Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μπορεί να ξεκαθάρισε (εδώ) ότι δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ο τούρκος ομόλογός του ωστόσο, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε με περίσσιο θράσος ότι «κάθε [ελληνικό] νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα» και ότι «η Ελλάδα ζει σε ένα όνειρο»!
«Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα. Προσπαθούν να μας αφήσουν μόνο αυτή την κόκκινη ζώνη. Αυτός είναι ο χάρτης της Σεβίλλης. Κι ενώ λέμε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τέτοιο όνειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπ. Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο CNNTurk.
Eπιδεικνύοντας μάλιστα με τον γνωστό προκλητικό τρόπο τους «περίφημους» χάρτες με τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και τις θαλάσσιες ζώνες επί τη βάσει του τουρκολιβυκού συμφώνου, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε:
«Κοιτάξτε αυτή τη γραμμή, ακριβώς δίπλα στα ελληνικά νησιά, εμείς σε αυτά τα νησιά δώσαμε 6 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. Τα νησιά έχουν χωρικά ύδατα, αλλά όχι υφαλοκρηπίδα. Οπως λέει και το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παλαιότερα ήθελε να τα επεκτείνει στα 12 (ν.μ.), όπως ξέρετε, προσπαθούσε να αποδείξει ότι αποτελούν κι αυτά ηπειρωτική χώρα. Δεν το έκανε βασικά μόνο με εμάς, το ίδιο προσπάθησε να κάνει και με τη Λιβύη και την Αίγυπτο».
«Ο λόγος που δεν έχει συμφωνήσει με την Αίγυπτο είναι αυτός», υποστήριξε.
Οσο για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας και Ιταλίας, επέμεινε στον ισχυρισμό ότι με την υπογραφή της η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνώρισε υφαλοκρηπίδα στα νησιά του Ιονίου, θέση την οποία επικροτεί η Αγκυρα.
«Χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία φόρμουλα»
Για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ, ο Τσαβούσογλου κάλεσε το εβραϊκό κράτος «αν θέλει να κάνει μία συμφωνία, όπως αυτή που υπογράψαμε με τη Λιβύη», να ακυρώσει τη συμφωνία με την ελληνο-κυπριακή πλευρά.
«Τι λέγαμε; Χωρίς την Τουρκία, καμία φόρμουλα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό το αποδείξαμε με τις γεωτρήσεις και τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Το δείξαμε τόσο στην πράξη όσο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Δεν είμαστε αποικιοκράτες»
Αναφερόμενος εξάλλου στην επίσκεψή του στη Λιβύη, όπου επιδίωξη της Τουρκίας είναι η εγκατάσταση βάσεων, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «πήγαμε να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης σε ολόκληρο τον κόσμο.
»Εχουμε άλλες σχέσεις με τη Λιβύη. Εχουμε μια συμφωνία για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Συζητήσαμε πώς μπορούμε να μοιραστούμε αυτόν τον πλούτο. Εχουμε οικονομική συνεργασία. Συζητήσαμε το κατά πόσο οι εταιρείες μας μπορούν να επιστρέψουν στις περιοχές που έχουν σταθεροποιηθεί. Συζητήσαμε όλες τις πτυχές της οικονομίας».
«Είναι κακό για τις εταιρείες μας να αναλάβουν έργα στη Λιβύη στη βάση του win win;» διερωτήθηκε. «Υπάρχουν πολλές πετρελαιοπηγές στη Λιβύη. Για ποιον είναι επιβλαβές εάν οι εταιρείες μας συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας, προς όφελος του λαού της Λιβύης εκεί; Δεν είμαστε αποικιοκράτες, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε. Η τήρηση των συμφερόντων μας εκεί δεν πρέπει να ερμηνεύεται διαφορετικά. Μιλήσαμε για όλα τα θέματα μέσα σε μία ημέρα. Πραγματοποιήσαμε εκτενείς και παραγωγικές συζητήσεις».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News