427
|

Τζον Στιούαρτ: Από το «Daily Show» στη φάρμα των ζώων

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2015, 14:17

Τζον Στιούαρτ: Από το «Daily Show» στη φάρμα των ζώων

Protagon Team Protagon Team 28 Οκτωβρίου 2015, 14:17

Το είπε στην τελευταία του εκπομπή, τον περασμένο Αύγουστο: «Μ’ αρέσει να αντιλαμβάνομαι τη δουλειά μου σαν έναν διάλογο με τον ακροατή μου, γιατί έτσι έχω την αίσθηση ότι δεν θα τελειώσει ποτέ. Πράγματι, ο διάλογός μας δεν θα τελειώσει εδώ». Αφήνοντας πίσω του 17 χρόνια στο πλατό του «Daily Show», ο Τζον Στιούαρτ ήθελε να καταστήσει σαφές ότι δεν θα εξαφανιστεί από τη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει με το τηλεοπτικό κοινό τα 22 χρόνια της καριέρας του, αλλά θα ξαναμιλήσει. Και δυο μήνες μετά, ο αμερικανός δημοσιογράφος επέλεξε έναν πολύ ενδιαφέροντα λόγο και πρωτότυπο τρόπο να «μιλήσει», δημιουργώντας, μαζί με τη γυναίκα του, το «Bufflehead Farm», ένα καταφύγιο για τη διάσωση ζώων κάθε είδους ή ράτσας, σε μια φάρμα 5.000 τετρ. μέτρων στο Νιου Τζέρσεϊ, λίγο χιλιόμετρα μακριά από τη Νέα Υόρκη.

Το όνειρο και η ιδέα ήταν της γυναίκας του. Η Τρέισι Στιούαρτ, η οποία ασχολείται με την κτηνιατρική, πρόσφατα έγραψε ένα βιβλίο που λειτουργεί ως οδηγός για την κατανόηση και τον σεβασμό προς τα ζώα. Είναι η Τρέισι ένας από τους σπάνιους ανθρώπους για τους οποίους «απόλυτη ευτυχία» σημαίνει να κάνεις μασάζ στα πόδια μιας εγκύου αγελάδας, η οποία δεν μπορεί να περπατήσει. Ένας τέτοιος άνθρωπος, φυσικά, απολαμβάνει την ίδρυση ενός καταφύγιου για τα ζώα που θα διασώζονται από εργοστασιακές μονάδες, που ήδη φιλοξενεί τέσσερα γουρούνια και αναμένεται να καλωσορίσει άλλα τέσσερα πρόβατα.

Κι ο Τζον Στιούαρτ; Ο διάσημος τηλεπαρουσιαστής που επί χρόνια αποτέλεσε αυτό που πολλοί χαρακτήρισαν «συνείδηση της Αμερικής» μπορεί να έχει συνηθίσει να περνά τα βράδια του απέναντι από μία κάμερα, με τον Ομπάμα ή τον μουσικό Νιλ Γιανγκ, μπορεί να «έχει περάσει 20 χρόνια βυθισμένος στα πολιτικά της Ουάσιγκτον και τον κόσμο των μέσων ενημέρωσης», όπως το έθεσε ο ίδιος και να «μην είναι εξοικειωμένος στη συναναστροφή με ανθρώπους που έχουν ευαισθησίες και εμπάθεια για τα ζώα». Αλλά έχει μπει γρήγορα στον καινούργιο του ρόλο. Είναι χορτοφάγος –αποκλειστικά για ηθικούς λόγους- εμφανίζεται στην κάμερα πιο ατημέλητος, έχει ασπρίσει, έχει αφήσει γένια, και απολαμβάνει να τρίβει την κοιλιά μιας μαύρης γουρουνίτσας.

Είναι το ίδιο πρόσωπο που αποκάλυπτε στο κοινό του ο Στιούαρτ, σε λίγες αλλά δυνατές στιγμές της εκπομπής του. Είναι, φυσικά, και το πρόσωπο ενός άνδρα που έχει ζήσει σχεδόν δύο δεκαετίας με μια γυναίκα που έχει κάνει αυτοσκοπό της ζωής της «να κάνει τους ανθρώπους να αντιλαμβάνονται τα ζώα ως άτομα», όπως δήλωσε η ίδια στους New York Times. «Αν έκαναν όλοι κάτι παραπάνω, αν ερωτεύονταν λίγο περισσότερο, θα μπορούσαν να γίνουν τόσο πολλά. Δεν χρειάζεται να είσαι χορτοφάγος. Μπορείς να τα υπερασπιστείς. Να τους δείξεις τρυφερότητα. Να τους παίξεις μουσική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...