456
Ο Τζέρεμι (με το σκούρο κέλυφος, στη μέση) ανάμεσα σε άλλα τρία αριστερόστροφα σαλιγκάρια | Dr. Angus Davison

Τζέρεμι, το αριστερόστροφο σαλιγκάρι που πήρε το όνομά του από τον… Κόρμπιν

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2020, 13:15
Ο Τζέρεμι (με το σκούρο κέλυφος, στη μέση) ανάμεσα σε άλλα τρία αριστερόστροφα σαλιγκάρια
|Dr. Angus Davison

Τζέρεμι, το αριστερόστροφο σαλιγκάρι που πήρε το όνομά του από τον… Κόρμπιν

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2020, 13:15

Ο Τζέρεμι έζησε και πέθανε ως… αριστερός.

Ονομα και πράγμα.

Το εξαιρετικά σπάνιο σαλιγκάρι με την αριστερόστροφη σπείρα στο κέλυφός του, το οποίο πήρε, για τον λόγο αυτό, το όνομά του από τον Τζέρεμι Κόρμπιν, μπορεί να πέθανε πριν από περίπου τρία χρόνια, αλλά η παρακαταθήκη του (σε επιστημονικό επίπεδο) είναι ακόμη σημαντική.

Ο Τζέρεμι εντοπίστηκε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας κοντά σε έναν κάδο κομποστοποίησης στο Λονδίνο από έναν ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ο οποίος το έστειλε στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ με το… ταχυδρομείο!

«Μελετώ τα σαλιγκάρια εδώ και 20 χρόνια και δεν είχα ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο» λέει ο δρ Ανγκους Ντέιβισον, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, μιλώντας πρόσφατα στην Guardian [με συνδρομή].

Ο Τζέρεμι λοιπόν ανήκε, μέχρι τον θάνατό του, τον Νοέμβριο του 2017, στο είδος Cornu aspersum, το πιο κοινό και γνώριμο είδος σαλιγκαριού στην Ευρώπη.

Τα σαλιγκάρια αυτού του είδους έχουν σχεδόν πάντα δεξιόστροφο κέλυφος.

Ο μοναχικός Τζέρεμι, όμως, ήταν αριστερός σε όλα… σαν τον Κόρμπιν: όλα του τα όργανα βρίσκονταν στην αριστερή πλευρά του σώματός του -συμπεριλαμβανομένων και των αναπαραγωγικών.

Λόγω της αριστερόστροφης ιδιομορφίας του, δεν μπορούσε να ζευγαρώσει με άλλους εκπροσώπους του είδους του – αφού τα γεννητικά του όργανα βρίσκονται στη «λάθος» μεριά.

O Tζέρεμι (αριστερά) και ο Λέφτι

Οπως αναφέρει ο Ντέιβισον, ο Τζέρεμι, πριν πεθάνει, δεν είχε καταφέρει να ζευγαρώσει.

Οπότε το καλοκαίρι του 2016, οι ερευνητές που τον μελετούσαν ζήτησαν τη βοήθεια… του κοινού για να του βρουν ταίρι και να τον ζευγαρώσουν.

Οποιος κατάφερνε να εντοπίσει ένα αριστερόστροφο σαλιγκάρι, καλούνταν να ενημερώσει την ερευνητική ομάδα στέλνοντας ένα email, προκειμένου να προχωρήσει… το προξενιό.

Και η βοήθεια δεν άργησε να έρθει: ο Τζέρεμι πριν πεθάνει, πρόλαβε και… απόλαυσε τη συντροφιά του «Λέφτι», ενός σαλιγκαριού που ζούσε ως κατοικίδιο στο σπίτι μιας γυναίκας στο Ιπσουιτς της Βρετανίας.

Επειτα από λίγο κατέφτασαν και άλλα δύο αριστερόστροφα σαλιγκάρια, το ένα από τη Βρετανία και το άλλο από έναν εκτροφέα σαλιγκαριών στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, γλιτώνοντας παρά τρίχα το μαγείρεμα.

Οπως σχεδόν όλα τα σαλιγκάρια, τόσο ο Τζέρεμι όσο και οι υποψήφιοι σύντροφοί του είναι ερμαφρόδιτοι.

Προτιμούν όμως να ζευγαρώνουν και σπάνια γονιμοποιούν τον εαυτό τους.

Με τα πολλά, ο Τζέρεμι κατάφερε τελικά προτού πεθάνει να αποκτήσει και μπόλικα τέκνα, με δύο από τα αριστερόστροφα σαλιγκάρια, οπότε και ο συνονόματός του, Κόρμπιν, μπόρεσε να κοιμηθεί ήσυχος.

Τον Φεβρουάριο του 2016, η επιστημονική ομάδα του Ντέιβισον δημοσίευσε μια μελέτη στην έγκριτη επιθεώρηση «Current Biology», στην οποία ανακοίνωνε την ανακάλυψη ενός γονιδίου που ελέγχει το εάν η σπείρα στο κέλυφος των σαλιγκαριών είναι δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη.

Το ίδιο γονίδιο επηρεάζει την ασυμμετρία του σώματος και σε άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, γεγονός που θα μπορούσε να ρίξει φως σε σπάνια περιστατικά, στα οποία τα όργανα του σώματος αναπτύσσονται στη «λάθος» πλευρά του σώματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...