1073
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την πρώτη ενημέρωση για το κοινό που είχε γίνει από το ΕΚΠΑ | Intime

Τσιόδρας: Πότε καταργούνται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού – Τι θα γίνει με τις μάσκες στα σχολεία

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την πρώτη ενημέρωση για το κοινό που είχε γίνει από το ΕΚΠΑ
|Intime

Τσιόδρας: Πότε καταργούνται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού – Τι θα γίνει με τις μάσκες στα σχολεία

Στα πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την Covid-19 αναφέρθηκαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι καθηγητές της Iατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας για την ενημέρωση του κοινού, την οποία συντόνιζε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος της επιστημονικής επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα της κατάργησης των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ο κ. Τσιόδρας έσπευσε να επισημάνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακριβείς προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε πότε θα καταργηθούν τα πιστοποιητικά.

«Καταλυτικά για την άρση των μέτρων στο μέλλον, όπως και για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα», ξεκαθάρισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, βάζοντας τέλος στη συζήτηση που έχει ανοίξει στους τηλεοπτικούς σταθμούς μεταξύ ειδικών και πολιτικών για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού (εδώ).

Ως προς τις μάσκες στα σχολεία και γενικότερα την κατάργησή τους στον ευρύ πληθυσμό, η Μαρίζα Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», είπε αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Σίγουρα το φθινόπωρο θα μπορούμε να μην έχουμε μάσκες στα σχολεία, αλλά μέχρι τότε δεν θα τις αποφύγουμε», πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά της η Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας και διευθύντρια του εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, σχολίασε ότι «αν μου λέγατε σήμερα να βγάλουμε τις μάσκες από τα σχολεία, θα έλεγα όχι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε προφυλάσσοντας τους πιο ευάλωτους και αδύναμους».

Αυτές οι θέσεις των επιστημόνων έρχονται σε αντίθεση με πρόσφατη εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στις αρχές Μαρτίου, κατά την επίσκεψή του σε σχολείο στη Σύρο, είχε υποσχεθεί ότι «σύντομα» θα απαλλαγούμε από τις μάσκες.

Πόλεμος στην Ουκρανία και μεταλλάξεις

Παράλληλα, εξάλλου, οι ειδικοί εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί με την άμεση άρση οποιουδήποτε μέτρου, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί όχι μόνο με έξαρση των κρουσμάτων και αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία, αλλά και με μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.

«Σχετικά με μια νέα παραλλαγή, αυτή δεν αποκλείεται. Μπορεί αν προκύψει από την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, με τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη και μάλιστα σε πληθυσμούς που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Στην Κίνα, επίσης, βλέπουμε αύξηση πάλι της διασποράς κι αυτό είναι ενδεικτικό, επειδή εκεί υπάρχει μεγάλος πληθυσμός», σημείωσε η κυρία Λάγιου και πρόσθεσε πως αυτή η πανδημία έχει αποδείξει πως δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις.

Στην πιθανότητα να υπάρξει νέα παραλλαγή του κορονοϊού αναφέρθηκε και ο κ. Τσιόδρας, φέρνοντας ως  παράδειγμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, η οποία δεν αποκλείεται, όπως είπε, να επηρεάσει την πανδημία.

«Η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό, για την εμφάνιση νέων παραλλαγών», ανέφερε συγκεκριμένα.

Διευκρινίζεται ότι η Ουκρανία έχει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, καθώς μόνο το 34% των πολιτών της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, αναφέρθηκε στη νέα μετάλλαξη Ομικρον και την υποπαραλλαγή της Ομικρον 2, η οποία τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα μας. Η Ομικρον 2 έχει φέρει ένα νέο κύμα ή κυματάκι, αν θέλετε, είπε, το οποίο αποτυπώνεται στα αυξημένα κρούσματα.

«Αυτά οφείλονται εν μέρει στη μετάλλαξη Ομικρον 2, η οποία υπερισχύει της Ομικρον γιατί είναι πιο μεταδοτική, αν και μοιάζει με το πρώτο στέλεχος στη νοσηρότητα. Οι νοσηλείες μένουν σταθερές, όμως, τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια μικρή αύξηση. Η Ομικρον ξέρουμε ότι έχει χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου. Θεωρούμε ότι θα είμαστε σε ένα πλατό τις επόμενες μέρες από άποψη κρουσμάτων», ανέφερε.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής, ανέφερε πως το στέλεχος Ομικρον 2 είναι πιο μολυσματικό από το Ομικρον, καθώς ο ιός «έχει βρει κάποιους νέους εξελικτικούς δρόμους κι αυτό συμβάλλει στην αύξησή του και την επέκτασή του». τόνισε, και πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι και η Ομικρον 2 δεν οδηγεί σε νοσηλείες, βαριές νοσηλείες και θανάτους. «Τα άτομα που νοσηλεύονται, όμως, με σοβαρή έκβαση, είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με αυξημένη νοσηρότητα», σημείωσε.

Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε από την πλευρά του ότι οι νοσηλείες, ακόμη και με την Ομικρον, δεν είναι αμελητέες, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων. «Εκατό χιλιάδες νοσηλείες μετρά σήμερα η Μεγάλη Βρετανία. Η Ομικρον δεν είναι αμελητέα, οδηγεί κάποιους σε βαριά νόσηση», προειδοποίησε.

Ζαούτης: Ερχονται αλλαγές στην επιδημιολογική επιτήρηση

Αλλαγές στην επιδημιολογική επιτήρηση προανήγγειλε για τη χώρα μας ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Οπως είπε, σταδιακά θα σταματήσουμε να θεωρούμε αξιόπιστο δείκτη τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς η παραλλαγή Ομικρον έχει φέρει νέα δεδομένα.

«Θα φύγουμε σιγά-σιγά από τον δείκτη του αριθμού των κρουσμάτων. Θα εστιάζουμε την επιτήρησή μας στους σκληρούς δείκτες, όπως είναι οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Το testing έχει αλλάξει παγκοσμίως και ειδικά στην Ευρώπη. Γίνονται λιγότερα tests και εστιάζονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα κρούσματα δεν θα αποτελούν δείκτη της πανδημίας. Θα ακολουθήσουμε κι εμείς τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC). Θα ελέγχουμε τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων», ανέφερε ο ίδιος.

Η κυρία Λάγιου πρόσθεσε από την πλευρά της πως βρισκόμαστε σε μία φάση της πανδημίας, που έχουμε ένα στέλεχος εξαιρετικά μεταδοτικό. «Το να πετύχουμε μηδέν κρούσματα είναι δύσκολο. Αλλά για την ηπιότερη μετάδοση της νόσου, πρέπει να περάσουμε από την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην προσωπική ευθύνη. Εχουμε όλοι εκπαιδευτεί, ας πάρουμε αποφάσεις για την προστασία του εαυτού μας», κατέληξε η ίδια.

Στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχαν οι ειδικοί:

Γοργούλης Βασίλειος, καθηγητής Ιστολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Ιστολογίας- Εμβρυολογίας

Ζαούτης Θεοκλής, καθηγητής Παιδιατρικής, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, Πρόεδρος ΕΟΔΥ

Κοτανίδου Αναστασία, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας,  Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Κουτσούκου Αντωνία, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Σωτηρία

Λάγιου Παγώνα, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής

Λουκίδης Στυλιανός, καθηγητής Πνευμονολογίας, Β΄ Πνευμονολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Μπάσδρα Εφη, καθηγήτρια Βιοχημείας-Εμβιομηχανικής, Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας

Μπούμπας Δημήτριος, καθηγητής Παθολογίας- Ρευματολογίας, Δ/ντής Δ΄ Παθολογικής Κλινικής, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Υπεύθυνος Γραφείου Εκπαίδευσης Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΚΕΣΥ

Παπαευαγγέλου Βασιλική, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Γ Παιδιατρικής Κλινικής, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Πουρνάρας Σπυρίδων, καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Σιάσος Γεράσιμος, καθηγητής Καρδιολογίας, Γ Καρδιολογική Κλινική, Νοσοκομείο «Σωτηρία», Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Σύψας Νικόλαος, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας-Λοιμωξιολογίας, Εργαστήριο και Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, Λαϊκό Νοσοκομείο

Τσακρής Αθανάσιος, καθηγητής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων ΕΚΠΑ

Τσιόδρας Σωτήριος, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Δ΄ Παθολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Συντονιστής της Επιτροπής Δημόσια Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας, Ιατρική Σχολή

Τσολιά Μαρία, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...