Το σχέδιο του γερμανού υπουργού Οικονομικών, για μία οικειοθελή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, περιέγραψε ο Βαγγέλης Βενιζέλος λεπτομερώς στην υποεπιτροπή της Βουλής για την απομείωση του χρέους, τονίζοντας παράλληλα τις τραγικές συνέπειες που θα είχε η αποδοχή του για τη χώρα.
«Εάν η Ελλάδα αποδεχόταν το σχέδιο Grexit του κ. Σόιμπλε θα βίωνε τις τραγικές συνθήκες της Βενεζουέλας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος, κληθείς να ενημερώσει την επιτροπή με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Οικονομικών, σημείωσε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε θέσει το επίμαχο ζήτημα στον ίδιο -δύο φορές, το καλοκαίρι του 2011- παρουσία, όπως είπε, του τότε μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιεργκ Ασμουσεν.
Οπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, ο γερμανός ομόλογός του είχε παραδεχτεί πως οι συνέπειες ενός Grexit θα πυροδοτούσαν μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, παρέχοντας εγγυήσεις για τη διασφάλιση ενός μικρού ποσού βοήθειας μερικών δισεκατομμυρίων με το παράλληλο στήσιμο μίας αερογέφυρας που θα επίλυε προσωρινά τα προβλήματα τροφοδοσίας σε φάρμακα και άλλα βασικά προϊόντα στα νοσοκομεία και τα σχολεία της χώρας.
Σε ό,τι αφορά στις τραπεζικές αναλήψεις, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι το σχέδιο εμπνεύσεως Σόιμπλε προέβλεπε τη δυνατότητα ανάληψης ευρώ τα οποία θα ήταν «σφραγισμένα» μέχρι να τυπωθούν νέα νομίσματα, ενώ οι αναλήψεις δεν θα μπορούσαν να ξεπερνούν τα 50 ευρώ εβδομαδιαίως, για να καταλήξει ότι ήταν αδύνατον να επιλέξει η τότε κυβέρνηση ένα τέτοιο σχέδιο.
Αναφερόμενος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος επανέλαβε την άποψή του ότι πρόκειται περί «κοροϊδίας» εκ μέρους των Θεσμών, καθώς όπως τόνισε «πρόκειται για βραχυπρόθεσμα μέτρα μακροχρόνιας απόδοσης».
«Οι εταίροι μας σερβίρουν τα παλιά ξαναζεσταμένα. Μας δίνουν επιμήκυνση που προβλεπόταν από τη συμφωνία του 2012», τόνισε χαρακτηριστικά. Αιτιολογώντας, δε, το γιατί οι δανειστές δεν δίνουν σήμερα στη χώρα τις εγγυήσεις του 2012, έκανε λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας απέναντι στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Τώρα ζητάμε τις εγγυήσεις του 2012 αλλά δεν μας τις δίνουν, διότι υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης καθώς η κυβέρνηση δεν διατηρεί μια ευθύγραμμη πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση», ανέφερε στηλιτεύοντας τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, η οποία -κατά τον ίδιο- άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News