«Διαβατήριο αντισωμάτων». Αυτό ενδέχεται να είναι το έγγραφο που θα εξασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο για τους επόμενους έξι μήνες, καθώς αναμένεται δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας την Τετάρτη. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην αρχή του πρώτου κύματος.
Απαντώντας ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας στην ερώτηση του Protagon αν «η κλιμάκωση και αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων που αναμένεται το επόμενο διάστημα, θα διαρκέσει για περισσότερους από έξι μήνες και εάν έχει μελετηθεί το ενδεχόμενο όσοι έχουν περάσει τη νόσο, να αποκτούν έναν τύπο “διαβατηρίου αντισωμάτων” για να κυκλοφορούν δίχως περιορισμούς», o κ. Τσιόδρας απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που όντως το έχουμε μελετήσει και κάτι που εξετάζεται όλο και περισσότερο για τους επόμενους μήνες, οπότε και θα ακολουθήσει το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας.
«Οι άνθρωποι που θα έχουν υψηλά προστατευτικά αντισώματα θα αποτελούν γι’ αυτούς έναν τύπο διαβατηρίου για να δουλεύουν στην πρώτη γραμμή και να μην φοβούνται να αναλαμβάνουν ευθύνες. Σημαντική βέβαια είναι η πρώτη γραμμή του πολέμου στα νοσοκομεία», τόνισε ο καθηγητής.
Βέβαια, όπως ξεκαθάρισε για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει πρώτα να γίνουν ακόμη πιο αξιόπιστα τα τεστ. «Θα εξαρτηθεί από την αξιοπιστία των τεστ για το πόσο αλήθεια σου λένε για αυτό που συμβαίνει», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να υπάρχει 100% βεβαιότητα στο ότι κάποιος που έχει περάσει τη νόσο, δεν την μεταδίδει και επιπλέον εφόσον έχει υψηλό τίτλο αντισωμάτων, δεν την ξανακολλάει.
Εξι μήνες μέτρα
Το πιο πιθανό είναι τα μέτρα και στην Ελλάδα να διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες. Οχι βέβαια τόσο αυστηρά όσο είναι τώρα. Αυτό θα συμβεί διότι για να σταματήσει ο ιός να μεταδίδεται θα πρέπει να «κολλήσει το 60% του γενικού πληθυσμού», όπως είχε πει ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο τείχος ανοσίας (ή ανοσία αγέλης) του συγκεκριμένου ιού, το οποίο είναι δεδομένο.
Αρα, τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας θα διαμορφώνονται να τακτά χρονικά διαστήματα τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες, σε συνάρτηση πάντα με την έξαρση της νόσου στη χώρα μας και την πληρότητα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το μόνο που θα μπορούσε να δώσει ένα απότομο τέλος, είναι η χορήγηση του εμβολίου ή κάποιο «θαυματουργό» φάρμακο που θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News