gomez Handout via REUTERS

Βασιλιάς Φελίπε: «Πρέπει να διατηρήσουμε τη συνταγματική τάξη στην Καταλονία»

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2017, 22:54
Ο βασιλιάς της Ισπανίας στο διάγγελμά του
|Casa de SM El Rey/Francisco Gomez Handout via REUTERS

Βασιλιάς Φελίπε: «Πρέπει να διατηρήσουμε τη συνταγματική τάξη στην Καταλονία»

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2017, 22:54

Μήνυμα ότι το ισπανικό κράτος οφείλει να διασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην Καταλονία μετά το «εκτός νόμου» δημοψήφισμα της Κυριακής έστειλε το βράδυ της Τρίτης ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, τη στιγμή που η ιβηρική χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα συνταγματικής κρίσης, μετά τα όσα συνέβησαν και αφού οι Καταλανοί επιμένουν στα περί ανεξαρτησίας της αυτόνομης επαρχίας από τη Μαδρίτη.

Σε έκτακτο διάγγελμά του, όπως έγραψε το BBC, ο Φελίπε κατηγόρησε την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας ότι έχει ενεργήσει τελείως εκτός νομικού πλαισίου, έχει «τσακίσει τις δημοκρατικές αρχές» και έχει παραβιάσει κατάφορα το Σύνταγμα, συμπεριφερόμενη με πλήρη ανευθυνότητα όσον αφορά το μέλλον.

Ο βασιλιάς στάθηκε στη κρισιμότητα των στιγμών, σημειώνοντας ότι η Ισπανία βιώνει «πολύ σοβαρές» στιγμές που συνιστούν απειλή για την κοινωνική και οικονομική σταθερότητα της χώρας.

Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι η χώρα θα ξεπεράσει τον κάβο, καθώς οι δημοκρατικές αρχές της είναι «γερές».

Είναι η πρώτη μεγάλη κρίση της βασιλείας του Φελίπε, ο οποίος διαδέχτηκε στον θρόνο το 2014, τον πατέρα του Χουάν Κάρλος. Ο τελευταίος με ένα άλλο δραματικό τηλεοπτικό διάγγελμα το 1981 κατέστειλε απόπειρα πραξικοπήματος όταν ο συνταγματάρχης Τεχέρο είχε καταλάβει το Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...