761
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 | ERT/WebTV

Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2019, 22:45
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1
|ERT/WebTV

Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2019, 22:45

Την 7η Ιουλίου ανακοίνωσε ως ημερομηνία διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ1.

Οπως δήλωσε στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο, τη Δευτέρα 10 Ιουνίου θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει την προκήρυξη εκλογών ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί και δεν θα ορισθεί υπηρεσιακή.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ανέφερε ότι η προκήρυξη συνδέεται με το μήνυμα των ευρωεκλογών και την ήττα που υπέστη.

«Αποφασίσαμε να οδηγήσουμε την χώρα πρόωρα αλλά συντεταγμένα στις κάλπες», σημείωσε για να ισχυριστεί ακολούθως πως «είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μία κυβέρνηση παίρνει το μήνυμα του λαού και επισπεύδει τις εκλογές. Πρόκειται για μία κίνηση δημοκρατικής ευαισθησίας».

Σχολιάζοντας το αδόκιμο της παράτασης της λειτουργίας της Βουλής ως την ύστατη ώρα και ενώ παρατηρείται «βροχή» τροπολογιών για να τακτοποιηθούν «ημέτεροι», ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν είναι φωτογραφικές και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μείνουν στη Βουλή και να ψηφίσουν – κάτι τέτοιο βέβαια δεν θα γίνει καθώς ήδη η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει ότι θα απόσχει (εδώ).

Κάλεσε πάντως τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να αλλάξει γνώμη και να έρθει στη Βουλή για να ψηφίσει και τους (ποινικούς) κώδικες, αλλά και μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά την κατάργηση του αφορολογήτου που κερδίσαμε από τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς. Να αποδείξει ότι συμφωνεί με ένα ένα μέτρο που είναι θετικό για την κοινωνία».

Η ειρωνεία είναι ότι ο κ. Τσίπρας καλεί τώρα την αντιπολίτευση να ψηφίσει έναν νόμο που η ίδια του η κυβέρνησή του ψήφισε, αυτόν του αφορολόγητου. Και ενώ εδώ και μήνες έχει αρνηθεί κάθε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης!

«Το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν συνειδητοποιήσαμε το βάθος της κόπωσης ενός λαού, που είπε “δεν αντέχω”», είπε ο Πρωθυπουργός σχολιάζοντας την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες.

«Δεν θεωρώ υπερβολικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για ένα κόμμα που κυβέρνησε τέσσερα χρόνια σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Υπερβολικό θεωρώ το πόσο ανέβηκε η ΝΔ. Το ζήτημα είναι αυτό το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και είπε ότι θα επικαλεστεί τον Γαλιλαίο, λέγοντας «κι όμως γυρίζει». Βέβαια, ο Γαλιλαίος είχε πει «κι όμως κινείται», αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Πρωθυπουργό.

Για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη

«Ο νόμος Καστανίδη προβλέπει ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να παρακάμψει την διαδικασία προκειμένου να μην μείνει ακέφαλη η Δικαιοσύνη άρα ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη, από τον νόμο, διαδικασία για τις αλλαγές στην ηγεσία» είπε ο πρωθυπουργός

Παράλληλα, σχολίασε ότι η «μεγαλύτερη αλαζονεία της ΝΔ είναι όσα έχουν συμβεί στο θέμα της Δικαιοσύνης – που ενώ η κυβέρνηση ζήτησε συναίνεση εκείνοι είπαν: “καμία συναίνεση”».

«Ζήτησα από τον υπουργό να καλέσει την αντιπολίτευση να αποφασίσουμε μαζί. Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Και η ΝΔ απαντά την επόμενη μέρα: “όχι δεν ερχόμαστε συναινετικά”. Τι κρύβει αυτή η στάση της ΝΔ; Κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι ο κ. Παυλόπουλος θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έχει και τον τρόπο και τη γνώση να λειτουργήσει ως εγγυητής της ενότητας του έθνους, του Συντάγματος και της τήρησης του, της ανεξαρτησίας των θεσμών».

Τέλος, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι θέλει να έρθει ως «εκδικητής» και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι επιχειρεί την «κατατρομοκράτηση» δικαστικών λειτουργών, λέγοντας πως «οι μάσκες έπεσαν».

Για τις επερχόμενες εκλογές

Οποιος πάρει το μπόνους των 50 εδρών θα σχηματίσει κυβέρνηση και δεν θα έχουμε θέμα επαναληπτικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής, τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για «ψευτοδιλήμματα» του κ. Μητσοτάκη και λέγοντας ότι τα θέτει αφού «καθάρισε» όσους ήταν μαζί του στο αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

«Το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι το μέλλον της χώρας», δήλωσε, για να συνεχίσει: «Το θέμα είναι αν μετά τις εθνικές εκλογές θα υπάρχει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα συνεχίσει την πορεία των θετικών μέτρων ή μια κυβέρνηση με διάθεση ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, η οποία θα εφαρμόσει ακραίες πολιτικές και θα γυρίσει τη χώρα πίσω».

ΝΔ: Οι πολίτες μετρούν αντίστροφα

Σε μια πρώτη αντίδραση στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην ΕΡΤ1, η ΝΔ ανέφερε:

«Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε ότι είναι αμετανόητος παρά το διπλό μήνυμα που του έστειλαν οι πολίτες στις εκλογές. Αφού μετέτρεψε τη Βουλή σε πλυντήριο των τελευταίων ρουσφετολογικών διευθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σύρεται πλέον να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη μη μείωση του αφορολογήτου, την οποία μόνος του ψήφισε. Προφανώς αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι οι πολίτες μετρούν πλέον αντίστροφα τις μέρες για να γίνει οριστικά πράξη η πολιτική αλλαγή που επιθυμούν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...