Καμία προσπάθεια επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, εδώ και περίπου δέκα χρόνια για τη δημιουργία εμβολίου για άλλους κορονοϊούς, δεν ήταν επιτυχής, καθώς η παρασκευή εμβολίου για τον κορονοϊό είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Στην ερώτηση του Protagon στον υπεύθυνο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, «δεδομένου ότι αντλούμε ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής πληροφόρησης για τον νέο κορονοϊό από τους συγγενείς του Sars και Mers που είχαν προκαλέσει επιδημίες τα προηγούμενα χρόνια, είχαν δημιουργηθεί εμβόλια γι’ αυτούς τους ιούς; Τι έχει αλλάξει και εκφράζεται αισιοδοξία;», ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι δεν είχε καταφέρει κανείς να δημιουργήσει εμβόλια γι’ αυτή την οικογένεια των ιών.
«Είναι απορίας άξιο ότι όποια προσπάθεια έγινε, δεν απέδωσε κανένα ικανοποιητικό εμβόλιο, όμως μόλις σήμερα μία ομάδα στην Αμερική βρήκε μία πολύ καλή κάλυψη για τον ιό Mers. Ο Sars ήταν ο πρώτος που έκανε επιδημία, κράτησε λίγο χρονικά και περιορίστηκε με τα μέτρα δημόσιας υγείας και το εμβόλιο δεν απέδωσε και έμεινε στα χαρτιά. Και οι δύο ήταν συσχετιζόμενοι με νυχτερίδες», απάντησε ο κ. Τσιόδρας.
Οσον αφορά την αισιοδοξία που εκφράζεται για το εμβόλιο του νέου κορονοϊού και κατά της νόσου Covid-19 που προκαλεί, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι αυτή οφείλεται στις πολύ μεγαλύτερες και πιο εκτεταμένες προσπάθειες που γίνονται σήμερα, καθώς πρόκειται για μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
«Για τον νέο κορονοϊό, οι προσπάθειες είναι πολύ πιο μεγάλες και θεωρώ ότι έχουμε μια ελπίδα παραπάνω. Αρα, να μην χάσουμε την αισιοδοξία μας, σίγουρα θα αργήσει, ενώ είναι πιο μεγάλη η πιθανότητα να υπάρξει ένα φάρμακο πρώτα και όχι εμβόλιο», κατέληξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News