Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ανακοινώσεις και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και από επιστημονικά περιοδικά, τα οποία κάνουν λόγο για πέντε νέες θεραπείες που είναι αρκετά υποσχόμενες, είπε στην ενημέρωση των 6 μ.μ. την Τρίτη, ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ολα αυτά τα φάρμακα «μάλλον περιορίζουν τη βαρύτητα της νόσου, αλλά δεν σκοτώνουν τον ιό», τόνισε.
Μάλιστα, ανέφερε και δύο από αυτά, το ένα πήρε άδεια χορήγησης στην Ευρώπη και το άλλο δοκιμάζεται στην Κίνα, ενώ ανέφερε και ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οκτώ υποψήφια εμβόλια βρίσκονται στη φάση κλινικών δοκιμών.
Φάρμακο του Εμπολα
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε πράσινο φως για τη συνέχιση της χορήγησης της ρεμντεσιβίρης στην Covid-19, του πρώτου φαρμάκου που έχει λάβει ειδική έγκριση στις ΗΠΑ και είχε χορηγηθεί στο παρελθόν πρώτη φορά στον ιό Εμπολα.
Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο ΕΜΑ ενέκρινε επέκταση έγκρισης στη ρεμντεσιβίρη για παρηγορητική φροντίδα σε ασθενείς που δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση με Covid-19. Ουσιαστικά, το φάρμακο θα δίνεται σε όσους δεν είναι διασωληνωμένοι με αναπνευστήρα και έχουν μέτρια συμπτώματα της νόσου, προκειμένου να μην εξελιχθούν σε σοβαρά.
Πάντως, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, η ρεμντεσιβίρη θα συνεχίζει να δίνεται μόνο σε νοσοκομεία, ενώ η διάρκεια της θεραπείας φαίνεται ότι διαρκεί πια λιγότερο από 10 ημέρες, σε πέντε.
Αξιοσημείωτο είναι πώς με βάση τα όσα τόνισε ο καθηγητής, πλέον οι μελέτες εστιάζονται ολοένα και σε περισσότερα στάδια της νόσου, ώστε να αποφευχθεί η βαριά μορφή.
Φάρμακο του HIV
Στο μεταξύ, έρευνα που έγινε σε έξι νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ, φάνηκε ότι ένα τριπλό σχήμα φαρμάκων που περιλαμβάνει αντιικά και ένα φάρμακο για τον HIV , είχε καλά αποτελέσματα για τον ιό αφού «εξαφανίστηκε» από τον οργανισμό πιο γρήγορα.
Η έγκαιρη θεραπεία ηπίων, αλλά και μετρίων μορφών της νόσου με τριπλό σχήμα φαρμάκων, ένα με ιδιότητες κατά του ιού HIV και δύο με γενικότερες αντιικές ιδιότητες, δηλαδή, η λουπιναδίρη – τοναδίρη όσον αφορά το αντιικό του HIV και η ριμπαβιρίνη – ιντερφερόνη β, όσον αφορά τα γενικότερα αντιικά φάρμακα, έδειξε ότι είχε καλά αποτελέσματα για τον ιό.
Εξαφανίστηκε γρηγορότερα από τον οργανισμό τους, τα συμπτώματα υποχώρησαν γρηγορότερα, νόσησαν λιγότερες μέρες και βγήκαν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο.
«Πάλι το σχήμα αφορά νοσοκομειακή χορήγηση με προσεκτική παρακολούθηση για παρενέργειες και ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε σοβαρά ασθενείς. Σίγουρα, όμως, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Αναμένουμε περισσότερα νέα, από προσπάθειες που εξετάζουν τη χρήση τέτοιων σκευασμάτων σε εξωτερικούς ασθενείς. Ηδη πληροφορηθήκαμε για μια μεγάλη μελέτη που θα αρχίσει τις επόμενες μέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιμένουμε περισσότερα νέα το επόμενο διάστημα. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News