Η ερώτηση ήταν βέβαιο ότι θα του γινόταν και στις δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας «πήρε την πάσα» που ήθελε για να εκθέσει για μία ακόμη φορά τον πολιτικό του αντίπαλο, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ερωτηθείς αν συζήτησε και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες -εκτός του Επιτρόπου Μοσκοβισί- τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ προ ημερών από το βήμα της Βουλής, περί συνδιαλλαγής στο Μακεδονικό για να διασωθούν οι συντάξεις, ο Πρωθυπουργός φάνηκε καλά προετοιμασμένος:
«Όλοι ήταν ενήμεροι και όλοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την υποκρισία κάποιων πολιτικών δυνάμεων. Ως εκ τούτου δεν χρειάστηκε να κουραστώ πολύ να πείσω κανέναν. Ολοι βλέπουν και κρίνουν τις θέσεις και τη στάση των πολιτικών κομμάτων και προσώπων», απάντησε με ένα πλατύ χαμόγελο να διαγράφεται στο πρόσωπό του.
Γυρίζοντας έτσι τον κόσμο ανάποδα -εμφανιζόμενος και πάλι από «μαύρο πρόβατο» που φώναζε «go back madame Merkel», ως ο «καλύτερος μαθητής» της Ευρώπης (ή μάλλον εκτελεστής των πολιτικών της), ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στο πελέκημα του ευρωπαϊκού προφίλ του αρχηγού της ΝΔ.
Ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε και στον προκάτοχο του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αντώνη Σαμαρά, -χωρίς να τον κατονομάσει- υποστηρίζοντας για την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ) ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δέχτηκε να γίνει ο υπολογισμός των διανεμόμενων πόρων σύμφωνα με το ΑΕΠ προ κρίσης, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να υποστεί αδικία στην κατανομή .
Με βαση τον επανυπολογισμό του μοντέλου, τόνισε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει πόρους όπως και άλλες χώρες που χτυπήθηκαν από τη κρίση. Και «αυτήν την αδικία, εμείς δεν θα την δεχτούμε και φαντάζομαι και άλλες χώρες δεν θα τη δεχτούν» ξεκαθάρισε ως άλλος προστάτης των ελλήνων αγροτών.
Κατά τα άλλα, ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η συζήτηση στη Σύνοδο ήταν πολύ δύσκολη, με αποτέλεσμα όπως είπε, σε όλα τα μεγάλα ζητηματα να μην ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις και με ορατό τον κίνδυνο να παραπεμφθούν στις καλενδες.
Στο ίδιο πλαίσιο μίλισε για αντιδράσεις από δυνάμεις που θέλουν λιγότερη Ευρώπη, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά τον κίνδυνο της ανόδου της Ακροδεξιάς.
Στηλιτεύοντας εξαλλου τις άτολμες -όπως τις χαρακτήρισε- αποφάσεις που «ρίχνουν νερό στο μύλο των ευρωσκεπτικιστών», υπογράμμισε πως δεν ειναι δυνατό να μην βρούμε τρόπους για να εξασφαλίσουμε πόρους για την ανάπτυξη χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες μας, ενώ ειδικά για τους αγρότες σημείωσε ότι δεν μπορεί η πολιτική της Ευρώπης να τους ζητά περισσότερα και να τους δίνει λιγότερα.
Για το νέο σύστημα ασύλου, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι κάποιες δυνάμεις επιχειρούν να μεταθέσουν τη συζήτηση για τη Συνθήκη του Δουβλίνου, και αυτό -όπως σημείωσε- για την ελληνική κυβέρνηση κρύβει σκοπιμότητες.
Όπως έκανε γνωστό, η Ελλάδα ζήτησε να μην καθυστερήσει η αναθεώρηση και το ζήτημα θα το θέσει ξανά και στη Σύνοδο των χωρών του Νότου.
Δεν μπορεί κάθε χώρα να λυσει το πρόβλημα της μετανάστευσης μόνη της, η ευθύνη πρέπει να επιμεριστεί. Σε αυτη τη στάση θα επιμείνουμε, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News