Η Αθήνα και η Αγκυρα πρέπει να αρχίσουν μια ειλικρινή συζήτηση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ τους και να αποφύγουν τις εντάσεις, δηλώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κύπρου» και στον Νίκο Στέλγια, ο υπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Δηλώνει μάλιστα ότι γνωρίζει προσωπικά τον έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και ότι έχει καλή σχέση με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια από την εποχή που ο τελευταίος εκπροσωπούσε την Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Σε θέματα διαφωνίας των δύο χωρών, «πρέπει να απέχουμε από ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση. Και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε μια ειλικρινή συζήτηση για να επιλύσουμε τα προβλήματα», τονίζει ο τούρκος υπουργός.
Εξηγεί ακόμη ότι επί κυβέρνησης Τσίπρα δεν έγινε το τελικό βήμα για τη διευθέτηση των προβλημάτων, «ωστόσο θεωρούμε ότι με τη νέα κυβέρνηση θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για κάτι τέτοιο».
Παράλληλα, επιτίθεται στον πρώην υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, καταλογίζοντας του προκλητική συμπεριφορά, η οποία ήταν εμπόδιο στις καλές σχέσεις των δύο χωρών. Λέει μάλιστα ότι «δεν τον συνάντησα ποτέ», επικαλείται όμως τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σύμφωνα με τον οποίο ο κ. Καμμένος «είναι καλό αλλά κακομαθημένο παιδί».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο τούρκος υπουργός καλεί στη σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς (Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, ΟΗΕ). «Να καθορίσουμε το τι θα διαπραγματευτούμε, να δημιουργήσουμε το πλαίσιο, δηλαδή το έγγραφο των όρων αναφοράς της διαπραγμάτευσης και να πάμε σε διαπραγμάτευση επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα», λέει και προσθέτει ότι η ομοσπονδία τελείωσε στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
Επιπλέον, χαρακτηρίζει αξιοσημείωτες τις εναλλακτικές προτάσεις που, όπως λέει, παρουσίασε ο Νίκος Αναστασιάδης στις μεταξύ τους διμερείς συναντήσεις, όπως την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, τη συνομοσπονδία και τα δύο κράτη.
Η Τουρκία, δηλώνει ακόμη ο υπουργός, θα συνεχίσει τις έρευνες μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ «μέχρι να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα αποθέματα υδρογονανθράκων». Και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά με μονομερείς ενέργειες που καταπατούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News